Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
IZDVOJENO
Bivši radnik Vindije u Nu2: Varalo se na PDV-u, trošarinama…Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine

Bivši radnik Vindije u Nu2:
Varalo se na PDV-u, trošarinama…Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je Rajko Dondur, koji je veći dio radnog vijeka(29 godina)proveo u Vindiji, a govorio  je o velikom kriminalu u toj tvrtki, odnosno kako se državu zakidalo za PDV i trošarine.

Dondur je govorio o privatizaciji tj. ulasku Koke u Vindiju. Rekao je kako je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kovertu sa 20 tisuća maraka. U to vrijeme ravnatelj Fonda za privatizaciju bio je Milan Kovač.
Dondur je rekao i kako je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje je li bio svjestan da radi nešto što je  protuzakonitim, Dondur odgovara kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.
“Za dobrobit tvrtke”, kako je ispričao Dondur u emisiji, varalo se i na PDV-u kada je uveden 1998. godine.
“Kad smo napravili prvi obračun, bio je šok kolika je to obveza za Vindiju – više od dva milijuna kuna i veliki udarac na likvidnost.Pokušali smo iznaći načina da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna, rekao je. To nije radio samoinicijativno, već po nalogu generalnog direktora.”

Kako je Vindija utajivala porez?

“Vindija je dnevno fakturirala oko 1 000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Na taj način Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine”, rekao je Dondur dodajući kako se ništa nije radilo samostalno.
“Nijedan posao i odluka  o Vindiji nije se mogla sprovesti, a da odluku nije potvrdio generalni direktor. Znači i taj dio koji smo mi radili, za to smo dobili zeleno svjetlo generalnog direktora s napomenom da pazimo da se to ne može otkriti”, kazao je Dondur.
Ispričao je i kako se varalo na trošarinama: “Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u. Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u 6 mjeseci.”
No, tu priča ne staje. Varalo se i u reviziji pretvorbe i privatizacije. Vindija je predstavljana kao model najbolje pretvorbe i privatizacije. Dondur je bio voditelj tima koji je surađivao s revizorima. Generalni direktor im je rekao da određene dokumente koji bi mogli biti kompromitirajući, ne prikažu. “Neke dokumente smo preko noći ispravljali i prilagođavali. Dokumenti štedno-kreditne zadruge su svi uništeni”, tvrdi Dondur.

Vindija je mali Agrokor

Sve o čemu je pričao u emisiji, Dondur je prijavio USKOK-u 2014. godine. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica, nakon čega su mu rekli kako će ga kontaktirati. No, iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana:
“Ovo traje više od šest godina. Pokušavao sam izaći u javnost, ali je sve bilo blokirano od strane Vindije. Nisam član političke stranke i ne radim za Agrokor. Još netko može ovo posvjedočiti. Oni koji su radili sa mnom mogu ovo posvjedočiti. Ne radi se o osveti. Sličnost Agrokora i Vindije je u tome što je Vindija mali Agrokor. Agrokor je dužan Vindiji 400 milijuna kuna, ali procjenjujem da bi za godinu dana vlada mogla pisati Lex Vindija. Taj teret je trebalo negdje izbaciti s leđa”, objasnio je Rajko Dondur razloge za izlazak s pričom o Vindiji u javnost.

Mislav Kolakušić/Foto:HRT

Lex Agrokor: Pisan  je za samo jednu osobu i krši Ustav

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva gost je bio i sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji je govorio o lex Agrokoru- Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH Hrvatsku.
Kolakušić je rekao da je on donesen za jednu jedinu pravnu osobu te naglasio da se zakonima ne smiju preferirati pojedinci i pojedine tvrtke.
Prema riječima sudca Kolakušića, u  lex Agrokoru je sve loše, napisale su ga potpuno nepoznate osobe, a trebali su stručnjaci.
“Kad se zakoni donose, moraju biti u interesu svih građana. U njemu je loše sve. Oni koji donose zakone, moraju primijeniti zakon. Moraju ga prepisati od slova do slova iz države iz koje najbolje funkcionira. Moraju skupiti najbolje iz države, pozvati stručnjake i zamoliti pomoć”, rekao je Kolakušić.
”Stečajem se u Hrvatskoj bavi pedesetak ljudi, a nitko od njih nije konzultiran – nisu konzultirani profesori s Pravnog fakulteta ni suci Trgovačkog suda. A trebalo je konzultirati radnike, dobavljače, bankare, suce, stručnjake, sve”, kazao je Kolakušić.
Naglasio je i da zakon po puno odredbi krši Ustavni zakon, pogotovo pravo vlasništva: ”Potraživanje je jednako vlasništvu, a ovaj zakon ne štiti dovoljno pravo vlasništva. Ovo što se sad gura napravit će velike pravne zavrzlame”, smatra Kolakušić.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI