Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
dobre vijesti / EU / UKRATKO
Dalmatinska janjetina 40. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU!

Dalmatinska janjetina 40. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU!

Dok lokalne vlasti Grada Šibenika deložiraju ovce, Europska komisija sve najbolje misli o janjetini, pa je tako Dalmatinska janjetina postala 40. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Vijest je vidljiva na stranicama Ministarstva poljoprivrede RH i došla je, znakovito, u pravo vrijeme baš kao budali šamar. Čini se da bi svi rado uživali u janjetini, ali sve ono što dolazi prije gozbe bi najradije isključili, jer ovce smrde, a onima najnježnijima smetaju zvukovi meketanja, koji vjerovali ili ne mogu uznemiriti i turiste.Kako bilo, odlična je vijest da je Dalmatinska janjetina dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je to Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 8. ožujka 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Tako je Dalmatinska janjetina stala uz bok Ličkoj janjetini koja također nosi oznaku ZOZP kao i Krčki pršut, Baranjski kulen, Lički krumpir, Drniški pršut, Lički škripavac, Slavonski kulen, Zagorski štrukli, Zagorski puran, Međimursko meso,
Zagorski mlinci, Dalmatinska panceta, ima toga još…

Varaždinsko bučino ulje je u postupku registracije.
Poduži je popis proizvoda ZOZP – a, među kojima je sada i Dalmatinska janjetina što potkrepljuje činjenicu da krška područja pružaju gotovo idealne uvjete za razvoj ekološke poljoprivrede, a Šibensko-kninska županija upravo spada u takvo područje.

Sasvim je jasno da je poljoprivreda prioritet svake razumne zemlje. Odnosno, politike.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI