Neovisni novinarski portal
20.5.2024.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Svečano otvoren obnovljeni vukovarski Vodotoranj, simbol ratnog stradanja grada

Svečano otvoren obnovljeni vukovarski Vodotoranj, simbol ratnog stradanja grada

U Vukovaru je, u petak navečer, bez visokih državnih dužnosnika i bez prigodnih govora, svečano otvoreno memorijalno područje “Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” u središtu kojega je obnovljeni Vodotoranj, simbol vukovarske obrane u Domovinskom ratu. Obnavljao se tri godine, a od početnih 25, kako je bilo predviđeno, na kraju je njegova obnova stajala 46 milijuna kuna.

Zastavu na vrh vodotornja podigao je Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte, koji je s, danas također pokojnim, branitelejm Ivanom Ivanjkom, podizao zastavu na vodotoranj svaki put kad bi nakon neprijateljskog napada na Vukovar bila oborena.
Na vodotoranj je za vrijeme agresije JNA i paravojnih srpskih snaga 1991. palo 640 projektila, a sve su te rane konzarvirane kako bi vjerno svjedočile vukovarsko stradanje u ratu.U obnovu je investirano 46 milijuna kuna, a čak 39 milijuna su donacije građana, tvrtki, gradova iz Hrvatske i svijeta.

Službeno, zbog epidemioloških mjera, svečano otvaranje Vodotornja upriličeno je bez sudjelovanja građana, koji su svečanost mogli pratiti preko lokalnih TV postaja i Facebooka. No, za građane će Vodotoranj biti otvoren od subote, 31. listopada.

Projekt obnove, navodi N1, izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a radovi su počeli u svibnju 2017. godine. Umjesto da budu završeni do kraja 2018., zbog brojnih nepredviđenih problema, potrajali su sve do potkraj listopada ove godine.
U memorijalnom području “Vukovarski vodotoranj- simbol hrvatskog zajedništva” postavljeno je šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govori o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe memorijalnom stazom uspinje se do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost, prenosi N1.
Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte.
Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom, sa 100 sjedećih mjesta, dječjim igralištem i caffe barom.

 


VEZANE VIJESTI