Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
Japansko veleposlanstvo: Tjedan dalekog Japana u bliskom Zagrebu

Japansko veleposlanstvo:
Tjedan dalekog Japana u bliskom Zagrebu

Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj jedno je od najaktivnijih veleposlanstava u našoj zemlji, makar kada su u pitanju nastojanja za približavanjem bogate japanske kulture građanima Hrvatske. Tako se i ove godine priređuje inače iznimno posjećeni Tjedan Japana koji se ove godine održava od 27. veljače do 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Westin. Predstavljanje tradicije  kulture i tradicije Japana privlači veliki broj posjetitelja, a u njemu sudjeluju i brojne hrvatske udruge i klubovi koji slijede japanske kulturne stečevine (klubovi borilačkih vještina, aikidoa, džudoa…, haiku pjesnici itd.). U nastavku je cjeloviti program ovogodišnjeg programa Tjedna (dalekog) Japana u bliskome Zagrebu:

I ove godine u hotelu Westin družit ćemo se od 27. veljače do 1. ožujka! Pripremili smo raznolika događanja poput izrade japanskih slatkiša, japanskog slikovnog kazališta za djecu, arhitekture, glazbe prezentacije i degustacije sakea, origamija i dr. U suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i Hrvatskim paraolimpijskim odborom održat ćemo i para/olimpijske radionice za djecu. Uz navedeno izložit ćemo hina lutke i neke umjetničke radove, a prikazat ćemo i dva dokumentarna filma – jedan o čaju, a drugi o poznatom japanskom arhitektu Tadao Andou!

27. veljače
Dvorana Opera
18:00 – 19:00 Japanski slatkiši – demonstracija i radionica (g. Kengo Chino)
19:00 – 20:00 Čajno putovanje gospođe Tsuruko – dokumentarni film; r. Keiko Matsuda, 2016. (engleski podnapisi!)

28. veljače
Dvorana Opera
18:00 – 18:45 Sake: predavanje i degustacija (g. Ivan Jug, restoran Noel)
19:00 – 19:45 Sushi demonstracija (g. Kengo Chino)

29. veljače 
Kristalna dvorana
16:00 – 16:45 Kamishibai – slikovno kazalište za djecu (udruga Kozlići)
17:00 – 18:00 JAPAN ArchitecTOUR – predavanje o japanskoj arhitekturi (mr.sc. Melita Rački)
18:00 – 19:00 Tadao Ando: arhitekt samuraj – dokumentarni film; r. Mizuno Shigenori, 2015. (engleski podnapisi!)
OBAVIJEST
Radi neočekivanih okolnosti, sa žaljenjem vas obavještavamo da je koto-shamisen koncert koji se trebao održati u subotu od 19:30 sati otkazan.
Ljubazno molimo da uvažite naše isprike, i zahvaljujemo na vašem razumijevanju!

1. ožujak
Kristalna dvorana
10:00 – 11:00 Ususret Tokiju 2020. / HOO-HOA-HPO; Olimpijska radionica za djecu i Budi paraolimpijac na jedan dan
Dvorana Opera
11:30 – 12:30 Origami radionica: savijajmo zajedno (HOD – Hrvatsko origami društvo)

Japanski slatkiši
Nerikiri su japanski slatkiši od bijelog graha i rižinog brašna. Nerijetko predstavljaju prava mala umjetnička djela, i često se služe prilikom ceremonije čaja. Javljaju se u najrazličitijim oblicima, a motivom u pravilu uvijek prate godišnja doba.
Nerikiri će nam predstaviti g. Kengo Chino, chef rezidencije veleposlanstva Japana, sa suprugom Yuko.

Čajno putovanje gospođe Tsuruko
Ovo je dirljiva priča o Tsuruko Hanzawa, majstorici ceremonije čaja koja je u 70. godini života sav svoj pribor za čaj utrpala je u kombi i krenula na proputovanje Japanom. Film prati njezino dvogodišnje putovanje i susrete s najrazlličitijim ljudima kojima je pripremala čaj. Film prikazujemo u suradnji s NHK.

Sake
Tradicija uživanja sakea seže čak u treće stoljeće, a zadržala se nesmanjenom snagom do današnjih dana. Pojedine vrste sakea zahtijevaju i posebne načine serviranja, uključujući i različite temperature, pa se sake može servirati na sobnoj temperaturi, ledeno hladan, ili topao pa čak i vruć.
Ivan Jug započeo je sommeliersko obrazovanje pred desetak godina i do sada je radio je u mnogim zagrebačkim barovima i restoranima. Trenutno vodi restoran Noel, prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Nositelj je rijetkog zlatnog ASI certifikata za sommeliere, i jedan od rijetkih sake sommeliera u Hrvatskoj.

Sushi
Pri spomenu japanske hrane, velika većina će prvo pomisliti na sushi. To ne treba čuditi obzirom na popularnost koju je sushi posljednjih desetljeća stekao u cijelom svijetu. Usprkos tome, riža začinjena octom s dodatkom ili pomiješana sa sirovom ribom, kozicama, povrćem ili omletom i dalje mnogima predstavlja veliku nepoznanicu. Zato ćemo na ovoj demonstraciji približiti načine pripreme sushija i pokušati vas uvjeriti da napraviti sushi i nije tako teško!

Kamishibai
Kamishibai je oblik japanskog uličnog slikovnog kazališta i pripovijedanja koje je popularnost steklo 1930-tih godina prije pojave televizora. Radi se o drvenom okviru, koji predstavlja pozornicu, u koji se umeću crteži dok pripovjedač gledateljima prenosi priču.
Udruga Kozlići kroz kamishibai radi na širenju kulture djeci i mladima na razumljiv i zanimljiv način. Jedina su organizacija u Hrvatskoj koja je član Međunarodne kamishibai udruge Japana (IKAJA), a predstavit će nam se s nekoliko japanskih priča.

Japan ArchitecTOUR
Fokus predavanja je suvremena japanska arhitektura futurizma i zen filozofije, utjecaj tradicionalne arhitekture na suvremenu, spoju sadašnjosti i tradicije paralelnih svjetova Japana.
Melita Rački diplomirala arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu nakon čega postdiplomske studije završila na Sveučilištu u Tokiju. Predavala je kao gostujući profesor na raznim sveučilištima u SAD, Australiji, Švicarskoj, Danskoj i Sloveniji.

Tadao Ando: arhitekt samuraj
Japanski arhitekt svjetskoga glasa Tadao Ando poznat je po svom minimalizmu. Njegov istančan stil snažan je kontrast osobnosti ovog bivšeg boksača britkog jezika i jedinstvenog smisla za humor. Film prikazujemo u suradnji s NHK.

Koto i shamisen: dobrotvorni koncert
Koto je instrument sličan citri, s 13 ili 17 žica napetih preko pomičnih pragova. Shamisen je instrument s tri žice i često je glazbena pratnja plesu, pjesmi ili tradicionalnim kazališnim dramama.
Nagisa Moritoki je docentica na Odsjeku za dalekoistične studije Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Ljubljani. Svira tradicionalne japanske žičane instrumente koto i shamisen. (photo: Jože Suhadolnik)

Koncert je dobrotvoran, sva prikupljena sredstva donirat će se Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Ususret Tokiju 2020. / HOO-HOA-HPO

Olimpijska radionica
Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom održat će interaktivne radionice za djecu o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima. Svi posjetitelji će na zabavan način naučiti ponešto o antičkim olimpijskim igrama, ali i o modernom olimpijskom pokretu, a sudionici će na kraju dobiti i nagrade

Budi paraolimpijac na jedan dan
Hrvatski paraolimpijski odbor putem demonstracije atletskog treninga na trenažeru za sportska atletska kolica, na simboličan će način prikazati i dati mogućnost sudionicima radionice da osjete kako izgleda jedan atletski trening paraolimpijca te kako se paraolimpijci pripremaju za nastupe na velikim sportskim natjecanjima.
Paraolimpijske igre u Tokiju najveći su i najelitniji sportski događaj u svijetu paraolimpizma. Igre se održavaju od 25.08. do 06.09.2020. Na njima će se 4400 sportaša iz 167 zemalja natjecati u 22 sporta i 540 disciplina.

Origami radionica
Origami postaje trend, kako u umjetničkom tako i znanstvenom pogledu, no to ne znači da se ne smijemo poigrati papirom. Otkrijte zajedno s nama čari savijanja papira na nedjeljnoj origami radionici.
Hrvatsko origami društvo osnovano je u prosincu 2012. s ciljem poticanja modernog origamija u znanosti, umjetnosti i obrazovanju Hrvatske. Društvo organizira origami art izložbe i radionice te surađuje sa sveučilištima, galerijama, festivalima i mnogim drugim institucijama.

Hina lutke
Od sredine veljače Japanci u svojim domovina izlažu Hina lutke. Lutke su glavno obilježje Festivala lutaka ili Dana djevojčica koji se obilježava 3. ožujka kada obitelji mole za dobro zdravlje i sreću svojih kćeri. Nakon toga lutke se spremaju do iduće godine. Vjerovanje kaže se da se u suprotnom kći neće udati.

Sumi-e slike
Leon Zakrajšek slikar, grafičar specijalist, studirao je u Sloveniji, Španjolskoj i Japanu. Likovni jezik koji koristi je spoj europske i japanske tradicije slikarskog i prvenstveno grafičkog izričaja koji proizlazi iz prirode i pretvara se u apstraktan znak odnosa praznine i punog likovnog prostora u minimalističkoj maniri.

Origami izložba
Razgledajte radove članova Hrvatskog origami društva, i pridružite nam se na radionici 1. ožujka!

Haiku triptisi
Mihovil Rismondo je autor haiku triptiha, vizualnih interpretacija haiku pjesama. Njegova vizualna interpretacija haiku pjesme je uprizorenje trenutka nastajanja haiku pjesme – izmaštani, reportažni prikaz pjesnikova doživljaja, tj. „prevođenje“ stihova pjesme u slike (realne i mentalne).

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI