Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
“Veliki gospodin” Plenković: Njegov je prirodni impuls sebe uzvisiti, a drugoga poniziti…

“Veliki gospodin” Plenković:
Njegov je prirodni impuls sebe uzvisiti, a drugoga poniziti…

Hrvatski je premijer iznimno arogantan i bahat čovjek. Nitko nije bolji, ljepši, pametniji i sposobniji od njega. Prema svojim sugovornicima, osobito ako su mu oponenti, pripadnici drugih političkih stranaka, a ne HDZ-a, nema nimalo poštovanja ni obzira. Svima docira, drži predavanja, ukratko, prečesto se prema sugovornicima ponaša kao da su rubne retardiranosti, pa im ima potrebe svaku svoju ingenioznu misao detaljno, riječ po riječ, objašnjavati kako bi njihovi skromni mentalni kapaciteti takve informacije mogli apsorbirati. U Hrvatskoj, ako  njega pitate, nema ravnopravnog sugovornika. Toliko je moćan i velik…

Ciničan, zajedljiv, pakostan, uvredljiv – takav je gotovo redovito i prema saborskim zastupnicima, kao nekakvoj nižoj klasi kojoj bi imala biti čast što s njom uopće komunicira.

Tomašević stalker

Eufemistički rečeno, neumjesno je zastupnika ( Tomaševića ) nazivati stalkerom ( agresivnim dosadnjakovićem, gnjavatorom ) jer to implicira gnjavež s niže razine s kojom se premijer ne bi trebao ni zamarati, što objektivno predstavlja vrijeđanje zastupnika najvišeg zakonodavnog tijela u državi. A to u najmanju ruku nije pristojno, k tome funkcije premijera je nedostojno. Ali, stvar je u tome što Plenkoviću, kako to on u svom hermetičnom svijetu vidi, nitko nije ravan, nitko nije u njegovom intelektualnom i političkom rangu, nitko ništa ne zna osim njega. Zbog toga je nevjerojatno iritantan i odiozan.

Želi ostaviti dojam superiorne sveznalice, pri čemu gubi osjećaj za mjeru kad razgovara s drugim ljudima, jer je njegov prirodni impuls sebe uzvisiti a drugoga poniziti. Upravo takvo ponašanje najčešće manifestira u komunikaciji sa saborskim zastupnicima opozicije i – novinarima. I jedni i drugi idu mu beskrajno na živce, jer, radi se o profilu političara koji ne trpi da se njegove odluke i potezi propitkuju i problematiziraju, da se njegove slabosti razotkrivaju, ne daj bože kritiziraju ili dezavuiraju, njegova svetačka aureola narušava. Kao da živi pod staklenim zvonom, okružen dodvoricama i poltronima koji poniznošću i bespogovornim posluhom kupuju njegovo povjerenje, pa kad izviri ispod tog poklopca od pozlate, umjesto da se sa stvarnošću suoči, da kritiku razmotri i ako je utemeljena prihvati, naš premijer joj se ironiziranjem i unižavanjem onih koji je razotkrivaju suprotstavlja.

Transformiranje HDZ-a ( ?! )

Recentni “aktualac” u Hrvatskom saboru, pokazao je zapravo otkud takav Plenkovićev gard nezamjenjivog hrvatskog reformatora, Mesije, “čovjeka s misijom”. Ako je tko još sumnjao s kakvim je zadatkom stigao iz Bruxellesa, sada je to mogao čuti “iz prve ruke”, od samog Plenkovića.

Uzvraćajući zastupnicima na pitanja i kritike izbjegavanjem konkretnih odgovora, i izrugivanjem zastupnika, više puta je sam premijer svojim neistomišljenicima i kritičarima u Saboru onako s visoka dobacio kako je njima muka zbog transformacije HDZ-a. Muka od čega, transformacije iz “zločinačke organizacije” u legitimnu, demokratsku političku stranku koja već godinama Plenkoviću ne polazi za rukom, jer koga god odluči promaknuti i kakvom pozicijom nagraditi, ubrzo ugazi na njegov koruptivni rep.

Muči vas transformacija HDZ-a jer mi svoje probleme čistimo, a pritom dobivamo najveću potporu ikada – slavodobitno će, poput punjenog purana, Plenković, s egom Aifelovog tornja. Mada, teško da i samom sebi vjeruje kad o transformaciji HDZ-a govori dok mu svakodnevno iz tog pretrpanog “zajedničarskog” ormara kosturi ispadaju, afera stiže aferu, jedan stranački kapitalac sustiže u koruptivnim poslovima i optužnicama drugoga.

Vodonoše i kuriri…

SDP-ovom Arsenu Bauku, koji se pozvao na poslovicu o talogu koji dolazi na kraju, jer zadnji postavlja pitanje, na upit što mu “talog u kavi govori, kako ide s opozivom onog ljepotana s Pantovčaka“, te primjedbe da je Hrvatska najgora po cijepljenju u EU, da nema obnove godinu dana nakon potresa, da sprječava reforme u pravosuđu, začas je prilijepio etiketu vodonosca i kurira. Valjda, šefa države. Usput, ne propušta “utvrditi gradivo” opaskom kako se od onoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda očekuje da poštuje zakon, a ne da se “pravimo nevješti” da zakona nema, aludirajući na Zlatu Đurđević, kandidatkinju predsjednika Milanovića za čelnicu VS-a.

-Ako netko kani biti predsjednik Vrhovnog suda, onda je i vodonoscu kapitalne,vrhunaravne, dosad neviđene reforme pravosuđa, minimum koji se očekuje, da se poštuje zakon, a ne da se pravimo nevješti da nema zakona. To je preduvjet svake reforme, odgovorio je Bauku i cinično dobacio:

-Vama ni gledanje u talog turske kave ne može pomoći, ni cijelom SDP-u, cijeloj ljevici-  dometnuo je diskvalificirajući cijelu lijevu političku stranu u Saboru kao onu koja svojim “tiradama i pamfletićima” umjetno stvara nekakvu groznu, kataklizmičnu atmosferu u Hrvatskoj u kojoj sutra neće biti plaća, struje ili plina. „Kuriri i vodonoše, u to ste se pretvorili“, počastit će prepotentno ljevicu en gro.

Na kritike HDZ-a, kao stranke koja niti želi niti može doživjeti neku ozbiljniju transformaciju, kako je ocijenila i SDP-ova Mirela Ahmetović, tvrdeći da joj je Plenkovićev ministar osobno nudio mito ne bi li šutjela o nezakonitostima u projektu LNG terminala na Krku, Plenković uzvraća optužbom zastupnice da bojkotira projekt koji je sanjan 40 godina.

Tko se boji Davora Filipovića ?

Marijani Puljak, zastupnici Centra, koja se drznula upitati premijera, koji je i šef HDZ-a, što će poduzeti glede HDZ-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika, Vice Mihanovića, koji je pod ozbiljnom sumnjom za plagiranje znanstvenog rada, udarac vraća spuštanjem lopte na osobnu razinu.

Vice Mihanović ima doktorat, svoje fakultetsko vijeće, mentora, povjerenstvo, ako nešto slučajno nije sukladno metodologiji izrade znanstvenog rada, neka o tome odlučuju nadležna povjerenstva. Nije na meni da ulazim u ocjene sadržaja njegove doktorske disertacije-  rekao je, dodajući kako zastupnica Puljak iz sabornice spašava kampanju svoga supruga koji će sigurno izgubiti utakmicu u Splitu od Mihanovića.

– Kao što se Tomašević prepao kandidata Davora Filipovića u Zagrebu, koji se pokazao superiornim i ne možete mu parirati, tako i vi koristite saborsku pozornicu kako biste pomogli suprugu. Em, imam novog stalkera umjesto Marasa, a to je Tomašević, sada imam i asistenciju zastupnice Puljak vlastitom suprugu u utakmici za gradonačelnika Splita. Totalno je smiješno na što vi koristite aktualni sat – rekao je premijer, omalovažavajući svako zastupničko pitanje. Njega, očito, pitati  mogu samo zastupnici HDZ-a…

Tomislavu Tomaševiću, zastupniku lijevo-zelene koalicije koji ga je upitao je li on premijer koji zna ili premijer koji ne zna, umjesto odgovora pokušao je implicirati strah od HDZ-ovog genijalca Davora Filipovića, kandidiranog za zagrebačkog gradonačelnika.

-Ako upišete u Google tražilicu “Andrej Plenković, nisam znao” dobit ćete 125 tisuća rezultata- naveo je Tomašević, spominjući primjere od Kujundžićeve afere s imovinom, preko podmićivanja sudaca, Kovačevića, do HDZ-ovog bivšeg gradonačelnika Požege Puljašića koji je imao optužnicu DORH-a, a Plenković ga je usprkos tome stavio na listu za Sabor.
Na sve to, kao i ostali, dobio je samo porciju ironije.

– Volio bih da znate o Zagrebu i proračunu kao naš kandidat Davor Filipović– rekao je Plenković i iskreno nasmijao sabornike, ali se nije dao zbuniti nego je u istom tonu nastavio:

 “Drugarica Benčić”

– To je dobro, evo vidite da drugarica Benčić, vaša drugarica, plješće. To je dobro… Nisam znao da ste takav fan, pa me guglate pa još s formulacijama, pa još izmišljate…. Nalik ste mi na Grbina koji je pravnik, ali ga je baš briga za zakon. Ja bih kao premijer trebao znati za tajne izvide koje rade policija i DORH? Ako smatrate da bih se time trebao baviti, onda imamo krupan problem u poimanju trodiobe vlasti i tajnosti izvida. Kročite smjerom koji je duboki offside. Ovo je nogometni offside koji pokazuje enormno neznanje. Nastavljate lijepiti etikete. Vaš problem i problem cijele ljevice jest transformacija HDZ-a, to vas jako muči… Muči vas transformacija HDZ-a jer mi svoje probleme čistimo, a pritom dobivamo najveću potporu ikada – ponavljao je samodopadno Plenković.

A neposredno nakon sudjelovanja u radu Sabora, tijekom susreta s novinarima, na pitanja koja mu nisu bila po volji, Plenković je u nedostatku valjanih odgovora ponovo posegnuo za diskvalifikacijama i jednom od kolega novinara imputirao kako ga instruira zastupnica Benčić, čime je pokušao relativizirati i pitanje ali i uvrijediti novinara.
Cijelo vrijeme svoga prpošnog nadigravanja sa zastupnicima Plenković je imao sigurnu, odanu “obranu i zaštitu” šefa Sabora Gordana Jandrokovića koji nije baš nimalo mario hoće li ga tko s lijeva ili s desna prozvati za diskriminaciju zastupnika i bezočnu pristranost. Njegova je “snaga” u njegovoj poziciji koju je dobio od šefa stranke Andreja Plenkovića, i kad god Plenkoviću treba zaštita, teško da će imati lojalnijeg i pouzdanijeg vojnika partije. Kao i svaki šef HDZ-a dosad…

Plenković : “Ja uvijek govorim kako treba…”

No, vratimo se premijeru i njegovoj transformaciji HDZ-a koja , navodno, muči oporbu. U ovih pet godina otkako je na čelu HDZ-a možda se jedino transformirao Andrej Plenković. Iz prepotentnog u neprobavljivo prepotentnog političara koji sebi vrlo rado i vrlo često tepa, očigledno dodatno potaknut ulizivačkim komplimentiranjem svojih poniznih stranačkih poslušnika.

Nedavno je informirajući novinare o postignućima bruxelleskog sastanka na kojemu se problematizirao manjak cjepiva u nekim zemljama EU-a, među kojima je Hrvatska ona koja s Bugarskom i Latvijom najlošije stoji, upitan koliko je za sastanak zaslužan žestoki istup austrijskog premijera Kurtza, bez imalo nelagode minimizirao značaj Kurtzovog angažmana i hitro skrenuo pozornost na vlastite zasluge.

-Ključ je u tome da onaj tko nema problema i ne razumije probleme. Ja sam to objasnio kolegama, pa je nakon moje intervencije svima postalo jasnije- rekao je u naletu “skromnosti”. A što se tiče Kurtzove žestine, ” pa nije on bio ništa psoebno žestok. Znate, to vam svi puštaju na kraju što misle da će im koristiti u vlastitim medijima.” I potom ničim izazvan kreće sa samohvalom : ” Ja sam bio, kao i uvijek kad imamo temu koja nam je bitna, argumentiran, razgovjetan, uvjerljiv i svi koji, možda, i nisu shvaćali o čemu se radi, nakon moje intervencije su brzo shvatili o čemu se radi. Ja nastupam onako kako treba, imam dovoljno iskustva za to, ne moram ništa bucati, bitno je da ljudi shvate problem koji imamo, a to su svi shvatili…”

Naravno, jer im je to Plenković objasnio, razgovjetno argumentirano i uvjerljivo, onako kako to treba i kako on to uvijek radi…

Tolika samodopadnost može imponirati samo nesigurnim i iskompleksiranim poslušnicima. Koje Plenković navodno transformira. Transformirajući sebe, iz bruxelleskog birokrate u HDZ-ovog autokratu koji sebi tepa da je HDZ pročistio i preobratio. Na svoju sliku i priliku.  A kako sliku svoju silno ljubi i ona HDZ-ova, koju on sam personificira, čini mu se lijepom i privlačnom.

U takvim okolnostima promjenama se ne treba nadati, refomiranju HDZ-a pogotovo…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI