Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
brda i planine / UKRATKO
Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

Obnovljeno planinarsko sklonište na Bijelim stijenama najljepše je u Hrvatskoj

Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

Prije par tjedana obnovljeno planinarsko sklonište na Bijelim stijenama, strogom rezervatu prirode u srcu Velike Kapele, sudeći prema fotografijama i oduševljenju ekipe okupljene oko FB stranice Hiking Croatia, najljepše je planinarsko sklonište koje trenutno imamo u Hrvatskoj.

Planinarsko sklonište Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama u južnom dijelu Gorskoga kotara obnovili su volonterskim radom i uz financijsku podršku Hrvatskog planinarskog saveza i donacije ljudi dobre volje članovi zagrebačkog HPD Kapela koje ga je prije četrdesetak godina izgradilo i koje vodi brigu o njegovom održavanju. Radili su prema projektu obnove koji je izradio Ivan Juretić, riječki arhitekt prema čijim su rješenjima ranije uređena i moderna skloništa na velebitskom Ždrilu i Šugarskoj dulibi.

Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

-Obnova tog najvećeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj provedena je tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića. Budući da se sklonište nalazi u srcu Velike Kapele, na mjestu udaljenom od prometnica, poseban izazov predstavljao je transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa starog skloništa. Sve to izveli su u nizu akcija članovi HPD-a Kapela uz podršku članova više prijateljskih  planinarskih društava. S obzirom na lokaciju skloništa, pri obnovi skloništa posebna briga vodila se o zaštiti okoliša u Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene – kažu u Hrvatskom planinarskom savezu o obnovljenom planinarskom skloništu Miroslav Hirtz koje na noćenje može primiti više od dvadeset osoba i koje je kao i svako drugo bez ikakve naknade uvijek na raspolaganju svima koji planski ili neplanski u planini zatrebaju krov nad glavom.

Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

Temeljita rekonstrukcija uključivala je konsolidaciju konstrukcije, termičku izolaciju, uređenje pročelja te novi funkcionalni raspored tj. optimalnu iskorištenost prostora i dobivanje više dnevnog svjetla postavljanjem staklene stijene  koja daje poseban doživljaj.

Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

Obnovljeno sklonište posjetila je i fotografije snimila ekipa okupljena oko FB stranice Hiking Croatia sa koje svim budućim posjetiteljima poručuju – Pamet u glavu i čuvajte ovu ljepotu, sav materijal za gradnju je donesen na nečijim leđima. Cijenite ovakve stvari, ne uništavajte, budite odgovorni i pokupite smeće za sobom. I da, pridržavajte se pravila koja su ispisana u skloništa – objavili su Hiking Croatia uz  fotografije lijepog skloništa na 1280 metara nadmorske visine, najljepšeg kojeg trenutno imamo u Hrvatskoj.

Foto: Marin Jurina/Hiking Croatia

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI