Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
klima(nje) / VODA
Buduća šibenska javna česma i korisnici vode (montaža)

Šibenska javna voda:
Stižu fine česme za pitku vodu, oblikovao ih Ante Filipović Grčić

Buduća šibenska javna česma i korisnici vode (montaža)

Evo uskoro konačno i finih javnih česmi za pitku vodu koji će se postaviti u Šibeniku. Kako javljaju iz Grada Šibenika, dovršeno je idejno rješenje te izvedbeni projekt za česmu za pitku vodu za javne površine u Šibeniku, a autor produkt dizajna je Ante Filipović Grčić, nagrađivani dizajner.

-Česma ima tri načina za pijenje i punjenje vode te zadovoljava najviše higijenske standarde. Visoko je ekološki učinkovit proizvod, a u vizuri gradskih ulica gotovo je neutralan. Isti visoki standardi higijene primjenjuju se i za kućne ljubimce, dizajnirajući posebni dovod svježe i čiste vode samo za njih.  Ovim projektom grad Šibenik kroz funkcionalan i vizualno atraktivan objekt dobiva i suptilnu reminiscenciju na „Amor d’cani“ kamene posude u šibenskoj Kalelargi, kojima su naši preci također iskazali poštivanje i brigu prema životinjama. – pojašnjavaju iz Grada Šibenika. 

Nove česme će nesumnjivo biti i svojevrsni ukras i lijep arhitektonski detalj u gradu, te će se posve uklopiti u ambijent kamenog starog grada, s obzirom na predočene fotografije.

Buduća šibenska javna česma

-Vizualno atraktivna forma skriva solidnu čeličnu konstrukciju industrijski proizvedenih gotovih cijevi različitih profila. Lagano zakrivljena forma i blage linije koje se dobivaju spajanjem (zavarivanjem i vijcima) podilaze vodi kao glavnom elementu. Trodimenzionalni objekt česme minimalističkog je oblikovanja na prvi pogled, dok se dubljom analizom otkriva duboko promišljeni kreativni rad. Grad Šibenik i kroz ovaj „jednostavan“ korak u uređenju javnih površina, traži „drugačiji“ suvremeni proizvod, u skladu s vizijom grada kao prostora inovacije, održivosti i napretka. Postavljanjem dizajna urbanih objekata na visoku razinu, Šibenik se izdvaja kako u svom okruženju, tako i šire. – kako pojašnjavaju iz Grada Šibenika. 

Idući korak je izrada prototipa tijekom kojeg će se dodatno razraditi dokumentacija i troškovnik, a potom slijedi postupak nabave te proizvodnja i ugradnja 10 slavina na javnim površinama, najavljuje se.

Kako nadalje pojašnjavaju, postavljanje česmi je dio opsežnijeg projekta naslovljenog „Prevencija, sanacija i edukacija o posljedicama klimatskih promjena“, koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u njemu su dvije projektne aktivnosti: prvi je izrada plana zaštite od suše i upravljanja vodom u poljoprivredi za Grad Šibenik, a drugi je jačanje zelene infrastrukture kroz koji se, uz postavljanje javnih slavina, uređuje park Rasadnik.

Buduća šibenska javna česma i korisnici vode (montaža)

S obzirom da je zelenih površina u gradu sve manje. a klimatske promjene tj. vrućine doprinose sušenju postojeće vegetacije, ovaj projekt doista ima smisla. osim toga, postavljanje javnih česmi za vodu je jedan snažan simboličan i praktičan čin, a koji osvjetljava zasjenjena neka od najbitnijih načela čovječnosti i civiliziranosti, a taj je da je voda javno dobro i da mora biti dostupna svima za utaživanje žeđi. Postavljanje česmi je mjera za kojom su odavno posegnuli u razvijenijim demokratskim sredinama, a kako bi naglasili kako svi imaju pravo na pitku vodu, ali i kako mi smanjili zagađenje plastičnom ambalažom.

Podsjetimo, voda je ujedno i sredstvo za enormno bogaćenje onih koji je prodaju nakon što crpe zajedničke prirodne izvore vode, pune ih u plastične boce i prodaju ih, i usput su ‘zaslužni’ za nepregledne količine odbačene plastične ambalaže.

Inače, ekolozi su izračunali kako jedna javna česma znači sprječavanje proizvodnje oko jedan milijun plastičnih boca manje.

Ante Filipović Grčić (foto Novosti)

Dakle, postavljanje šibenskih javnih česmi planet će se spasiti od 10 milijuna novih plastičnih boca. 

-Jačanje zelene infrastrukture izdvojena je adaptacijska mjera SECAP-a za Grad Šibenik čiji je cilj smanjenje efekta urbanog toplinskog otoka i poboljšanje klimatskih uvjeta u Gradu. Između ostalog, mjera predviđa poboljšanje postojećeg ili razvoj novog zelenila na javnim mjestima, očuvanje zelenih dvorišta te osiguranje dostupnosti pitke vode na javnim površinama u Gradu Šibeniku. Stvaranje zelenih oaza, očuvanje i poboljšanje postojećeg zelenila u gradu u skladu je s mjerom 15.7 Zdravstvo koja predviđa jačanje zelene infrastrukture, posebice zelenih oaza i osiguravanje dostupnosti pitke vode, posebno na javnim mjestima koja zahtijevaju čekanje. Ukupna vrijednost projekta je 334.295,57 EUR, a Fond sudjeluje s 80 %, odnosno 267.436,46 EUR. Sve projektne aktivnosti trebaju biti realizirane do 21. ožujka 2025. godine. – pojašnjavaju u Gradu Šibenika neke pojedinosti o navedenom projektu, a kojemu se, s obzirom na navedeno, može doista reći kako je ‘pogođen’ te kako ima smisla.

Buduća šibenska javna česma

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI