Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
FAIRPRESS
Robert Frank (screenshot)

Robert Frank, v.d. glavnog urednika Novog lista:
Inzistirat ću na vjerodostojnijim, kredibilnijim i provokativnijim sadržajima

Robert Frank (screenshot)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Robert Frank (screenshot)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

Još 4. siječnja ove godine nova direktorica Novog lista, Ankica Kruljac potvrdila je za Fairpress da je službeno donesena odluka o imenovanju bivšeg novinara Novog lista Roberta Franka, na poziciju v.d. glavnog urednika Novog lista. Frank nije imenovan za glavnog urednika, nego za v.d. glavnog urednika jer prema Statutu toga lista ne može biti glavni urednik jer nema visoku stručnu spremu, a prvotna odluka o postavljanju Franka na funkciju glavnog urednika značila bi stoga kršenje odredbi Statuta. Upravo iz toga razloga, Redakcijsko vijeće Novog lista izjasnilo se 2. siječnja o.g. protiv odluke o imenovanju Franka kao glavnog urednika jer ne ispunjava uvjete, a Uprava ga je nakon navedenog izjašnjenja vijeća odlučila ipak postaviti za v.d. glavnog urednika.
Novog v.d. glavnog urednika Roberta Franka upitali smo hoće li doći do nekakvih značajnih promjena u dosadašnjoj uređivačkoj politici Novog lista.
Apsolutno ne. Nikakvih političkih zaokreta neće biti, više ćemo propitivati, da se čuje i drugo mišljenje. Novi list će od 20. siječnja biti sadržajniji, inzistirat ću na vjerodostojnijim, kredibilnijim, provokativnijim sadržajima, s više dobrih intervjua i više reportažnog i istraživačkog novinarstva. Vratit ćemo Novom listu vizualno peglanje plavom bojom i bit će vrlo ugledna ozbiljna novina, kazao nam je Frank.
Kako je najavljeno da će se u budućnosti Statut Novog lista mijenjati upravo zbog nedorečenosti i ograničenja, poput navedenog da novinar bez visoke stručne spreme, bez obzira na dugogodišnje iskustvo ne može obavljati funkciju glavnog urednika, Franka smo upitali i kada će doći do statutarnih promjena koje će omogućiti njegovo imenovanje kao glavnog urednika na vremenski period od četiri godine.
S promjenom Statuta još nismo krenuli, puno je važnije da se bavim sadržajem, a ne formom. Vjerujem da će se oko toga postići konsenzus. Zašto bi inženjer strojarstva visoke stručne spreme imao prednost za izbor glavnog urednika, a ja koji sam novinar 20 godina ne bi mogao biti glavni urednik?! Pa ni najbolji glavni urednik Novog lista, Veljko Vičević nije imao fakultet, a postavio je temelje Novog lista, istaknuo je Frank.
Na upit o reagiranju Redakcijskog vijeća koje je istaknulo da glavni urednik ne ispunjava statutarne odredbe kazao je da
ne mora svatko biti zadovoljan izborom njega za glavnog urednika. Oni su morali tako reagirati zbog pravila statuta jer da nisu, to bi bilo kršenje istog.
Prema javno dostupnoj biografiji koju je objavio Novi list, Robert Frank novinarstvom se počeo baviti 1996. godine u riječkom dopisništvu Slobodne Dalmacije, zatim je neko vrijeme proveo u Primorsko-goranskom Dnevniku, a “onda je na poziv tadašnjeg glavnog urednika Novog lista Veljka Vičevića prešao u Novi list gdje je, uz kraći period proveden u Jutarnjem listu, proveo najveći dio svoje novinarske i radne karijere”. Od kolovoza 2015. godine, Frank je bio glasnogovornik i šef Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog nogometnog kluba „Rijeka“. U svojoj karijeri najviše se bavio istraživačkim novinarstvom, a nedavno je, u izdanju „Profil Mozaika“, objavio dječji roman „Hej, ne želim odrasti“.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI