Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
ekoslov
Zapuštena 1. voda (foto TRIS/G. Šimac)

Vratite vodu građanima:
Jedna javna česma – milijuni plastičnih boca manje

Zapuštena 1. voda (foto TRIS/G. Šimac)

-Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže! Samo jedna česma s pitkom vodom smanjuje upotrebu oko milijun plastičnih boca – upozorili su danas aktivisti Zelene akcije na svojem prosvjednom skupu na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kod zdenca Manduševac. 

Naime, građanska udruga Zelena akcija u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

No takvo što se, znaju mnogi od nas, se u Hrvatskoj rijetko događa. Umjesto da građanima omoguće osnovnu civilizacijsku stečevinu, pitku vodu na javnim česmama, špinama i pipama, događa se pak obratno: nekadašnji javni punktovi gdje se desetljećima moglo napiti vode se zatvaraju ili uklanjaju. Takvo što nema nikakvog uporišta u logici ni ekonomiji, jer se troškovi vode na takvim česmama  zanemarivi u odnosu na enormnu potrošnju javnog novca u, često, posve besmislene svrhe. Pri tome se dolazi do zaključka kako tim postupcima uklanjanja javnih česmi vlasti zapravo potiho pogoduju punionicama i trgovcima pitkom vodom u plastičnim bocama koja se mora kupovati u trgovinama. Time se isključivo pogoduje profitu ‘poduzetnika’ koji zarađuju golemi novac eksploatirajući, na poslijetku, naše zajedničke vodne resurse i pritom nam ih – naplaćuju.

“1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje”

No šteta od svega toga je daleko veća, dugoročna i nesaglediva: iza te manipulacije vodom radi profita ostaju milijuni bespotrebno proizvedenih  plastičnih boca koji najčešće završavaju odbačene u okolišu. A ta dramatična šteta bi se moga umanjiti već i – jednom česmom, smatraju u Zelenoj akciji. 

-“1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” – pisalo je na transparentu kojega su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije razvili danas  uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, te  izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca. Razvili su transparent s natpisom  te postavili simbolične prikaze česmi. Na taj su način htjeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće učiniti pitku vodu dostupnom u javnim prostorima. Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet.

– Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže. Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna. – smatraju u Zelenoj akciji.

Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja, upozoravaju.

‘Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje’

-Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. “downcyclinga” i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje. – dodaju.

Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više, napominju.

-Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja. Zelena akcija poručuje svim gradskim vlastima kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi u javnim prostorima kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu pitku vodu bez štetne ambalaže. – zaključuju.

Još samo da njihov apel dopre do ušiju mahom neprosvijećenih i ekološki besvjesnih vlasti.

Zapuštena 1. voda (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI