Neovisni novinarski portal
21.5.2024.
KULTURA
Protestna tribina Kulturnjaci 2016 pod nazivom "Zašto smo potpisali". foto HINA/ Tomislav Pavlek

‘Zašto smo potpisali’

Protestna tribina Kulturnjaci 2016 pod nazivom "Zašto smo potpisali". foto HINA/ Tomislav Pavlek
 Protestna tribina Kulturnjaci 2016 pod nazivom "Zašto smo potpisali". foto HINA/ Tomislav Pavlek

Protestna tribina Kulturnjaci 2016 pod nazivom “Zašto smo potpisali”. foto HINA/ Tomislav Pavlek

Javni apel za smjenu nedavno imenovanoga ministra kulture Zlatka Hasanbegovića do sada je potpisalo 4328 osoba, među kojima je i značajan broj stranih državljana. Primjerice, među posljednjima koji su incijativi Kulturnjaci 2016 dali svoju podršku su Randa Haines, filmska redateljica iz SAD-a i Francuske, palestinski umjetnik Ahlam Shibli, francuska sportska trenerica Isabelle Guitton, te Carl Grainger, glazbeno-umjetnički administrator iz Velike Britanije…

Inozemni podupiratelji su spomenuti  zato jer su među posljednjima na spisku potpisnika Javnog apela (vidi ovdje), no, dakako, znatno je veći broj hrvatskih državljana koji su je potpisali. Osim toga, smjernost inicijative Kulturnjaci 2016 da istraju u svojoj nakani pokazala se i na sinoćnoj tribini “Zašto smo potpisali” koja je održana u Novinarskom domu u Zagrebu, a koji je, kako se to kaže, ‘bio ispunjen do posljednjeg mjesta’.

Magelli o ‘kulturi užasa’

– Nikad neću zaboraviti 21. siječnja kad je za ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović. On nema nikakve veze s kulturom i ne poznaje to osjetljivo područje. Hasanbegović ima rigidna esktremistička stajališta. Tijekom 20 godina bavio se revizionizmom NDH, a na jednom pogrebu tvrdio kako je 1945. godina najveća hrvatska nacionalna tragedija. Potpisali smo peticiju za smjenu Zlatka Hasanbegovića, predali je u Vladu i čekamo da nas primi predsjednik Vlade Tihomir Orešković. Peticiju smo internacionalizirali i još ćemo ju više internacionalizirati – kazala je u svom obraćanju skupu glumica Urša Raukar.
Urša Raukar - foto HINA/ Tomislav Pavlek

Urša Raukar – foto HINA/ Tomislav Pavlek

Na skupu su govorili potpisnici peticije: izuzev glumice Urše Raukar svoje su rekli redatelj Paolo Magelli, spisateljica Ivana Simić Bodrožić, redatelj Zvonimir Jurić, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, vizualna umjetnica Nika Radić, dramaturg Goran Sergej Pristaš te književnik Zoran Ferić.
– Kulturu ne može njegovati čovjek koji pripada “kulturi užasa”. On ima ugrađeno oko kod malog mozga i gleda unatrag. Zagreb s ministrom Hasanbegovićem ulazi u geopolitički prostor koji od Varšave preko Budimpešte postaje sve opasniji jer ova tri grada tvore “trojni pakt” – ustvrdio je redatelj Magelli, kako prenosi HINA.

Jurić: Ministar ne može određivati što je povijest

Užas i jeza se kod mnogih javlja i pri spomenu stihova poeme Jama hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića, a na ovoj tribini ih je čitao književnik Zoran Ferić. Inače, Ivan Goran Kovačić je ubijen u BiH 12. srpnja 1943. godine dok je bio pripadnik partizanskih jedinica, a ubili su ga četnici.
Nadalje, književnica Ivana Simić Bodrožić je ustvrdila kako Z. Hasanbegović pokušava uskratiti slobodu ‘jer je bio u odboru inicijative “U ime obitelji”, a ta inicijativa pokušava sve napraviti kako bi uskratila slobodu drugim ljudima’.
Paolo Magelli i Zoran Ferić na  protestna tribini "Zašto smo potpisali". foto HINA/ Tomislav Pavlek

Paolo Magelli i Zoran Ferić na protestnoj tribini “Zašto smo potpisali”. foto HINA/ Tomislav Pavlek

– Ministar Hasanbegović vodi politiku jednoumlja i pokušava ugušiti kulturnu scenu. On s filoustaških pozicija počinje temeljitu čistku. Ministar Hasanbegović ne poštuje Ustav Republike Hrvatske zato što, kako je rekao, Domovinski rat smatra temeljem današnje Hrvatske. Što ćemo onda s poviješću onih 70 ili ovih 50 godina poslije Drugoga svjetskog rata. Tada nije bilo lako, no nije bilo jednostavno ni u Americi 50-ih godina. Hasanbegović revizionistički tumači povijest. Ministar ne može određivati što je povijest, a što nije – rekao je redatelj Zvonimir Jurić.
Goran Sergej Pristaš je najavio nove reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu protiv ministra Hasanbegovića.

Claudel: Novac, tehnokracija, cinizam i nacionalističke uskogrudnosti

A takve reakcije se mogu pronaći i na Facebook stranici inicijative Kulturnjaci 2016, na kojoj potpisnici Javnog apela javno objašnjavaju zašto su je potpisali. Među potpisnicima je i Philippe Claudel, pisac, član Akademije Goncourt. Evo zašto je on potpisao:
– Danas, kada su ugroženi temelji Europe dobrosusjedskih odnosa, Europe kultura i različitosti, Europe humanističkih vrijednosti gostoprimstva i solidarnosti; danas, kada se povijest razvlači u svim smjerovima kako bi se pomoću nje opravdala neprihvatljiva stajališta; danas, kada su vrijednosti novca i tehnokracije, cinizma i nacionalističke uskogrudnosti izbile u prvi plan, imenovanje g. Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture Republike Hrvatske može se shvatiti kao zabrinjavajuća poruka upućena građanima i građankama Hrvatske i svim njezinim prijateljima. Sudeći po idejama koje zastupa, po njegovim naklonostima, baš kao i po stavovima koje je zauzimao u prošlosti, može se naslutiti da g. Zlatko Hasanbegović neće podupirati otvoreno, slobodno, srčano, altruistično i plodonosno kulturno stvaralaštvo – smatra Claudel.
Potpisivanje peticije se nastavlja.
 Sjedilo se i na podu - foto HINA/ Tomislav Pavlek

Sjedilo se i na podu – foto HINA/ Tomislav Pavlek

Kulturnjaci 2016: Mnoštvo na tribini pod nazivom "Zašto smo potpisali". foto HINA/ Tomislav Pavle

Kulturnjaci 2016: Mnoštvo na tribini pod nazivom “Zašto smo potpisali”. foto HINA/ Tomislav Pavlek

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI