Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
EKOLOGIJA
U šibenskoj vodi nema teških metala, ali što je s naftom i mikrobiološkom ispravnošću?

U šibenskoj vodi nema teških metala, ali što je s naftom i mikrobiološkom ispravnošću?

Neovisna analiza zdravstvene ispravnosti vode koju je Građanska inicijativa za zdravu vodu napravila u Italiji pokazala je da u vodi koju piju stanovnici Šibensko-kninske županije nema nedopuštene razine teških metala. Uzorci su uzeti u rijeci Krki, Orašnici i iz vodovoda na Šubićevcu, te su poslani na anliziu u laboroatorij Microlab u Rimu.

Neovisna analiza zdravstvene ispravnosti vode koju je Građanska inicijativa za zdravu vodu napravila u Italiji pokazala je da u vodi koju piju stanovnici Šibensko-kninske županije nema nedopuštene razine teških metala. Uzorci su uzeti u rijeci Krki, Orašnici i iz vodovoda na Šubićevcu, te su poslani na analizu u laboroatorij Microlab u Rimu. 

Građanska inicijativa za zdravu Vodu - Barbara Žižić, Iva Milutin i Alisa Jajac (Foto Hrvoslav Pavić)

Građanska inicijativa za zdravu Vodu – Barbara Žižić, Iva Milutin i Alisa Jajac (Foto Hrvoslav Pavić)

 

– Što se tiče teških metala, u vodi čija je analiza rađena oni su u granicama normale. Voda je uzeta pri niskom vodostaju, međutim, mi nećemo ostati samo na tome. Potrudit ćemo analizirati i vodu kod visokog vodostaja, jer smo vidjeli da i nadalje, nažalost, Krkom plutaju naftne mrlje, a odakle su i što su, još ne znamo – rekla je na konferenciji za novinare Građanske inicijative za zdravu vodu njena članica Iva Milutin. 

Ova građanska inicijativa prestaje biti inicijativa i postaje udruga, najavila je jedna od osnivačica Barbara Žižić. – Kad smo bili na Krki i Orašnici uvidjeli smo da tamo postoji veliki ekološki problem. Takvih ekoloških problema je puno, a ne samo to što je voda takva kakva je. Došli smo na ideju da osnujemo ekološku udrugu i aktivno se uključimo u rješavanje tih problema. Nećemo se baviti samo samo vodom, nego ekologijim općenito, saniranjem ekoloških crnih točaka, provodit ćemo akcije čišćenja, počevši od voda, preko zelenih površina do dječjih igrališta – rekla je Žižić. 
Građanska inicijativa za zdravu vodu, buduća udruga, još ne zna odakle nafta u Jarugi. – To je pitanje na koje još uvijek nemamo odgovor. Rečeno je da će se Stožer zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije sastati 17. ovog mjeseca i da će biti otvoren za javnost. Mi ćemo se truditi bar da dođemo i da čujemo što imaju reći.  Nadam se da će biti dovoljno pristojni prema građanima i da će reći zbog čega se ovo sve skupa dogodilo, zbog čega voda od 11. do 16. rujna nije bila dobra ni za piće, kuhanje ni za pranje i što se zapravo dogodilo tog dana u Jarugi. To ne smije ostati otvoreno pitanje – rekla je Iva Milutin.
Zbog ograničenih financija inicijativa je ovaj put napravila samo analizu vode na teške metale, što je bila najkritičnija stavka i prioritetno pitanje, a uskoro će, najavila je Alisa Jajac, raditi neovisne analize i na teške metale i na naftu, kao i mikrobiološku analizu.

Nalaz Microlabova ispitivanja vode Građanska inicijativa za zdravu vodu je objavila na svojoj Facebook stranici i možete ih pogledati OVDJE.

Građanska inicijativa za zdravu Vodu - Alisa Jajac, Barbara Žižić i Iva Milutin (Foto Hrvoslav Pavić)
Članice građanske inicijative za zdravu Vodu Alisa Jajac, Barbara Žižić i Iva Milutin (Foto Hrvoslav Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI