Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
rat / solidarnost
Skup podrške Ukrajini u Zagrebu: Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca!

Skup podrške Ukrajini u Zagrebu:
Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca!

Dvije godine su od početka ruske agresije na Ukrajinu. Tim povodom u subotu je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održan skup podrške ukrajinskom narodu a organizirali su ga Grad Zagreb, Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj i Ukrajinska zajednica Grada Zagreba. – Dajte im što im treba. To je poruka svijetu da podrži Ukrajince u ovim trenucima borbe, obrane ključnih vrijednosti: Slobode i demokracije- poručio je sa zagrebačkog skupa ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič.

-Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca. To su riječi kojih se boji ruski agresor. U strahu pred ovim vrijednostima, on traži mogućnost da uništi svakoga tko ih drži u srcu- dodao je Kirilič, upućujući poruke jedinstva i zajedništva.

Inače, prema podacima ukrajinskog veleposlanstva, tijekom dvije ratne godine u ruskoj agresiji ubijeno je 11.634 ukrajinskih civila, među kojima 514 djece, a u sustavnom bombardiranju razoreno je 110.957 stambenih zgrada, 2.892 obrazovne i 723 zdravstvene ustanove.

Okupljenima na Trgu bana Jelačića obratio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je podsjetio da se Grad Zagreb od početka ruske invazije na Ukrajinu uključio brojnim akcijama pomoći raseljenim Ukrajincima kojima je u Hrvatskoj omogućeno da se što lakše uklope u novoj sredini.

-To ćemo činiti i ubuduće te razvijati daljnju suradnju između Zagreba i Kijeva nakon Sporazuma o suradnji koji je prije nekoliko mjeseci usvojila Gradska skupština- obećao je, izražavajući nadu da će rat u Ukrajini završiti što prije i da će Ukrajina u tom ratu pobijediti, te što prije biti primljena u članstvo Europske unije.

Zagreb se trudio biti dobar domaćin Ukrajincima koji su pred brutalnom ruskom agresijom morali napustitit svoje domove, osigurao im je besplatni javni prijevoz, za djecu besplatan upis u gradske vrtiće, osnovne i srednje škole, dao im prostor za Ukrajinski dom u kojem njeguju svoju kulturu, običaje i provode druge aktivnosti ukrajinske zajednice u Zagrebu.

Američka veleposlanica Nathalie Rayes je upozorila da Rusija ovom agresijom ugrožava međunarodna načela mira i sigurnosti te kazala:

-Ugrožavajući te principe, Rusija ugrožava sam međunarodni sustav, prijeti prosperitetu i budućnosti Europe i njenih transatlantskih partnera. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da pobijedi niti ćemo to dozvoliti. Demokracije svijeta će čuvati slobodu sada, sutra i zauvijek- poručila je Rayes.

Povijest europske civilizacije nas uči, rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz grupacije pučana, Karlo Ressler,  da će “oni koji misle da se zlo može pobijediti kalkuliranjem i popuštanjem, sutra to zlo imati na svom pragu”, te naglasio da Hrvatska ima jasnu moralnu odgovornost stati na stranu slobode nasuprot tiraniji.

Na skupu podrške Ukrajini, uz ostale, je bila i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i brojni drugi akteri političkog i javnog života Hrvatske.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI