Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
SDP: Vlada lex Agrokorom poručila “tko nije jamio sad ima priliku”

SDP:
Vlada lex Agrokorom poručila “tko nije jamio sad ima priliku”

Predsjedništvo SDP-a održalo je danas izvanrednu sjednicu zbog stanja u Agrokoru, nakon koje su izvijestili kako su osnovali krizni stožer kako bi pomogli malim dobavljačima i radnicima.

Vlada je lex Agrokorom otvorila Pandorinu kutiju i poslala poruku:”tko nije jamio sada ima priliku”, kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
-Osnovali smo krizni stožer kako bismo pomogli malim dobavljačima, radnicima, OPG-ovima… Naš krizni stožer je već počeo s radom i naši ekonomski, financijski i pravni stručnjaci već prate gospodarski krvožilni sustav Hrvatske koji je ugrožen. Ako je HDZ odlučio zaštiti krupni kapital i banke, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Agrokorovim radnicima, malim dobavljačima i OPG-ovima, rekao je Bernardić.
Najavio je i  pokretanje  istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor.
– Očito je postojao paralelan sustav financiranja van nadzora regulatornih tijela, za koji su neki izgleda znali. Želimo istražiti što se sve događalo u Agrokoru.  Naš zadatak je da hrvatski građani, koji su već jednom platili cijenu pretvorbe i privatizacije, ne budu ti koji će platiti cijenu sudbine Agrokora, rekao je Bernardić najavivši i opoziv ministra financija Zdravka Marića.
– Ministar koji u ovom trenutku, kada hrvatski financijski sustav trpi ogromne posljedice zbog cijelog slučaja Agrokor, ne može biti uključen u rješavanje financijskih problema zemlje i koji se izuzima ne može biti ministar financija. Opoziv je pitanje zdravog razuma.
Iz SDP-a su pozvali Vladu da uvede zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i zakon o trgovini kojima bi se omogućilo poljoprivrednicima da budu na “hrvatskim policama” s minimalno 40 posto. Navode da takve zakone imaju mnoge europske zemlje te da bi to omogućilo preživljavanje onima koji su u ovoj krizi dovedeni do ruba.

Davor Bernardić/Foto:Tris/H.Pavić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI