Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
(NE)RED
Foto: Matko Vuković

Općina Civljane:
Pločasti most od srednjovjekovnih stećaka na Cetini nadograđuju novim kamenim pločama

Foto: Matko Vuković

Fotografija obnove starog Pločastog mosta izgrađenog od srednjovjekovnih kamenih megalita nekim novim pločama od bijeloga kamena uzburkala je društveno-mrežne duhove u pravedničkom gnjevu zbog kulturocida na rijeci Cetini u podinarskoj općini Civljane. Općinskom načelniku ništa u obnovi nije sporno, tvrdi da su prije građevinskih radova pribavili  sve dozvole i da se u slučaju Pločastog mosta ne radi o devastaciji nego o sanaciji.

Pločasti most na Cetini rijedak  je primjer premošćivanja rijeke srednjovjekovnim kamenim megalitima koji su izvorno korišteni kao nadgrobni spomenici, te je kao takav svojevrsna atrakcija vrličkog kraja. Kome je i kada napamet palo rijeku premostiti stećcima koji su, smatra se, vrlo vjerojatno doneseni sa starog groblja pokraj obližnjeg zaseoka Vranješi koje datira iz 15. stoljeća, nema preciznih podataka.

Fotografiju obnove Pločastog mosta na svom je FB profilu s javnosti podijelio Sinjanin Matko Vuković, uz komentar kako svjedočimo devastaciji, kako je nekome palo na pamet napraviti još stariji most i to od bračkog kamena grublje štokovanog jer ovaj srednjovjekovni je realno star te da su Vrličani predložili Englezima da Stonehenge navuku u osam centimetara stiropola i stave silikat boje pistacija.

Fotografija i komentar izazvali su lavinu pravedničkog gnijeva i osude kulturocida, a prva ii zasad jedina kulturna institucija koja se nakon društveno-mrežne histerije neprovjerenih i nepotpunih informacija koje su prenijeli i neki mediji oglasila o obnovi starog mosta novim kamenom sinjski je Muzej Cetinske krajine koji se smatrao dužnim reagirati na taj, kako rekoše, očiti kulturocid.

-Na ovakav način se ne radi o nikakvoj sanaciji nego rušenju, a ovaj most nema uporabnu vrijednost nego isključivo kulturnu, tim više što se  novi betonski most nalazu u neposrednoj blizini. Ujedno se ovim putem zahvaljujemo javnosti Cetinske krajine na brizi za kulturno dobro te se nadamo zaustavljanju ovih radova i vraćanju Pločastog mosta u prvobitno stanje – reagirao je Muzej Cetinske krajine na društveno-mrežne objave o devastaciji starog mosta na Cetini koje su prenijeli i pojedini dalmatinski mediji, uključujućii Slobodnu Dalmaciju.

Načelnik Općine Civljane kaže kako se ne radi o devastaciji nego o sanaciji mosta u koju se na zahtjev mještana krenulo prije dvadesetak dana, da su ishodili svu potrebnu dokumentaciju, uključili u sanaciji i Hrvatske vode i službu za zaštitu okoliša te zatražili mišljenje Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Navodi općinski načelnik i da se stare kamene ploče neće uklanjati nego da će se tamo gdje nedostaju dodati nove kamene ploče kako bi most mogao ponovno služiti svojoj prvobitnoj svrsi, za prijelaz preko rijeke.

-Već postojeće ploče koje su pukle i koje se mogu spojiti one će biti spojene i bit će gdje su bile, tako da ne vidim da se radi o nekoj devastaciji. Napravit ćemo prijelaz da ima neki svoj smisao, da most ima početak i kraj. Ne dolazi u obzir nikakvo bojanje kamena na rijeci niti obrada na rijeci – rekao je Petar Preočanin, načelnik Općine Civljane za sinjski portal Ferata.

Projektnu dokumentaciju za sanaciju kamenog Pločastog mosta preko Cetine izradila je, inače, šibenska tvrtka DOM-KONZALTING po cijeni nešto većoj od trideset tisuća kuna s PDV-om, dok je za građevinske radove nadogradnje starog mosta novim kamenim pločama kao najpovoljnija odabrana ponuda šibenske tvrtke Spahija, teška s PDV-om oko pola milijuna kuna.

Foto: Matko Vuković

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI