Neovisni novinarski portal
1.5.2024.
GRAĐANI / POLITIKA
Ilustracija: GLUP GUP - natpis na splitskom igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

Glup GUP:
Prosvjed na Trsteniku

Ilustracija: GLUP GUP - natpis na splitskom igralištu (foto TRIS/G. Šimac)
GUP GUP - natpis na igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

GLUP GUP – natpis na igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

Dvjestotinjak Splićana s djecom, uglavnom stanara četvrti Trstenik, subotnje sunčano prijepodne nije provelo standardno kao glavnina sugrađana, pijući kavene napitke na štekatima na rivi i drugdje, niti u šetnji duž obale i vikend-pohodu na rodne otoke ili u matična sela splitske Zagore. Umjesto toga, u subotnje i k tome još i praznično jutro, okupili su se, posve netipično, na davno asfaliranom i korovom obraslom derutnom igralištu usred četvrti Trstenik. I to – na prosvjedu, dakle na građanski angažiranom događaju, što se u Splitu ne događa baš često.

– Šta trebamo napraviti? Šta nam je sljedeći korak? – pitali su se međusobno.
– Oćemo da nam se dica imaju di igrat, a ne da svako kome padne napamet može di oće napravit zgradu i prodavat stanove. Oće li to više prestat u ovon ludom gradu? Oće li ostat koja zelena površina? Eno tamo je bila zelena površina: jedno stablo od smokve, pa je palo… moglo je past nekome na glavu. Triba nam još jedan šoping centar… ima ih na svakih sto metri… – žustro su razgovarali prosvjednici s Trstenika, dok su im djeca uokolo nabijala loptu, vozila bicikle, te se igrala sa psima.

‘Nekoliko stanova’ na igralištu

Bio je to prosvjed iz sljedećeg razloga: između zgrada na Trsteniku, jedinom tamnošnjem preostalom prostoru koji ima svojevrsnu javnu namjenu, neki su poželjeli sagraditi stanove, poslovne prostore i još jedan trgovački centar, premda ih u dobrano izbetoniranom Splitu već odavno ima isuviše i previše.
Prosvjed na Trsteniku (foto TRIS/G. Šimac)

Prosvjed na Trsteniku (foto TRIS/G. Šimac)

Kako je poznato, kao jedan od investitora se pojavljuje političar, odnosno HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Marušić i bivši nogometaš Nenad Pralija koji bi izgradili zgradu sa poslovnim prostorima i stanovima, te navodno i privatnu zdravstvenu školu. Bilo bi to ‘nekoliko stanova i nekoliko poslovnih prostora’, lakonski su pojasnili novinarima prije par dana. A preko puta bi trgovački lanac Tommy sazidao još jedan trgovački centar, a ispod njega pripadajuću garažu.
No, mnogi su mišljenja kako bi ta dva nova golema betonska kompleksa stegla omču oko vrata ionako zagušenom i prometno problematičnom kvartu, kojemu je bolna točka i obližnja bolnica, te u njemu više ne bi bilo ‘zraka’, kako reče jedan stariji prosvjednik s crnim psom.
Ali kako bi političari i građevinari zajedno ostvarili svoj naum, za to prethodno, dakako, trebaju isposlovati izmjene Generalnog urbanističkog plana u Gradu Splitu, pa površinu namijenjenu sportu i rekreaciji građana prenamijenti u prostor za stambenu i inu izgradnju.

Tijelima ispisali ‘R1’

To u Hrvatskoj obično ide glatko: sprega investitora, političara i građevinara (nerijetko u istoj osobi), u kombinaciji s kronično nezainteresiranim i slabo informiranim građanima, bez bitnijih prepreka ostvari naum, pa dječji park pretvori u crkveni kompleks, šumu u urbane vile za nogometaše i druge novobogataše, gradska kupališta u zabavište posrnulog tajkuna i tome slično.
Tijelima ispisano: R1

Tijelima ispisano: R1

Isto se pokušava i s najnovijim izmjenom tog prostorno-planskog dokumenta, no čini se kako je ovaj put zapelo: na prekjučerašnjoj javnoj raspravi u Lori se pojavilo neuobičajeno mnoštvo građana koji se ne slažu s takvim planovima tzv. investitora, odnosno nekih političara (vidi TRIS).
Nezadovoljni planovima za betoniranje Turske kule, Trstenika, Marjana i drugih dijelova Splita, ovaj put su najavili velike prosvjede i građanske akcije. Jedna od takvih je bila i ova današnja: prosvjednici su tijelima spisali natpis ‘R 1’, što u urbanističkim planovima znači oznaku za sportski centar namijenjen javnoj upotrebi.
– Vidimo da je ljudima stalo. Da ih je briga za svoj kvart i Split inače. Ukratko, unazad godinu dana kada je se ovo počelo oko izmjena GUP-a, mi smo ovdje na Trsteniku, a vjerujem i u većini splitskih kotara, uočili nedostatak zelenih površina, parking mjesta, dječjih i sportskih igrališta. Trstenik u zadnjih 20 godina nema niti jedno sportsko igralište osim školskog. Ova dva su devastirana zato jer su dijelom na privatnom vlasništvu. Privatnicima odgovara da je sve devastirano, jer kao ‘nije privedeno svrsi’, pa dajte da sagradimo malo stanova i poslovnih prostora. Ruke su nam zavezane. Nama kao kotaru, jer ne možemo intervenirati jer je to privatno vlasništvo – pojašnjava Saša Varmuža, predsjednik Gradskog kotara Trstenik i nezavisni vijećnik s liste Udruge Kvart.

Jedan sportski centar u ‘gradu sporta’

Inače je ovo zemljište na kojem stojimo zavedeno kao R1, što je uz još jednu u Vukovarskoj ulici jedina zona u Splitu koja je namijenjena za sport i rekreaciju građana, kaže on.
Saša  (foto TRIS/G. Šimac)

Saša Varmuža  (foto TRIS/G. Šimac)

– Meni je uistinu žao što u Splitu Brda kao jedini kotar imaju sportsko-rekreacijski centar. Smatramo kako bi svaki kotar trebao imati takav centar, a ne da bude jedini. Posebno zato što se busamo u prsa kao neki veliki sportski grad u kojemu se rađaju vrhunski sportaši. A sada bi se ovdašnja zona R 1 prenamijenila u K zonu, to znači za komercijalnu upotrebu, što se odnosi na ovo zemljište i ono preko puta gdje je parking. Druga važna stvar: izbrojali smo kako na Trsteniku fali oko 800 parking mjesta, a gradnjom trgovačkog centra bi imao obavezu sagraditi 200 parking mjesta, no ovdje ih već ima 183, što znači da bi to bilo povećanje od – 17 mjesta za javnu upotrebu. Dakle, to nije u funkciji javnoga dobra i povećanja standarda građana – smatra Varmuža.
U kotaru Trstenik ističu i kako predložene izmjene GUP-a nisu uzele u obzir prometnu situaciju u gradu, niti su temeljene na bilo kakvim prometnim studijama. Kako kažu, već i sada je na Trsteniku svakodnevno velika prometna gužva zbog bolničkog kompleksa Križine, a gradnjom još dviju zgrada desio bi se nepopravljivi prometni krkljanac.
– Želimo interes za sve građane, ne za pojedince, želimo igralište da nam se djeca imaju gdje igrati. Sramota je što se sve ovo radi nauštrb javnog prostora – dodaje Boris Šitum iz Udruge Kvart.

Ne-urbanistički kaos

Inače, stanari na Trsteniku su u dodatnom čudu jer, kada se govori o investiciji vijećnika i nogometaša, stalno se provlači podatak o građevini na pet tisuća četvornih metara, no oni drže kako je riječ o oko 3 tisuće metara četvornih površine.
dscn7932

Dijete na igralištu (foto Tris/G. Šimac)

 

– Stalno se barata s pet i nešto, da bi se ispostavilo da gospodin vijećnik pridodaje toj kvadraturi i ovaj dio zemljišta zgrade gradskog kotara. Nije mi pravno jasno kako se to računa kao pridodana kvadratura investicije – kazala je Diana Magdić iz Udruge Teserakt.
A na igralištu, nakon što su se prosvjednici razišli, ostala su djeca, igrajući se oko zahrđalih nogometnih vratnica i polomljenih tabli za košarku, na kojima je netko ispisao: R1.
No bez obzira na te i slične oznake iz prostorno-planske terminologije, očito je kako ovakvi ili onakvi GUP-ovi Splitu u posljednjih dvadesetak godina nisu donijeli nikakva dobra. Čim se izađe iz područja uže gradske jezgre, posebice u istočnim i jugoistočnim dijelovima grada, žalobni ne-urbanistički kaos koji već nalikuje brazilskim favelama ili albanskoj rivijeri vidljiv je gotovo na svakom pedlju prostora.
Zato je dovoljno rječit i svježi grafit ispisan na asfaltu igrališta na Trsteniku:
GLUP GUP.
GUP GUP - natpis na igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

GLUP GUP – natpis na igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

dscn7916dscn7913dscn7937

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI