Neovisni novinarski portal
20.5.2024.
Megafon / projekti
TRIS-ove tribine, radionice, video serijal i publikacija

TRIS-ove tribine, radionice, video serijal i publikacija

Projektom Megafon udruge TRIS i Eko Krka Knin šalju poruku o važnosti aktivnog sudjelovanja kroz društveni angažman i usvajanje medijskih znanja i vještina. Kroz godinu dana trajanja projekta udruge će organizirati javne tribine o aktivizmu, medijima, toleranciji i okolišu, održati radionice novinarstva i medijske pismenosti, izraditi video serijal o pravima, mogućnostima i potrebama mladih te publikaciju TRIS namijenjenu generacijama treće životne dobi. Nositelj projekta, usmjerenog na jačanje organizacija civilnog društva i prijenos znanja, je Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS, nakladnik novinarskog portala TRIS kojim promiče teme tolerancije i uključivosti, manjinskih prava i aktivnog građanstva, zaštite okoliša i razvoja demokratske političke kulture. Partner na projektu, koji traje od 1. prosinca 2021. do 30. studenog 2022. godine, je Ekološka udruga Krka Knin, koja je provela i provodi desetak projekata financiranih iz fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta Megafon je 472.819,85 HRK, a bespovratna sredstva osigurana su u okviru poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, u udjelu od 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i udjelu od 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Na javnim tribinama namijenjenim podizanju svijesti, jačanju interesa, razvoju stavova i uključivanju ranjivih skupina u aktivno građanstvo otvoreno će se razgovarati o društveno važnim temama te će se otvoriti koncept javne rasprave u lokalnoj zajednici, prvenstveno kako bi se uključile ranjive skupine stanovništva, posebno nezaposleni, a sve sa svrhom njihove integracije u društvo i njegovanja osjećaja vrijednosti u zajednici. Na šest javnih tribina od ožujka do srpnja, u Šibeniku i Kninu će se razgovarati o lokalnoj primjeni rješenja i konkretnim koracima koje bi na lokalnoj razini trebalo poduzeti u snažnijoj zaštiti okoliša, razvoju demokratske političke kulture, civilnog društva i aktivnog građanstva, u borbi protiv nasilja i diskriminacije, u jačanju jednakosti, ravnopravnosti, tolerancije i uključivosti te u promicanju manjinskih skupina. Okvirne su to teme koje Udruga TRIS promiče od svog osnutka 2013. godine, kao nakladnik novinarskog portala TRIS, povećavajući njihovu medijsku vidljivost, otvarajući medijski prostor drugim organizacijama civilnog društva, doprinoseći povećanju kvalitete i pluralizma medijskog sadržaja.

Radionice osnaživanja mladih kroz medijsko obrazovanje namijenjene su prvenstveno studentskoj populaciji, ponajprije članovima novinarskih sekcija, ali i svim mladima koji iskazuju interes za medije. U okviru četiri trodnevne radionice novinarstva i medijske pismenosti polaznici će se od ožujka do svibnja upoznati sa tehnologijama i alatima za bolje razumijevanje i uspješnije kritičko vrednovanje medijskih sadržaja, od trikova za što veću čitanost do mehanizama za zaštitu od lažnih vijesti te će uz pomoć mentora učiti kreirati medijski sadržaj po pravilima struke. Praktični segment radionica podrazumijeva simulaciju rada u novinarskoj redakciji i na terenu u različitim fazama procesa nastanka medijskog sadržaja. Najkvalitetniji sadržaj kojeg kreiraju polaznici biti će objavljen na novinarskom portalu TRIS i u tiskanoj publikaciji, a najuspješniji će po završetku radioničkog programa dobiti priliku za usavršavanjem stečenih znanja i vještina, ulaskom u volonterske programe koje Udruga TRIS planira organizirati. Sažetak radioničkog programa koji uključuje selekciju najvažnijih medijskih znanja i vještina bit će sažet u obliku Medijske kuharice odnosno jednostavnog priručnika koji će se od lipnja moći besplatno preuzeti na TRIS-ovim stranicama kao izvor praktičnih informacija o medijskoj pismenosti s primjenama u svakodnevnom životu te osobitostima praćenja i tumačenja medijskih sadržaja u aktualnim uvjetima pandemije.

Video serijal o pravima i mogućnostima ranjivih skupina s naglaskom na potrebe mladih namijenjen je primarno srednjoškolskoj populaciji. U sklopu serijala kojeg čine četiri informativno-edukativna video zapisa u trajanju između deset i petnaest minuta svaki će se u formatu intervjua razgovarati o primjeni konkretnih rješenja za probleme i potrebe mladih te će se predlagati koraci koje je u tom smislu potrebno poduzeti na lokalnoj razini. Pokušat će se tim video serijalom kreirati diskurs prema mladima usmjeren na rješavanje problema među kojima najistaknutiji predstavljaju briga za budućnost, nedostatak društvenih sadržaja i problemi vezani uz školovanje. Serijal ujedno cilja senzibilizirati lokalnu zajednicu za probleme i potrebe različitih ranjivih skupina te doprinijeti smanjenju diskriminacije i stigmatizacije odnosno socijalne isključenosti s obzirom na ekonomski status, obiteljsku strukturu, invaliditet, nacionalnu, vjersku i rasnu te spolnu i rodnu identifikaciju. Video serijal se izrađuje i kako bi se njime pružila psihološka potpora mladima kojima se uslijed krizne situacije uzrokovane pandemijom život stubokom promijenio. Biti će snimljen na lokacijama u Šibensko-kninskoj županiji te montiran, opremljen, režiran i uređen prema profesionalnim televizijskim standardima. Serijal će od srpnja do listopada biti emitiran na medijskoj platformi novinarskog portala TRIS i društvenim mrežama, u listopadu će biti ponuđen lokalnim obrazovnim ustanovama za prikazivanje u okviru nastavnih kurikuluma te u studenom javno prikazan u Press centru ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Šibensko-kninskoj županiji. Svrha video serijala jest i približiti mladima ekološke, manjinske i ljudskopravaške teme te utjecati na veće uključenje i aktivaciju pasivnih i neorganiziranih mladih na lokalnoj razini kroz koristan društveni angažman.

Tiskanom publikacijom TRIS namjera je približiti ekološke, ljudskopravaške i manjinske teme generacijama treće životne dobi. Od veljače do studenog izradit će se četiri kvartalna izdanja po pravilima novinarske, fotografske i grafičke struke, s izborom marginaliziranih tema u lokalnom javnom prostoru, tema iz sadržaja portala TRIS objavljenih u prethodnom kvartalu, izvještajima s javnih tribina i edukativnih radionica te autorskim radovima polaznika tih radionica novinarstva i medijske pismenosti. Sva naklada biti će bez naknade ustupljena domovima za starije i nemoćne, organizacijama civilnog društva koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama te knjižnicama odnosno čitaonicama u svim gradovima i općinama Šibensko-kninske županije. Svrha tiskane publikacije TRIS je posredstvom medijskog djelovanja i obradom društveno značajnih tema iz lokalne zajednice uključiti u zajednicu generacije treće dobi, omogućavajući starijim i nemoćnim osobama i osobama koje nisu aktivni korisnici interneta kvalitetno informiranje, povećavajući ujedno vidljivost organizacija civilnog društva i jačajući njihov utjecaj u lokalnom javnom prostoru.

U okviru radioničkog programa projekta Megafon Ekološka udruga Krka Knin u veljači će organizirati dvije dvodnevne edukativne radionice na teme upravljanja volonterima i rada s mladima odnosno mogućnosti poticanja većeg uključenja mladih u rad udruga. Temeljem višegodišnjeg iskustva u organizaciji volonterskih akcija i upravljanju volonterima, Eko Krka Knin će regrutirati četiri volontera i koordinirati njihove aktivnosti u svim fazama provedbe projekta, od pomaganja u organizaciji i provedbi edukativnih radionica i javnih tribina do pomaganja u snimanju video zapisa i distribuciji tiskane publikacije te provedbi promotivnih aktivnosti. Među promotivnim aktivnostima su i dvije ekološke akcije, jedna u ožujku i jedna u studenom, kojima će partnerske udruge najaviti početak provedbe konkretnih aktivnosti u lokalnom javnom prostoru odnosno predstaviti rezultate projekta, naglašavajući svoje opredjeljenje i nastojanje za očuvanjem okoliša.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI