Neovisni novinarski portal
18.5.2024.
EKOLOGIJA / znanje i obrazovanje
Foto: IRB

Institut Ruđer Bošković:
Znanstvenici došli do novih spoznaja o ekotoksičnosti crvenog mulja

Foto: IRB

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Budimpešti došli su do novih spoznaja o utjecaju mikročestica crvenog mulja na ekotoksičnost tla, koje je nužno uzeti u obzir prilikom razmatranja odlaganja takve vrste otpada u prirodu. Crveni mulj je nusproizvod koji nastaje u procesu tehnološke obrade boksita radi dobivanja aluminija. Sadrži toksične elemente, a njegovo zbrinjavanje problematično. Najpoznatija ekološka katastrofa izazvana crvenim muljem dogodila se prije desetak godina u Mađarskoj, a bazen crvenog mulja iz dokraja nesanirane nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu, o čemu smo na ovim stranicama pisali nebrojeno puta, i dalje je potencijalna ekološka bomba koja prijeti kanjonu rijeke Zrmanje.

Najnovijim istraživanjem, objavljenim u uglednom časopisu Journal of Hazardous Materials, znanstvenici su primijetili da u uvjetima izloženosti crvenom mulju, gujavice nisu uginule zbog toksičnosti tla kojemu su bile izložene, nego zbog mogućeg nedostatka esencijalnih elemenata. Uočili su, naime, da se mikročestice crvenog mulja mogu čvrsto zalijepiti na površinu gujavica i tako blokirati ili usporavati funkciju pora i epiderme koja je ključna za apsorpciju esencijalnih elemenata iz tla.  Zaključili su i da kada količina mikročestica manjih od jednog mikrometra prijeđe 20 posto dolazi do isušivanja i ometanog funkcioniranja epiderme.

Foto: IRB

Znanstvenici kažu da su gujavice odlični indikatori dobrog statusa tla jer su ključne u procesiranju nutrijenata i organske tvari kao i u kontroliranju raznolikosti mikroorganizama te se stoga često koriste u ekotoksikološkim istraživanjima. Smrtnost gujavica u ekološkim istraživanjima se obično objašnjava toksičnošću, vidljiva je u porastu koncentracije toksičnih elemenata u tkivu gujavica, a u ovom je istraživanju zamijećen učinak crvenog mulja suprotan očekivanju. Rezultati  pokazuju da tekstura tla značajno utječe na organizme u tlu, a znanstvenici su zaključili da je ove nove spoznaje potrebno uzeti u obzir tijekom budućih istraživanja ekotoksičnosti i tijekom primjene tih istraživanja, odnosno tijekom razmatranja odlaganja crvenog mulja u prirodu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI