Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
dobre vijesti
Knin – magnet za volontere: Stigli Audrey i LLuck

Knin – magnet za volontere:
Stigli Audrey i LLuck

U sklopu novog volonterskog projekta „NEDS 2“ kojega među brojnim drugima provodi Ekološka udruga „Krka“ u  Knin su pristigli novi međunarodni volonteri, Lluck iz Španjolske i Audrey iz Francuske, javljaju iz EUKK-e.  Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Europskih Snaga Solidarnosti, a odobren je od strane Agencije za mobilnost i programe EU. Provedba projekta je započela je 29.12.2023., a volonterske aktivnosti od 1.3.2024. te će trajati do 30.11.2024.

Kako kažu, Projekt ima za cilj pridonijeti promicanju i razvoju ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice i solidarnosti, a volonteri će imati priliku sudjelovati u brojnom  projektnim aktivnostima i steći nova znanja i vještine, te pozivaju da podržite  volontere i pratite Facebook stranicu „NEDS“  i i Instagram profil „NEDS“  i napominju kako su partneri na projektu:  španjolski Consell Comarcal de la Selva i  francuski Youth ID,

-Poželimo im toplu dobrodošlicu u naš grad!- vele u EUKK-i. 

Evo kako su se novopridošli volonteri u Knin predstavili sami…

– Kuku! Moje ime je Audrey i ja sam iz Francuske. Imam 22 godine. Diplomirala sam povijest i geografiju na Sveučilištu La Rochelle. Počela sam pohađati magisterij iz arheologije na Sveučilištu Aix-Marseille, ali nisam smatrala da me to ispunjava. Slijedom toga, odlučila sam napraviti značajnu promjenu u svom životu i preseliti se u Knin kako bih se pridružila projektu NEDS.  Već sam provela 6 mjeseci živeći u Dalmaciji (u Zadru) tijekom Erasmus programa, ali željna sam uroniti u autentični hrvatski/dalmatinski život ovdje u Kninu. Drago mi je da postajem dio lokalne zajednice i dajem doprinos udruzi na bilo koji način, posebno u područjima vezanim za ekologiju, što mi je jako važno. Spremna sam pomoći u projektima koji su u tijeku, pa čak i pokrenuti nove. U slobodno vrijeme uživam u kuhanju, zabavi, ronjenju i svemu vezanom uz vodu. Međutim, također moram razmotriti svoje planove nakon volontiranja. Možda odlučim ostati u Dalmaciji… Jedva čekam podijeliti svoja iskustva sa svima vama! – poručila je Audrey.

-Pozdrav, zadovoljstvo mi je upoznati vas. Moje ime je Lluc Torns i dolazim iz slikovitog sela El Pasteral, Girona, Katalonija, Španjolska. Ovo neobično selo, ukrašeno svojim rustikalnim šarmom, raj je za poljoprivredu i stočarstvo, jer tamo životinje slobodno šetaju među zelenim poljima. S 22 godine krenuo sam na put u Hrvatsku. Sada sam tu u Kninu, privučen žarkom strašću prema prirodi, životinjama i njihovom očuvanju. Moja iskustva kao električara u El Pasteralu i Lleidi usadila su mi duboko poštovanje prema okolišu i predanost njegovom očuvanju. Privlačnost projekta NEDS 2 me osvojila, nudeći priliku da uronim u prirodu, stvorim značajne veze s kolegama entuzijastima i krenem u avanture na neistraženim teritorijima. To je pothvat koji je u skladu s mojim vrijednostima i težnjama, a ja sam željan pridonijeti svojim vještinama i entuzijazmom njegovoj plemenitoj stvari. – poručio je Lluc Torns.

A sad još malo podataka o projektu: Ekološkoj udruzi „Krka“ Knin odobren je  volonterski projekt (Broj projekta: 2023-1-HR01-ESC51-VTJ-000131544) od strane Agencija za mobilnost i programe EU koji sufinancira  Europska unija u okviru programa Europskih Snaga Solidarnosti.

Provedba projekta započinje 29.12.2023. i trajat će do 28.12.2024. godine te ima za cilj pridonijeti promicanju i razvoju ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice i solidarnosti.

Aktivnosti koje će se provoditi unutar projekta će biti u skladu s potrebama zajednice i odgovarati na lokalne društvene izazove. Kroz ovaj projekt 2 mlade osobe će imati priliku volontirati u našoj udruzi, uključiti se u brojne aktivnosti za jačanje lokalne zajednice, a istovremeno steći odgovarajuće kompetencija  za osobni razvoj. Također ovim projektom će se promovirati europske vrijednosti kohezije, solidarnosti, demokracije i građanstva u Europi, među mladim ljudima iz različitih sredina.

Sudjelovanjem u brojnim projektnim aktivnostima, volonteri imaju mogućnost stjecanja neformalnog, iskustvenog i interkulturnog učenja, novih vještina i znanja ne samo za osobni nego i profesionalni razvoj.

Tijekom razdoblja provedbe aktivnosti volonterima je osigurano zdravstveno osiguranje Henner(kao nadopuna Europskom zdravstvenom osiguranju), potpora za učenje jezika, mentoriranje te financijska potpora za putovanje, smještaj, hranu i džeparac. Za vrijeme boravka Nacionalna agencija AMPEU organizira za dugoročne volontere treninge osposobljavanja i vrednovanja.

EU Akademija pruža podršku za učenje jezika, a na EU portalu za mlade se nalazi 5 različitih modula (za volontere prije, tijekom i poslije aktivnosti itd.), edukativni materijali, opise aktivnosti i priručnik za njihovu provedbu. EU iskaznicu za mlade dostupna je za sve prekogranične volontere ESS-a i omogućuje brojne popuste na proizvode i usluge u Hrvatskoj i u Europi.

Iz EUKK-e poručuju mladima da se informiraju ako sami žele ostvariti slično volontersko iskustvo na sljedećim linkovima: AMPEU, ESS, EU portal za mlade i  Ekološka udruga “Krka” Knin.

LLuck i Audrey ispod slapa Krčić

LLuck i Audrey ispod slapa Krčić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI