Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
planet čovjek
Ilustracija: jaje u sumrak

Ivan Juretić i njegovo „Izvaljeno jaje u gnijezdu“:
Jajoliko sklonište za ptice i planinare na Učkoj

Ilustracija: jaje u sumrak

„Izvaljeno jaje u gnijezdu“ – tako se zove novi projekt arhitekta Ivana Juretića, buduće planinarsko sklonište i promatračnica za ptice koje će biti postavljeno na planini Učkoj, s pogledom na Kvarner, Istru, plavetnilo i zelenilo. U središtu Parka prirode Učka, u Centru za posjetitelje Poklon, predstavljeno je novo buduće sklonište koje će se graditi i urediti po zamisli riječkog arhitekta Ivana Juretića – jajoliku građevinu zapletenu u stilizirano granje – nalik upravo na gnijezdo.

Ilustracija: jaje u sumrak

Juretić je iz jasnih razloga proteklih godina privukao pozornost javnosti i veselje mnogih planinara, i to maštovitom, te izgradnjom estetski primjerenom obnovom odnosno izgradnjom lijepih i funkcionalnih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu, te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Skroman, Juretić o svojem hvaljenom radu u tekstu na portalu Lupiga kaže tek kako njega to veseli jer je u planinama od djetinjstva i još kao mali je koristio te objekte, a sad je došao u doba kad dio znanja može vratiti zajednici i društvu, te kako ‘To nije neki veliki biznis pa profesionalci obično bježe od toga’.

Novi projekt Ivana Juretića smješten je u Park prirode Učka, na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.

Tu će biti ‘jaje’

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi.

Arhitektura novog skloništa nadovezat će se na spomenute teme, pa je objekt ovoidne (jajolike) forme zamišljen je kao skladno uklopljen u pejsaž, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje.

Ilustracija – shema budućeg skloništa

– Sklonište, manji objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra te omogućava siguran zaklon. Biti će realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime. Gradnja i postavljanje skloništa trajat će oko godinu dana, završetak projekta i otvaranje skloništa za javnost planirano je u svibnju 2023. godine. Projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna odabran je, među drugim prijavljenim projektima, na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade – vele u Parku prirode Učka.

Ilustracija: unutrašnjost budućeg ‘jaja’

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice je predstavio autor, arhitekt Ivan Juretić, a tamo su bili i drugi koji sudjeluju u projektu, predstavnici Javne ustanove Park prirode Učka, Hrvatskog planinarskog saveza, VELUX Grupe, Istarskog planinarskog saveza i Općine Mošćenička Draga te članovi Planinarskog društva „Elektroistra“, koje će preuzeti brigu o objektu i njegovom održavanju nakon izgradnje.

Inače, treba napomenuti i kako je na predstavljanju projekta priređena ornitološka radionica „Iz ptičje perspektive“, pod vodstvom Ive Šoštarić iz Udruge BIOM. Udruga BIOM, zasigurno jedna od najaktivnijih i najvrjednijih udruga koja se bavi zaštitom i očuvanjem prirode, posebice ptičjeg svijeta,  uključit će se u projekt izradom edukativnih i informativnih materijala te će održati predavanja i stručne radionice iz područja ornitologije.

U svakom slučaju, novo jajoliko sklonište za ptice i planinare bit će veselje za mnoge koji u njega budu doletjeli ili dopješačili.

Ivan Juretić predstavlja projekt (foto PP Učka)

Pogled s Učke (foto TRIS/G. Šimac)

Pogled s Učke (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI