Neovisni novinarski portal
2.5.2024.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Milan Bandić ponovo u Remetincu!

Milan Bandić ponovo u Remetincu!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovo je u Remetincu! USKOK je proširio istragu i donio rješenje kojim ga tereti da je prekršio mjere opreza utjecajem na svjedoke u postupku, na koje je, sumnja se, vršio pritisak da izmijene iskaz i krivotvore ga te potpišu. Time je stvorio i veliku glavabolju odvjetniku Marijanu Hanžekoviću koji mu je u studenomu pribavio 15 milijuna kuna jamčevine, a to bi sada mogao postati prihod državnog proračuna...

Milan Bandić  (Gradonačelnikov Facebook profil) (5)Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, danas se ponovo vratio u Remetinec.   Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, Bandiću je  određen istražni  pritvor, pa će gradonačelnik glavni grad hrvatske države ponovo voditi iz  „zatvorskog ureda“ .  Istodobno prijeti opasnost i da Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković izgubi 15  milijuna kuna koje je osigurao za gradonačelnikovu jamčevinu jer će ona , zbog kršenja uvjeta jamstva, sada postati prihod državnog proračuna. Doduše, na tu odluku postoji pravo žalbe, pa treba sačekati njezinu pravomoćnost.

Bandićevom privođenju prethodila je prava pravosudna zbrka.  Zanimljivo je da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu taman odlučilo ukinuti „suspenziju „ odnosno mjere opreza zabrane obavljanja gradonačelničke funkcije i de facto mu time  dalo „dozvolu“ za povratak na posao.

Ali, ta odluka nije dugo ostala na snazi jer je USKOK jutros protiv Bandića proširio istragu zbog sumnje da je vršio pritisak na svjedoke u smislu krivotvorenja iskaza. Time je odluka suda pala u vodu, jer je  Bandić prekršio mjere opreza, za koje je, kako se govorilo u trenutku njegova izlaska na slobodu, imao „petnaest milijuna razloga“ da ih se itekako pridržava.

Kako bilo, Milanu Bandiću određeno je novih mjesec dana istražnog pritvora, a jedna od najvećih jamčevina u povijesti hrvatskog sudovanja, 15 milijuna kuna koje mu je dao odvjetnik Marijan Hanžeković,  bit će uplaćeno u korist državnog proračuna.

Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, očigledno, do daljnjega ne treba strahovati od Bandićeva povratka na dužnost, a pitanje je i što će biti od njegove najave mogućih prijevremenih izbora.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u pritvor je dospio lani u jesen,  zbog afere Agram, a na slobodu je pušten u studenomu nakon uplate jamčevine koja je svojom visinom šokirala mnoge. Tereti ga se da je grad , tijekom 12 godina koliko mu je na čelu, oštetio za oko 20 milijuna kuna, te da je neplaćanjem poreza na donacije u predsjedničkoj kampanji 2010. oštetio i državni proračun,  te pogodovao udruzi U ime obitelji kojoj je tijekom kampanje za referendum o izmjenama izbornog zakona i preferencijsko glasanje, protupravno pribavio imovinsku korist od oko 308 tisuća kuna.

Nakon izlaska na slobodu, činilo se da se Bandić pridržava mjera opreza, sve dok jutros USKOK nije u proširenom istražnom zahtjevu izrazio sumnju da je u dva navrata , od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka u kaznenom predmetu protiv njega tražio da promijeni svoj iskaz i potpiše krivotvorene dokumente. Uz to, navodi se i sumnja da je u istom razdoblju kao predsjednik Zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, krivotvorio, antidatirao i osobno potpisao dokument koji bi trebao biti dokaz kako je umjetnine donirane Zakladi pohranio i čuvao na adresama gdje su pronađene, čime je pokušao osporiti kako je riječ o njegovoj osobnoj imovini, te je lažno pripisao Zakladi. Što će se još otkriti u nastavku istrage, doista više nije moguće ni naslutiti s obzirom da je“ slučaj Bandić“ po svojim kontroverzama već nadmašio sva očekivanja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI