Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Dim s diže i u utorak poslijepodne (foto TRIS/G. Šimac)

Nakon novog požara otpada u Zagrebu – traži se hitno kažnjavanje odgovornih

Dim s diže i u utorak poslijepodne (foto TRIS/G. Šimac)

– Što to smrdi u C.I.O.S.u? – pitaju se u ekološkoj organizaciji Zelena akcija nakon sinoćnjeg ponovnog požara u pogonu tvrtke C.I.O.S. u Zagrebu, na predjelu Jankomir. Ubrzo nakon što se u tom dijelu Zagreba podigao gusti dim, gradom su dugo vremena tulile vatrogasne sirene, a vatru je čitavu noć gasilo oko 140 vatrogasaca.  Čini se kako požar još nije ugašen, jer se i sada, u popodnevnim satima u utorak, s požarišta diže dim, a smrad paljevine se mogao osjetiti na širem zagrebačkom području. Na taj, sada već treći požar na istom mjestu, reagirali su u Zelenoj akciji i u političkoj platformi Zagreb je naš.

– Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u! Zahtijevamo detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se jasno ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora kojima će se spriječiti buduća ugrožavanja zdravlja građana. Podsjećamo, sinoćnji požar već je treći takav događaj u posljednje 3 godine. Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki cijelog zapadnog dijela Zagreba, a možda i šire. Prvi veliki požar izbio je u travnju 2014. kada ga je gasilo 120 profesionalnih vatrogasaca, a na terenu je bilo 40-ak vatrogasnih vozila. Drugi slučaj bio je u kolovozu 2015. kada je požar, srećom, bio nešto manjih razmjera. Nažalost, ovaj posljednji, treći požar, bio je najveći, a moralo ga je cijelu noć gasiti 135 vatrogasaca. Zabrinjavajuće je da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja, u što je teško povjerovati – upozoravaju ekolozi iz Zelene akcije.
Kako ističu, nužno je odmah postaviti više mjernih stanica u cijelom zapadnom dijelu grada te u realnom vremenu objavljivati podatke o koncentracijama štetnih tvari u zraku, zajedno s uputama kako građani i građanke trebaju postupati da se zaštite.

Dim s diže i u utorak poslijepodne (foto TRIS/G. Šimac)

– Podsjetimo, na početku trenutnog mandata gradonačelnika Bandića bila su česta medijska nagađanja o namjeri Grada da privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, a uglavnom se spekuliralo kako je za taj taj posao izuzetno zainteresiran C.I.O.S. Učestali akcidenti u CE-ZA-R-u nam jasno daju do znanja da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, gdje postoji barem nešto veća razina kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda. Izuzetno nam je drago da u sinoćnjoj nesreći nitko nije stradao te se nadamo da će se poduzeti sve kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Smatramo kako je krajnje vrijeme za kaznu C.I.O.S.-u, suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada Zagrabe jer smatramo da je u javnom interesu znati za poslove Grada s tvrtkom gdje se svako malo desi pozar. S obzirom da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju je li ovaj požar slučajan zaključuju u Zelenoj akciji.
Nadalje, politička platforma “Zagreb je naš!” od svog prvog izlaska u javnost upozorava na to da kaos koji u Zagrebu vlada kad je riječ o gospodarenju otpadom nije slučajan već pogoduje određenim interesnim skupinama.
– Jučer navečer je u pogonu C.I.O.S. grupe došlo do požara, trećeg u tom pogonu u posljednje 3 godine. Naime do požara je u C.I.O.S. pogonu došlo u travnju 2014., u kolovozu 2015. i u svibnju 2017. godine. Podsjećamo kako su prilikom požara u travnju 2014. godine vatrogasci pozvani tek 60 minuta nakon što su zaposlenici C.I.O.S. grupe uočili požar zbog čega se zapovjednik vatrogasne postrojbe Mladen Malčić javno pobunio. Međutim, gradonačelnik Bandić je tada, stigavši na lokaciju požara, javno ukorio zapovjednika vatrogasne postrojbe zbog davanja takvih izjava za javnost. Suvlasnik i predsjednik uprave C.I.O.S. d.o.o. koje je upravljačko poduzeće C.I.O.S. grupe, Bandićev je prijatelj Petar Pripuz. Riječ je o kontroverznom poduzetniku koji je u listopadu 2014. godine uhićen zajedno s gradonačelnikom Bandićem u slučaju “Agram” upravo zbog sumnje u namještanje poslova odvoza različitih vrsta otpada. Naime Grad Zagreb je s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o. koja je u sastavu C.I.O.S. grupe sklopio bez natječaja posao odvoza glomaznog i ostalih vrsta otpada osim mješovitog komunalnog otpada vrijedan 7,7 milijuna kuna. Još uvijek se čeka ročište pred Optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog sudu za optužnicu u tom slučaju, a mnogi spekuliraju kako se postupak odugovlači različitim finesama kako ročište ne bi bilo prije predstojećih lokalnih izbora – kažu u toj organizaciji nakon sinoćnjeg požara.

Dim (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević je u HTV-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” prošli petak (28.4.) ustvrdio da je “cijeli kaos s otpadom u Zagrebu i s uslugom zbrinjavanja i odvoza otpada namjeran te da se priprema teren za privatizaciju usluge odvoza otpada, vjerojatno C.I.O.S. grupi Petra Pripuza”.
– Naime gradonačelnik Bandić je još 2013. godine pokušao izdvojiti gradsko poduzeće “Čistoća” iz Zagrebačkog holdinga čime bi se otvorio put ili za privatizaciju poduzeća ili za privatizaciju usluge putem natječaja za koncesiju skupljanja otpada. Upravo C.I.O.S. grupa ima kapacitete da preuzme uslugu odvoza otpada u Zagrebu, a istu uslugu već pružaju čak 60.000 kućanstva u Hrvatskoj. Privatizacija monopola u odvozu otpada C.I.O.S. grupi ili nekom drugom privatnom poduzeću dovela bi do profita pojedinca nauštrb sigurnosti i zdravlja građana koji bi pritom plaćali i veće račune. Politička platforma “Zagreb je naš!” će nakon izbora kad uđe u institucije vlasti konačno zatvoriti odlagalište Jakuševec – Prudinec. Uspostavit ćemo sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu uz naplatu odvoza otpada prema količini proizvedenog mješovitog komunalnog otpada. Oštro ćemo se protiviti privatizaciji usluge odvoza otpada C.I.O.S. grupi ili nekom drugom poduzeću. Upravo je slučaj privatizacije usluge pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu pokazao da privatizacija dovodi do većih računa za građane. U isto vrijeme privatizacijom usluge odvoza otpada omogućilo bi se privatnom koncesionaru ucjenjivanje gradskih vlasti kao što se dogodilo primjerice u Napulju – vele u političkoj platformi Zagreb je naš.

Brdo smeća na zagrebačkom odlagalištu je sve više, te je vidljivo iz gotovo svih dijelova Zagreba /foto TRIS/G. Šimac)

 

Inače, kako su nakon analize kakvoće zraka u blizini požarišta objavili iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, u neposrednoj blizini požarišta i u široj okolini, kao i tijekom posljednjeg mjerenja provedenog u 01:00, nije zabilježena prisutnost štetnih plinova”.
No zbog iritantnog dima i smrada građani sumnjaju da je stanje ponešto drukčije od navedenog.
– Mene su jutros oči pekle i gušila sam se dok sam čekala bus za posao,koji sam jedva vidjela a živim u Drage Gervaisa.Kako će tek djeca asmatičari, bronhitičari, teži bolesnici. Nama u stanu se sve osjeti, a zatvoreno je – prenose riječi jedne Zagrepčanke na portalu Zahreb.info.
Inače, kako su mediji izvjestili, navodno su gorjeli, odnosno gore, glomazni otpad, madraci i drvena ambalaža, no građani sumnjaju kak se možda radi i o nekom drukčijem otpadu.
Do sada je, u ovom trećem požaru, navodno izgorjelo oko 2000 tona otpada.
Zanimljivo, unatoč tome što e izgorio silni otpad, s HTV-a javljaju kako je ‘materijalna šteta minimalna’.

Smeće je sve veće (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI