Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA / ekopis / šumske vijesti
Šuma

Sad su na redu i naše šume:
Vlada RH se hvali kako su pojednostavili prava građenja na šumi i šumskom zemljištu – na rok od 99 godina!

Šuma

Ova hrvatska Vlada, kao i većina prethodnih, čini sve kako bi na pladnju tzv. investitorima ponudila sva raspoloživa nacionalna bogatstva. Nakon skandaloznih i potresnih odluka o ustupanju glavnine površine kopnene Hrvatske za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, uključujući i planine i doline, sada dodatno olakšavaju posao aktualnim i budućim eksploatatorima. Sada su na redu šume i šumsko zemljište, a na kojima novom  Uredbom o osnivanju prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 87/2019) a koju je Andrej Plenković potpisao prije sedam dana, od prekosutra, tj. subote 21. rujna 2019. godine, zainteresirani mogu lakše graditi, betonirati i služiti se našim šumama i šumskim zemljišta. I to na rok od 99 godina. I time se hvale kao svojim uspjehom. Ministarstvo poljoprivrede slavodobitno javlja kako je pojednostavljeno osnivanje prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu. Ovo nije fake news niti satira.

Uredba o osnivanju prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatskestupa na snagu 21. rujna 2019. godine. Uredbom je propisano osnivanje prava građenja ili osnivanje prava služnosti u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture, naftovoda, eksploatacije mineralnih sirovina, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, geotermalnih voda u energetske svrhe, skladištenje prirodnog plina, trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida, obavljanja turističke djelatnosti, izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije te infrastrukturnih građevina neposredno povezanih s radom proizvodnog postrojenja i sportsko rekreacijskog turizma – vele u tom Ministarstvu.

Po prvi put se u zakonodavni okvir, kada se radi o šumi i šumskom zemljištu, uvode jasno propisani vremenski rokovi na koje se može osnovati pravo građenja te pravo služnost. Pravo građenja može se osnovati na rok do 99 godina, a pravo služnosti na 40 godina u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida; 30 godina u svrhu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, skladištenja prirodnog plina; 30 godina u svrhu izgradnje proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije ili izgradnje visokoučinkovite kogeneracije; 25 godina u svrhu istraživanja i eksploatacije geotermalnih voda i 20 godina u svrhu turističke djelatnosti i sportsko rekreacijskog turizma.

Šuma  (foto Wikipedia)

„Trenutno su na snazi četiri Uredbe kojima se regulira raspolaganje šumama i šumskim zemljištima te se postupci rješavanje imovinsko-pravnih poslova vode kod više tijela, a ovom Uredbom će se cjelokupan proces sklapanja svih poslova obavljati u Ministarstvu poljoprivrede. Osnivanje prava građenja ili prava služnosti dodatno smo ubrzali i pojednostavili te na taj način rasteretili gospodarstvo“ – izjavila je ponosna ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

No to nije sve. Primjerice, naftne korporacije sada će proći jeftinije kad požele rasrčiti i graditi naftne bušotine i naftovode u hrvatskim šumama.

-Isto tako, novom Uredbom omogućeno je svim pravnim i fizičkim osobama koje reguliraju imovinsko pravne odnose na šumi i šumskom zemljištu, plaćanje niže naknade za osnovano pravo građenja te pravo služnosti u godišnjim ratama. Do sada je to bilo moguće samo u postupcima eksploatacije mineralnih sirovina -kako kažu.

Da, istina je. Hrvatska je zemlja u kojem se Ministarstvo poljoprivrede upinje ne bi li Hrvatska lakše ostala bez dijela šuma za potrebe nečije profita, dok je u isto vrijeme glavnina poljoprivrednog zemljišta zapuštena i neobrađena, a lokalno stanovništvo iz regija najbogatijim obradivom zemljom je pobjeglo ili bježi u Irsku i Njemačku.  Istovremeno ministarstvo koje istovremeno u nazivu ima energetiku i zaštitu okoliša se najviše bavi donošenjem uredbi koje omogućuju naftnim kompanijama bušenje Hrvatske gdje god požele (osim u Istri i nacionalnim parkovima, i valjda, na Trgu bana Jelačića).

A nezainteresirani hrvatski puk uglavnom  šuti.

Što je sljedeće?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI