Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
UKRATKO / ZELENO
Foto: Zelena energetska zadruga

Na sunčanoj strani:
Prva zajednička nabava malih sunčanih elektrana u Hrvatskoj

Foto: Zelena energetska zadruga

Svi zainteresirani građani pozvani su uključiti se u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana u Hrvatskoj. Projekt nasuncanojstrani.hr pokrenula je Zelena energetska zadruga i na njemu okupila provjerene domaće proizvođače opreme te lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi i stručnu podršku na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane.

Uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana u Hrvatskoj zamišljeno je tako da zainteresirani građanin na web stranici nasuncanojstrani.hr ostavi svoj kontakt, a da stručni tim Zelene energetske zadruge u roku 24 sata kontaktira svaku zainteresiranu osobu radi provjere uvjeta i isplativosti ugradnje na željeni objekt te uputia u daljnju proceduru pristupa zajedničkoj nabavi i stručnoj podršci u realizaciji. Podrška Zelene energetske zadruge uključuje kompletnu koordinaciju prikupljanja potrebne dokumentacije, izrade projektnog rješenja, ishođenja dozvola, nabave kvalitetne opreme i instalacije, i to u suradnji s provjerenim izvođačima sustava.

Želimo maksimalno olakšati prelazak na čišći i isplativiji izvor električne energije. Naš stručni tim građane vodi kroz prikupljanje potrebne dokumentacije, izradu projektnog rješenja, ishođenje dozvola, nabavu kvalitetne opreme i instalaciju. U suradnji s provjerenim izvođačima sustava, svakom zainteresiranom građaninu pomažemo doći do rješenja koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama, i to po pristupačnijoj cijeniobjasnila je Melani Furlan, voditeljica projekta Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

Projekt je nastao uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu koju je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT – European Institute of Innovation and Technology), tijelo Europske unije, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

-Vjerujemo u ovaj projekt zbog vrlo konkretnih ciljeva kojima doprinosi cjelokupnom djelovanju EIT Climate-KIC-a, a kojima se gradi inovativan ekosustav za dosezanje energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske. Uključivanje lokalne zajednice u prelazak na solarnu energiju u tome ima ključnu ulogu, a Na sunčanoj strani sjajan je alat za realizaciju tog cilja.izjavila je Annalisa Spalazzi, regionalna programska menadžerica EIT Climate-KIC-a.

Hrvati su u 2019. plaćali 40% nižu cijenu električne energije od ostatka stanovnika Europske unije, no u bližoj budućnosti očekuje se suprotno. U Hrvatskoj cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste do 2%. Pokrivanjem vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede – smanjenje troškova na računu za struju vidljivo je odmah nakon ugradnje.

Foto: Zelena energetska zadruga

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI