Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
KOMENTARI
Plenkovićeva (ne)kritička inverzija o korumpiranosti

Plenkovićeva (ne)kritička inverzija o korumpiranosti

Nova taktika premijera Plenkovića svojevrsna je (ne)kritička inverzija  kad najavljuje da će svakodnevno prozivati korumpirani SDP, Možemo! i Most, da malo vide kako je to stalno se suočavati s takvim epitetima. Možda da je umjesto u HDZ, svojevremeno ušao u neku drugu političku stranku, koja nema pravomoćnu presudu za kriminal i korupciju, ne bi sada morao kritičarima HDZ-a slati poruke tipične za razmaženo, uvrijeđeno dijete…

Samouvjeren i bahat kao i uvijek, a nakon sve izglednijeg trećeg premijerskog mandata pogotovo, Plenković ne ostavlja n i najmanje sumnje da će za formiranje parlamentarne većine imati dovoljno ruku. Razgovarat će samo s ozbiljnim i odgovornim strankama ( ??? ), a svakako ne sa korumpiranim SDP-om, Možemo! i Mostom koji, okreće pilu naopako premijer, “žele porobiti neovisne institucije”.

To je ta nova taktika za kojom poseže “relativni pobjednik” recentnih izbora kojem se smiješi novi mandat, pa što mu se pregovori s dojučerašnjim neprijateljima iz Domovinskog pokreta čine bliži uspjehu to bespoštednije udara na sve neistomišljenike oko sebe. Jer, jači je od njih, moćniji, bliži vlasti, bezobzirniji. Tko njemu što može!

Izjavio je čak da bi HDZ, da su izbori bili u nedjelju, a ne u srijedu, dobio šest mandata više. Kako je to izračunao? Ili je ta izborna srijeda sada njegov alibi za tihe oponente u stranci zbog izgubljenih pet mandata HDZ-a u odnosu na prethodne izbore?

Baš kao što je dosad u svakom svom javnom obraćanju papagajski, iritantno ponavljao sve svoje ( a ne Vladine ili HDZ-ove ) uspjehe i postignuća, tako je odlučio sada svaku priliku da razgovara s novinarima iskoristiti za rečenu “kritičku inverziju” i SDP, Možemo! i Most etiketirati- korumpiranima.

-Imate retoriku koruptivnog SDP-a, koruptivnog Mosta, koruptivnog Možemo! koji rigaju vatru, uvrede, negativizam, divljaštvo u postizbornom vremenu na HDZ. Od sada će svaka rečenica svih nas počinjati s korumpirani SDP, Možemo!, Most – da čuju kako njima u ušima zvuče ti epiteti koje vrlo bezobrazno i neopravdano koriste protiv nas-  poručuje, naglašavajući da s njima nema razgovora o formiranju saborske većine. Eto, bio je spreman svoj uspjeh podijeliti i sa svojim političkim suparnicima, ali toliko su ga naljutili tim stigmatiziranjem HDZ-a kao korumpirane družbe, da sad baš neće, ne da im ništa!

Kakve su to priče, kakva infantilnost u “dva metra visine i preko stotinjak kila težine”?!

Zašto bi se Plenković, ako je tako uvjeren u pobjedu, uopće bavio “poraženima”, SDP-om, Mostom, Možemo! ? “Što propali lideri SDP-a čekaju, davno su trebali dati ostavke”, nadmeno će, kao da je to njegova stvar, njegov problem.

Bit cijele političke utakmice na parlamentarnim izborima je u tome, kaže Plenković, da korumpirana ljevica, a da nije korumpirana ne bi se toliko borila, želi pobijediti kako bi porobila neovisne institucije. Prvi joj je na udaru Ivan Turudić. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan, to im je bio jedini interes na izborima, da porobe insitucije koje su u našem mandatu neovisne, jer da nisu takve ne bi bilo visokoprofilnog slučaja u borbi protiv korupcije. Da je DORH porobljen, da je Uskok porobljen, da je EPPO porobljen ( e. to ne može ! op.a. ), ne bi bilo nijednog slučaja- logika je tehničkog premijera. Kad iscure transkripti, progovore pokajnici, sve što DORH može je držati predmet u ladici, odugovlačiti, što i rade. Pa Josipa ex Rimac još nema  ni potvrđene optužnice!

I što sad imamo na djelu? Onaj koji je sve te institucije držao u šaci, javno im slao poruke da će s njima morati porazgovarati zbog uhićenja HDZ-ovih prvotimaca ( bivšeg ministra Horvata ), koji je unatoč svim zdravorazumskim argumentima odlučio instalirati kompromitiranog suca Turudića na poziciju glavnog državnog odvjetnika, koji je isforsiranom, ekspresnom akcijom donio Lex AP dočim su se u transkriptima SMS-ova bivše državne tajnice Josipe Pleslić ex Rimac pojavili njegovi inicijali, on govori o naumu lijeve oporbe i Mosta, koji je najglasnije zagovarao borbu protiv korupcije, da žele zarobiti institucije progona?! U njegovom mandatu, navodno neovisne. I sad će taj srčani “borac za pravnu državu”, “antikorupcijski jurišnik” pored kojega su ministri do lakata u koruptivnim radnjama prolazili kao manekeni pravde, a on ih branio kao najrođenije dok god nije pred dokazima morao ustuknuti. I sad će taj lučonoša zakonitosti i čuvar demokracije objašnjavati urbi et orbi tko je u ovoj zemlji korumpiran.

Pa to je prvorazredni cinizam.

Zar se zbilja nije kadar suočiti s istinom da su njegove vlade proizvodile koruptivne afere kao na tekućoj traci, da je u osam godina smijenio više od 30  ministara, da su brojni HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici općina ili optuženi, ili osuđeni ili pod istragama? A ništa bolje nije ni s direktorima državnih tvrtki, ustanova, agencija, institucija koje je on instalirao ili njihov izbor potvrdio. Što sugerira da je korupcija stil rada, dio političkog mentaliteta stranke kojoj se, nakon pravomoćne presude i doživotne stigme koju nosi, dobrovoljno stavio na čelo, a Opći sabor HDZ-a uspješno uvjerio da stranka ne može biti talac jednog čovjeka ( Tomislava Karamarka). Pa je postala talac drugog, Andreja Plenkovića ( kako je to zaključio i njegov potencijalni koalicijski partner iz DP-a Stipo Mlinarić Ćipe ! )

Tko su to ozbiljni i odgovorni sugovornici s kojima razgovara o parlamentarnoj većini i s kojima će pokazati kako Hrvatska treba funkcionirati u političkoj stabilnosti? Domovinski pokret? Stranka koja zastupa radikalno konzervativna i nacionalistička stajališta umotana u kvazi domoljublje i kvazi pravdu koju pokušavaju ostvariti mržnjom i osvetom nakon više od tri desetljeća od rata? Ili Hrvatski suverenisti koji su svoje mandate osvojili na listi s “korumpiranim Mostom”, a sada bi s njima ( mandatima ) trgovali?

Osloni li se Plenković na DP, lako je moguće da će doživjeti reprizu onoga što je imao s Mostom. Jer, DP nije homogena, jasno artikulirana i čvrsto povezana stranka. Potpredsjednik Mario Radić bi sutra potpisao partnerstvo s Plenkovićem i HDZ-om jer bi to ojačalo njegov privatni biznis, kao poželjnog državnog partnera, i u Vladi i u poslovima za državu. Penava se kao nacional-romantičar još pokušava držati za obećanja iz kampanje, uporno forsira tezu da su SDSS i Možemo! za njih neprihvatljivi u bilo kojoj varijanti, a zna da tome u finišu neće biti tako, pa će morati gutati vlastite žabe. Prikloniti se, ili otkloniti. Čak i ako poklekne, ponizi se pred onim radi kojega je prije par godina napustio HDZ, već sada bismo se usudili prognozirati da će prije ili poslije pokušati spašavati vlastiti obraz oponirajući Velikom vođi. U tome već ima iskustva. A znamo kako će to onda završiti. Izbacivanjem DP-a kroz prozor…

Ako SDP i njegovi koalicijski partneri imaju još imalo ponosa i dostojanstva priželjkivat će, kad već oni to ne mogu, da Plenković što prije sklopi savez s DP-om. To će ih prije dovesti do novih izbora nego sramoćenje s Penavom i društvom s kojim, tvrde, nemaju ništa zajedničko, osim cilja da se HDZ sruši s vlasti. A kako vidimo ni to im nije zajedničko. Što prije DP prihvati Plenkovićeve uvjete, to će se ovi ostaci lijeve političke opcije manje ponižvati vabljenjem DP-a u svoj savez i manje osramotiti. Neka se samo sjete Račana: Izbori se mogu izgubiti, ali ne i obraz!

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI