Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
nered / PRAVDOSUĐE
Afera nelegalni kampovi: Pripuz ( ekspresno ) pušten iz istražnog zatvora, uskoro s Bilica izlaze i ostali akteri afere

Afera nelegalni kampovi:
Pripuz ( ekspresno ) pušten iz istražnog zatvora, uskoro s Bilica izlaze i ostali akteri afere

Poduzetniku Zoranu Pripuzu, kojeg Uskok tereti za bespravnu gradnju kampa na otoku Murteru, nakon tjedan dana je ( ekspresno ) ukinut  istražni zatvor, te je napustio splitske Bilice. Očekuje se da bi uskoro, čim se saslušaju predloženi svjedoci, mogli biti pušteni i bivša službenica Šibensko-kninske županije Neda Livljanić, koja je inače prvooptužena u ovoj aferi, te poduzetnik Darijo Filipi koji je pod istragom također zbog nelegalnog kampa na Murteru. Aferom je obuhvaćeno ukupno pet osoba, ali za Eda Maržića i Borisa Kulušića nije bio određen istražni zatvor.

 Pripuz je, kako mu Uskok stavlja na teret, dobio rješenje za kamp iako nije ispunjavao uvjete, a niti je dostavio potrebnu dokumentaciju, u čemu mu je, sumnja se, pomogla županijska šefica Odsjeka za gospodarstvo i turizam Neda Livljanić. Na nju je, navodi N1, na nagovor Pripuza, pritisak izvršio Edo Maržić s kojim je bila u vezi, i koji je od nje tražio da kontroverznom poduzetniku izda rješenje, što je i učinila.

Sumnja se, piše N1, da je Livljanić lažirala zapisnik o očevidu na lokaciji Pripuzovog kampa u kojem navodi, iako tamo nije bila, da je utvrdila da investitor zadovoljava sve uvjete, mada su svi znali da njegovi objekti nemaju ni minimalne uvjete i da se katastarske čestice na kojim gradi kamp nalaze izvan građevinske zone, što znači da na njima ne može graditi. Livljanić mu je, unatoč svemu,  tvrdi Uskok, izdala rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.

Slično je bilo i s Darijom Filipijem i Borisom Kulušićem koji su se  dogovorili još 2021. da će u svom luksuznom kampu The View pružati smještaj gostima, iako kamp nije ispunjavao uvjete, niti imao dokumentaciju za zakonito obavljanje te djelatnosti. Filipi je, također, od Livljanić kao šefice županijskog  Odsjeka za gospodarstvo i turizam, tražio da mu izda rješenje, a ona je na to pristala, premda je, kao i svi, znala da Filipi nema uporabnu dozvolu za kamp, niti ispunjava uvjete. Usprkos tome,Livljanić je, prema navodima Uskoka, kao i u slučaju Pripuza, napisala zapisnik o očevidu na terenu, na lokaciji kampa, iako očevida nije bilo, ćime je htjela pogodovati Filipiju i Kulušiću. Tvrdila je da kamp ispunjava sve uvjete propisane zakonom i pravilnikom i temeljem toga mu izdala rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u kampu, čime je, prema izračunu Uskoka, Filipi nezakonito zaradio 47.625,31 euro, piše N1.

U aferi ilegalni kampovi istražni zatvor je bio određen za trojku- Pripuz, Filipi te za Livljanić, koja im je, kako se sumnja, pogodovala.  Livljanić je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlasti, a poduzetnici Pripuz i Filipi  za poticanje na to nedjelo. Istragom su obuhvaćeni i Edo Maržić i Boris Kulušić, ali za njih nije tužiteljstvo tražilo istražni zatvor. Livljanić se na ispitivanju branila šutnjom, a ostali osumnjičenici su odbacili počinjenje kaznenog djela za koje se sumnjiče.

Murter
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI