Neovisni novinarski portal
22.7.2024.

Politika kolačića

Ova Web stranica koristi tzv. „kolačiće“. Kolačići su male tekstualne datoteke pohranjene u memoriji Vašeg uređaja putem Vašeg preglednika. Oni pohranjuju određene informacije (npr. korišteni jezik ili postavke stranice) koje Vaš pretraživač može (ovisno o vijeku trajanja kolačića) ponovno nama prenijeti prilikom Vašeg sljedećeg posjeta našoj Web stranici.

Koje kolačiće koristimo?

Razlikujemo dvije kategorije kolačića: (1) funkcionalne kolačiće, bez kojih bi funkcionalnost naše Web stranice bila smanjena i (2) dodatne kolačiće koji se koriste npr. za analizu Web stranice i u marketinške svrhe.

Web analiza: Ovi kolačići omogućuju analiziranje posjete stranici dodjelom jedinstvenog nasumično generiranog ID-a vašem uređaju po kome se vaš uređaj identificira prilikom iduće posjete stranici.

Pružatelj kolačića: Google Inc.

Podložno Vašoj privoli

Dodatne kolačiće koristimo samo s Vašom prethodnom privolom (članak 6(1)(a) Opće uredbe o zaštiti podataka). Pri Vašem prvom posjetu našoj Web stranici, pojavit će se obavijest koja će od Vas zatražiti privolu za postavljanje dodatnih kolačića. U slučaju da ste dali Vašu privolu, smještamo kolačić na Vaše računalo, a oglas se neće više pojavljivati dok je kolačić aktiviran. Nakon isteka vijeka trajanja kolačića, ili ako kolačić aktivno izbrišete, oglas će se ponovno pojaviti prilikom Vašeg sljedećeg posjeta našoj Web stranici, te će se ponovno pojaviti poziv na davanje privole.

Kako spriječiti postavljanje kolačića

Naravno, našu Web stranicu možete koristiti i bez postavljanja kolačića. U bilo kojem trenutku možete u Vašem pregledniku podesiti ili u potpunosti deaktivirati korištenje kolačića. Međutim, to može dovesti do ograničene funkcionalnosti ili negativno utjecati na pristupačnost naše Web stranice. Možete u bilo kojem trenutku odustati od postavljanja dodatnih kolačića koristeći odgovarajući opciju za primjedbe navedenu u gornjoj tablici.

3. Analiza naše web-stranice

Na našoj Web stranici koristimo Google Analytics, uslugu Web analize tvrtke Google Inc.,1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Sjedinjene Američke Države („Google“).
Google u naše ime analizira Vaše korištenje naše Web stranice. U tu svrhu koristimo kolačiće koji su detaljnije opisani u gornjoj tablici. Informacije koje Google prikupi vezane uz Vaše korištenje naše Web stranice (npr. polazni URL, naše stranice koje ste posjetili, preglednik koji ste koristili, Vaše postavke jezika, Vaš operacijski sustav, razlučivost Vašeg prikaza) prenose se na Googleov poslužitelj u SAD-u, gdje se pohranjuju i analiziraju. Nama se stavlja na raspolaganje rezultat u anonimnom obliku. Podaci o Vašem korištenju pritom nisu povezani s Vašom punom IP adresom. Na našoj smo Web stranici aktivirali od Googlea ponuđenu funkciju IP anonimizacije, tako da se zadnjih 8 brojaka (tip Ipv4) odnosno zadnjih 80 brojaka (tip Ipv6) Vaše IP adrese briše. Nadalje, Google je certificiran pod EU-SAD Štitom privatnosti, koji osigurava da se na obradu podataka od strane Googlea u Americi primjenjuje odgovarajuća razina zaštite podataka.
Vašu privolu za Web analizu možete povući u bilo kojem trenutku, tako što ćete urediti Vaše privole u gornjoj tablici, pri čemu se umeće opt-out kolačić. Obje mogućnosti sprječavaju Web analizu tako dugo dok koristite pretraživač na kojem je instaliran dodatak i dok ne izbrišete opt-out kolačić.
Više informacija o Google Analyticsu dostupno je u Uvjetima korištenja Google Analyticsa, u Smjernicama za zaštitu privatnosti podataka Google Analyticsa i u Googleovoj Izjavi o privatnosti.

_ga_*.tris.com.hrKolačić korišten u sklopu Google Analytics postavljen za pohranu i brojanje pregleda stranica.2 godineAnalytics

 

_ga.tris.com.hrKolačić korišten u sklopu Google Analytics usluge u svrhu analitičkih izvještaja o posjetiteljima, sesiji i kampanji. Služi za međusobno razlikovanje korisnika na način da se svakom korisniku dodijeli nasumično generirani broj pomoću kojega se korisnik identificira,2 godineAnalytics

 

_gid.tris.com.hrKolačić korišten u sklopu Google Analytics usluge u svrhu razlikovanja posjetitelja24 sataAnalytics

 

_gat_gtag_UA_*.tris.com.hrKolačić korišten u sklopu Google Analytics za pohran jedinstvenog korisničkog ID-a.1 minuteAnalytics

 

_gat.tris.com.hr Kolačić korišten u sklopu Google Analytics usluge u svrhu kočenja uzastopnih zahtjeva prema Googleovim resursima1 minutaPerformance

 

 

4. Korištenje obrazaca za kontakt

Možete nam se obratiti izravno putem  kontakta koji je dostupan na našoj Web stranici. Poglavito, možete nam poslati sljedeće podatke: ime, prezime, e-mail te Vašu poruku s naslovom.
Prikupljamo, obrađujemo i koristimo podatke koje ste nam dali preko obrazaca za kontakt isključivo za izvršavanje Vaših specifičnih zahtjeva.

5. Vanjske usluge ili sadržaj na našoj Web stranici

Na našoj stranici mogu biti uključene usluge i/ili sadržaj trećih strana. Kada koristite takve usluge trećih strana ili kada je sadržaj treće strane prikazan, komunikacijski podaci se izmjenjuju između Vas i odgovarajućeg davatelja usluga iz tehničkih razloga.
Odgovarajući davatelj usluga ili sadržaja može isto provesti obradu Vaših podataka u dodatne vlastite svrhe. U skladu s našim mogućnostima, konfigurirali smo usluge i sadržaj davatelja usluga u vlastite svrhe tako da je bilo kakva druga komunikacija u druge svrhe izuzev pružanja njihovih usluga na našoj Web stranici blokirana, ili do komunikacije dolazi samo nakon što se aktivno izabrali koristiti odgovarajuću uslugu. No, s obzirom na to da nemamo kontrolu nad podacima koje prikupljaju i obrađuju treće strane, nismo u poziciji pružiti obvezujuće informacije u svezi s ciljem i svrhom takvog tipa obrade Vaših podataka.
Za više informacija u svezi cilja i svrhe takvog prikupljanja i obrade Vaših podataka, pogledajte izjave o privatnosti davatelja usluga čije usluge i/ili sadržaj smo uključili i koji su odgovorni za zaštitu Vaših podataka u ovom kontekstu:

Informacije vezane uz Vaša prava

U skladu s primjenjivim propisima o zaštiti privatnosti podataka pripadaju Vam sljedeća prava:

  • Pravo na informacije o Vašim osobnim podacima koje smo pohranili;
  • Pravo na traženje ispravka, brisanje ili ograničavanje obrade Vaših osobnih podataka;
  • Pravo na prigovor na obradu podataka;
  • Pravo na prijenos podataka;
  • Pravo na podnošenje žalbe tijelu koje je nadležno za zaštitu podataka;

Možete u bilo kojem trenutku s budućim učinkom opozvati Vašu privolu vezanu uz prikupljanje, obradu i korištenje Vaših osobnih podataka.