Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
EKOLOGIJA / znanje i obrazovanje
Foto: Institut Ruđer Bošković

Anoksija:
Iz rogozničkog jezera Zmajevo oko širio se miris trulih jaja, došlo do pomora biljnog i životinjskog svijeta

Foto: Institut Ruđer Bošković

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji se bave proučavanjem i očuvanjem Rogozničkog jezera u narodu poznatog kao Zmajevo oko, primijetili su ovih dana promjenu u boji i mirisu tog prirodnog fenomena i jedinstvenog morskog sustava na Jadranu i Mediteranu.

Glavna karakteristika Rogozničkog jezera, navode znanstvenici IRB-a, je sezonska stratifikacija u gornji oksični sloj, srednji sloj ili kemoklinu obojenu u ljubičasto, te pridneni anoksični sloj okarakteriziran potpunim mrakom i visokim koncentracijama toksičnog amonijaka i sulfida. Kažu da je sada došlo do pojave anoksije i širenja toksičnog sumporovodika, prirodnog procesa kojem pogoduju ekstremni vremenski uvjeti poput naglog pada temperature atmosfere, a koji je izazvao pomor životinjskog i biljnog svijeta u jezeru.

-Ovih dana jezero se ponovno naglo izmiješalo, zamutilo, širio se miris trulih jaja, te je jezero promijenilo uobičajenu transparentno zelenkasto plavu boju površine u neprozirnu zelenkasto sivu. U jezeru je tijekom miješanja vodenih slojeva došlo do hlapljenja i oksidacije sulfida te stvaranje polisulfida i elementarnog sumpora koji se uslijed visoke koncentracije i slabe topljivosti pojavljuje u koloidnoj formi, odnosno taloži u vodenom stupcu što je promijenilo transparentnost i boju jezera. Proces miješanja i oksidacija sulfida potrošila je sav kisik u jezeru, te je jezero od nedjelje 27.rujna ove godine potpuno bez kisika. Takvo stanje izazvalo je pomor biljnog i životinjskog svijeta – objašnjava znanstvenica Irena Ciglenečki-Jušić, voditeljica Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava IRB-a te projekta ‘Rogozničko morsko jezero kao model odziva ekosustava na promjene u okolišu (MARRES)’ u sklopu kojeg se trenutno provode istraživanja jezera.

Ovakvo stanje pojave anoksije u cijelom vodenom stupcu zabilježeno je do sada tri puta, u rujnu 1997., listopadu 2011., te 2016. godine.

-Pojava anoksije u cijelom vodenom stupcu jezera je prirodni proces koji se javlja u nepravilnim vremenskim intervalima ovisno o vremenskim prilikama. Pogoduju mu ekstremni vremenski uvjeti, poput naglog pada temperature atmosfere koja naglo ohladi slani površinski sloj vode. Taj sloj vode tone i miješa se s vodom bogatom sulfidom. Unazad zadnjih desetak godina ovakve nagle promjene su sve učestalije. Oporavak jezera je dugotrajan, pogotovo što se tiče biologije, dok se kemijski procesi više manje vrate na staro u roku od nekih mjesec dana. Prema dosadašnjim saznanjima za biološki oporavak potrebno je nekoliko godina, no tada dolazi do ponovnog miješanja i životni ciklus kreće ispočetka. Međutim, uvijek od nove početne točke, što je posebno interesantno za daljnja specifična istraživanja – objašnjava znanstvenica Ciglenečki-Jušić promjene u jezeru koje se smatra prirodnim laboratorijem za praćenje promjena u okolišu, u novije vrijeme i za praćenje transporta i donosa pustinjske prašine iz Sahare na područje srednjeg Jadrana.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI