Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
aktivisti / prostor / UKRATKO
Foto: UZOR Osjeava

Devastacija:
Na makarskoj Cvitački bespravno betoniraju i nasipaju obalu

Foto: UZOR Osjeava

Novi slučaj bespravnog betoniranja i nasipanja obale bilježimo u Makarskoj. Betonira se i nasipa obala na predjelu Cvitačka, u neposrednoj blizini hotela Romana. Nikakve oznake o građevinskim radovima nema, obavezne table na kojoj bi pisalo kakva se to građevina gradi, tko je investitor, tko projektant, a tko izvođač radova i koje je administrativno tijelo izdalo građevinsku dozvolu. Udruga za održivi razvoj Osejava, koja godinama upozorava na slučajeve betonizacije, izravnog pogodovanja interesima privatnih investitora i devastacije javnog prostora, još jedan slučaj bespravnog betoniranja i nasipanja makarske obale prijavila je nadležnim službama.

Foto: UZOR Osejava

Tko i za čiji račun betonira i nasipa pomorsko dobro na makarskoj Cvitački odnosno tko je investitor i izvođač tih bespravnih građevinskih radova tik uz samo more – ne znamo. Za taj slučaj devastacije doznali smo zahvaljujući makarskoj Udruzi za održivi razvoj Osejava koja je jučer na svom FB profilu u kratkim crtama i uz nekoliko fotografija zatečenog stanja obavijestila javnost da su nepoznatog počinitelja prijavili  i da očekuju žurno reagiranje inspekcijskih i nadležnih službi.

Foto: UZOR Osejava

– Ne znamo tko betonira i nasipa obalu i za koga. Nepoznati su nam i izvođač i investitor. Nema nikakve oznake o radovima u tijeku. Sumnjamo da se radi o samovolji nepoznatog pojedinca. Ne radi se o gradnji plaže. Iz do sada izvedenih radova zaključujemo da se radi štekat za plažni, ugostiteljski objekt – odgovorila je na naša pitanja Ivana Miočević Franić, tajnica UZOR Osejava, napominjući da se njihova udruga već nekoliko godina bori sa samovoljom gradske vlasti koja ne koristi svoje zakonske mogućnosti u sprječavanju devastacije  javnog i pomorskog dobra, uz ostalo i organiziranjem prosvjeda, o čemu smo opširnije pisali ljetos.

Foto: UZOR Osejava

U Makarskoj je, upućuje nas aktivistica Ivana Miočević Franić, devastacija pomorskog dobra ustaljen način širenja ugostiteljskih objekata i njihovih terasa po principu ‘prvo razbij, a onda ishoduj papire’. Skreće nam pozornost i na najpoznatiji slučaj devastacije poluotoka Sveti Petar u blizini svjetionika od strane dvaju makarskih ugostitelja, koji su uoči početka prošlogodišnje sezone bez ikakvih dozvola razbili stijene kako bi osigurali ravnu površinu za terasu, koju su naknadno popločali i stavili u funkciju. Za taj slučaj devastacije UZOR Osejava je u više navrata pisala prijave nadležnim državnim, županjskim i gradskim institucijama, zasad bez rezultata.

Foto: UZOR Osejava

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI