Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
Nu2
Ivica Tucak, izbornik zlatne hrvatske vaterpolske reprezentacije u Nu2: Podržao sam Kolindu Grabar Kitarović u predsjedničkoj kampanji, ali izbornik reprezentacije to ne bi trebao činiti…

Ivica Tucak, izbornik zlatne hrvatske vaterpolske reprezentacije u Nu2:
Podržao sam Kolindu Grabar Kitarović u predsjedničkoj kampanji, ali izbornik reprezentacije to ne bi trebao činiti…

Ivica Tucak, izbornik “zlatne” hrvatske vaterpolske reprezentacije, koja je nedavno osvojila titulu svjetskog prvaka, bio je ove nedjelje gost Aleksandru Stankoviću u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Bilo je to zanimljivo gostovanje vrhunskog sportaša, ili što bi se reklo sportskog radnika, koji imponira ne samo sportskim rezultatima nego i elokvencijom, iskrenošću i nepretencioznošću. Ostavio je dojam iznimno pozitivnog čovjeka kojeg je teško naljutiti, u njemu izazvati osvetoljubivost ili makar zamjeranje. Sport je njegova strast, način života i poziv kojim, pokazao je to puno puta dosad isticao, silno želi zaraziti mlade.

S vaterpolom se, kako je ispričao, počeo baviti od ranih godina, kao dječak kada nije imao ni kupaće gaće, kamoli da bi znao pravila vaterpolske igre. Uostalom, plivati je naučio tek u šestoj godini, a kao pravi Vlaj ( otac mu je iz Konjevrata, nedaleko Šibenika ), bojao se mora.

Tucak je kao igrač, izjavio je Ratko Rudić, legenda vaterpola, imao boemski pristup, prenosi HRT. Odmah nakon završetka igračke karijere započeo je trenersku, i na mjestu izbornika naslijedio upravo Rudića. Danas u svojoj kolekciji ima devet medalja s reprezentacijom.

Njegov kolega i još jedno veliko šibensko vaterpolsko ime, Perica Bukić, za Tucka će reći da je potpuno predan ovom sportu, ali koliko je vezan za vaterpolo toliko je i za Šibenik. Za njega je Šibenik definicija ljepote življenja, i kako je kazao u Nu2, možda je pomalo i bolesno koliko voli taj grad.

U razgovoru sa Stankovićem nezaobilazno pitanje je bilo i izostanak dočeka “zlatnih” vaterpolista u Zagrebu, na što Tucak odgovara pomirljivo, s puno razumijevanja, ne zamjera gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na tom propustu ali mu je žao ljudi koji vole hrvatski sport, a kojima su naši vaterpolisti vratili osmijeh na lice. S Tomaševićem je razgovarao, vidio je da mu je uistinu žao i rekao je nešto što je teško ne prihvatiti.

-Daj da mi netko objasni razlog zašto ja to ne bih napravio- rekao je zagrebački gradonačelnik izborniku, a Tucak i sam takav razlog uistinu ne vidi. Ali, nevjerojatno je, smatra, da se Tomaševićevoj administraciji  mogla potkrasti takva greška…No, što je tu je, zaključuje tu priču.

Počeo je vaterpolsku karijeru u drugoj polovici 80-ih u jugoslavenskoj reprezentaciji koju je tada vodio Nikola Stamenić, srpski trener koji mu je, rekao je Tucak, puno dao u životu i na tome mu je zahvalan.

– Bio je veliki trener, on nas je odgajao, mi smo tad bili u nekom pubertetskom razdoblju- ispričao je, naglašavajući da je tada vladala velika stega i strogost, nešto što bi iz današnje perspektive moglo izgledati čak i kao maltretiranje – poput povlačenja za uho ili šamara. Dobio ih je i sam 5, 10, 15 komada, tko zna, ali svakako ne sa zlom namjerom. Bio im je autoritet kojeg su i voljeli i poštovali.

-Pušio sam cigarete, izlazio van, s društvom ostajao do jutarnjih sati… Ali, nikada trening nisam propustio u životu – nikada, nikada!  Naravno da te to košta negdje. I onda ne možeš tražiti vrhunsku karijeru- priznao je Tucak, pomalo nostalgično dodajući da strašno voli to vrijeme…

Prisjetio se i vremena svoga odrastanja, koje se bitno razlikovalo od današnjeg. Bio je non-stop na ulici, djeca su se tada igrala po cijele dane vani, pa i tukla, djeca k’o djeca, i ta mu je ulica, rekao je, pogotovo u Šibeniku, dala neku pozitivnu drskost, da nikome, još od malih nogu, ne dozvoli da mu pokuša napraviti neku nepravdu, a da na to odmah ne reagira. Bio je, kaže, silno talentiran igrač, ali je živio nesportski.

Osvrnuo se i na ratno vrijeme, za koje veli da nikome nije donijelo ništa dobro, “to je užasno ružan period”, smatra Tucak.

Surađivao je i s Ratkom Rudićem koji je, kaže, bio strašno strog trener, ali mu ne zamjera što ga je, kao člana reprezentativnog stožera, držao po strani, što ga nije vodio na neka natjecanja.

– Znao sam da je to moj put ulaganja u sebe, da je on donio tu odluku zbog interesa hrvatske reprezentacije- bez imalo će prigovora Tucak.

S igračima nije prijatelj, i ne želi znati ništa o njihovom privatnom životu, ali ih voli i želi da oni osjete tu ljubav, da znaju da bi za njih i poginuo. Sve što od njih očekuje je da ga kao trenera poštuju.

Vaterpolo nije nogomet i nema tu zarade kao u nekim najprestižnijim, najpopularnijim sportovima poput nogometa ili tenisa, rekao je. Ali, novca ima i može se osigurati pristojan život. Nije mu žao što nije bio vrhunski nogometaš umjesto što se posvetio vaterpolu.

Dosta samokritički progovorio je i o svojoj svojedobnoj podršci 2019. Kolindi Grabar Kitarović kao predsjedničkoj kandidatkinji, no, danas, iako prema bivšoj predsjednici ima simpatije, misli da izbornik reprezentacije to ne bi trebao činiti.

O smjeni Roberta Jarnija u HNS-u nakon izjave da će u dvoboju Real Betisa i Dinama navijati za Betis za koji je nekad igrao, Tucak kaže da je njegova izjava bila  nespretna, i s obzirom na funkciju u hrvatskoj reprezentaciji mogao je to i misliti, ali nije trebao to javno reći. Uostalom, postavio je pitanje Tucak, za koga bi navijao Luka Modrić da za desetak godina igraju Rijeka i Real Madrid? Pa u Realu je proveo 20 godina, sve je postigao s tim klubom.

Tucak je zadovoljan osvojenim trofejima s hrvatskom reprezentacijom. Dvaput svjetski prvaci, europski prvaci, svjetski viceprvaci, olimpijski viceprvaci. Jedino još nema olimpijsko zlato

Koncem prošle godine, rekao je u Nu2, bio je na operaciji srca i obećao samom sebi da od sutra prestaje pušiti…

Prošao je, kaže, cijeli svijet, ali ne zna postoji li zemlja u kojoj se ljepše živi. Smatra da je Hrvatska predivna zemlja, posebna, i stvarno je, pomalo će egzaltirano, voli. Kao i Šibenik. Tu sam rođen, to je moje i predivo je- poručio je emotivno izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI