Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
MEDIJI / POLITIKA
Pustimo lopove, ubijmo glasnike: Za sve su krivi “medijski fenomeni” i “spinovi”, oni koji pišu o aferama, a ne oni koji ih proizvode (!?)

Pustimo lopove, ubijmo glasnike:
Za sve su krivi “medijski fenomeni” i “spinovi”, oni koji pišu o aferama, a ne oni koji ih proizvode (!?)

Pustimo lopove, ubijmo glasnike koji ih javno prokazuju! Otprilike na to se svodi reagiranje hrvatskih državnih dužnosnika pritisnutih otkrićem skandaloznih afera pripadnika establishmenta i tzv. političkih elita. Dakle, nisu krivi ministri koji su pogrešno ispunjavali imovinske kartice i prikrivali svoju politikom multipliciranu imovinu, krivi su mediji koji ih javno razotkrivaju i diskreditiraju!? E, pa neće ići tako…

Jučer je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, kojemu je vjerojatno pun kufer indolentnih ministara- muljatora, na pitanje novinara osjeća li se i sam odgovornim zbog činjenice da je čak osam ministara u njegovoj vladi pometeno aferama, izjavio kako ga zabrinjava fenomen, posebno izražen u zadnje tri i pol godine. Dakle, otkako je on premijer.

Plenkovićeva zabrinutost medijima koji tresu ministre…

-Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav, da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo- smrknuto je primijetio. Ako se ovih dana u samoći svoje sobe i pita kako je moguće da je toliko promašio u izboru svojih suradnika, naglas to nije izgovorio. Njegov je fokus ostao isključivo na “medijskom fenomenu”, koji govori o nekom posebnom pritisku, nekim izvanrednim aktivnostima i napadima medija koji tendenciozno tresu ministre, pa se Vlada, umjesto da radi u korist svojih građana, neprestano mora iscrpljivati obranom svojih ljudi.

Pobogu, tko je za to kriv? Zar su odgovorni mediji koji samo rade svoj posao, a ne aljkavi ministri koji umiju itekako gomilati imovinu, ali je, začudo, ne znaju evidentirati i prijaviti. Pa imovinske kartice popunjavaju “ofrlje” , prijave svaku drugu ili treću nekretninu, odokativnu kvadraturu, zanemaruju balkone, dvorišta, rošiljaone…
E, pa predsjedniče Vlade, što ste birali, to i imate. A zaigrali ste s pogrešnim timom, nije čudo da vam je u tri i pol godine mandata mreža puna golova! A samo što nije uletio i Krstičevićev…

Bandić i “spinovi”

Jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zvani Montana, otkriće medija da je njegova nezaposlena supruga Vesna u gotovini kupila stan ( navodno, za kćer ) u centru Zagreba, po upola manjoj cijeni od tržišne, za 1.474 eura po kvadratu,  mada mu je realna cijena, kako su utvrdili neki meidji, 2.670 eura po kvadratu, komentira istim stilom.

-Sve je to spin i podmetanje!-skočio je k’o oparen Bandić, nervozno ponavljajući kako je sve čisto i legalno, a nije on procjenjivao stan,  veli, nego vještak kojega je angažirao prodavatelj. Cijela je ta priča, kaže, spin, podmeću mi u jeku afere s imovinskim karticama.
Naravno, nije rekao tko mu podmeće, kao što ni smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić, a ni njegov ranije odstrijeljeni kolega iz seta ražalovanih ministara, Goran Marić, do danas nisu otkrili koji su to interesni lobiji i grupe čijom su spletkom i zaslugom kompromitirani i naposljetku razriješeni. Ne treba tako očekivati ni da će Bandić ikad javno identificirati kreatore “spina” s kojim su i njega odlučili povući za uši.

Pohvalio se kako on godinama uredno ispunjava imovinsku karticu, a stan zbog kojeg je prozvan u medijima kupljen je novcem od prodaje roditeljskog stana njegove supruge, koji je bio u sudskom sporu. Dočim je spor okončan, prodan je i kupljen novi, na Trgu Petra Petretića, od 68 ,5 kvadrata za 854 tisuće kuna. Stan je kupljen od obiteljskog prijatelja Željka Šelendića,  kojemu je odmah iskeširano 720 tisuća kuna s računa Bandićeve supruge…

Ministrica Obuljen Koržinek i “dobre vijesti”

Nije važno što na toj lokaciji kvadrat stana vrijedi dvostruko više –čak 2.670 eura, a nebitno je, valjda, i što je Šelendić itekako “dužan” zagrebačkom gradonačelniku, s obzirom da redovito dobiva poslove u izravnoj pogodbi s Gradom… Važno je da novinari šire spinove kojima se prononsiranom ljubitelju gradskih fontana- podmeće.

I onda, kao kruna svega, u Novom danu N1 televizije, danas nam se ukazala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kojoj su u opisu posla i mediji, te velevažno stavlja “točku na i”.

Iako je njezin odnos prema medijima više sporadičan i maćehinski negoli sustavan, ozbiljan i konstruktivan, ministrica si je dala za pravo s visoka komentirati hrvatsku medijsku scenu. Štoviše, mudro je zaključila kako u medijskom prostoru vrlo teško prolaze teme koje bi informirale građane o svemu što se događa, i “činjenica je da je natjecanje tko će pronaći neku aferu, tko će nešto negativno prikazati”.

A “jedna od prvih zadaća je informirati, to je jednostavno obveza, prenijeti građanima one teme koje su za njih važne, pa čak i ako nisu skandalozne, nije grijeh da mediji pišu i o pozitivnim stvarima”, poručit će ministrica, otvoreno docirajući novinarskoj profesiji. To je ona ista ministrica koja već četvrtu godinu drži blokirana sredstva ( 30 milijuna kuna ) Europskog socijalnog fonda, namijenjena neprofitnim medijima, odnosno medijima zajednice. Vjerojatno s namjerom da pritisnuti besparicom ušute zauvijek. Pa makar imali i dobre vijesti…

Ministrica kulture N. Obuljen Koržinek – foto TRIS

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI