Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POLITIKA & KRIMINAL / rvatska / županija
USKOK podigao optužnicu protiv načelnika općine Murter-Kornati: Turčinov četiri godine privatne troškove, iće, piće, namirnice, cestarinu… plaćao općinskom karticom!

USKOK podigao optužnicu protiv načelnika općine Murter-Kornati:
Turčinov četiri godine privatne troškove, iće, piće, namirnice, cestarinu… plaćao općinskom karticom!

Protiv načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, široj javnosti poznatog ponajviše po tome što je na trošak općine bančio u klagenfurtskom bordelu u Austriji, USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu tereteći ga za zloupotrebu položaja i ovlasti. Uz njega, optužnicu je “zaradio” i lokalni poduzetnik Tomislav Pešić kojeg Uskok optužuje za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Turčinov je, nakon što je u srpnju prošle godine razotkriveno kako je provod u austrijskom bordelu platio službenom karticom općine, pokušao opravdanje naći u sličnosti njegove privatne s onom službenom karticom, jer su obje iz iste banke, pa mu se greškom omakla- službena. Možda i zbog loše rasvjete pod “crvenim svjetlima” klagenfurtskog bordela…

Još je gore što je pokušao blamažu umanjiti tvrdnjom da je na osobni račun podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal kako bi obeštetio općinu. No, iz spomenutog hotela odmah je osporena autentičnost računa kojim je potkrijepljivao svoju tvrdnju, pa se ispostavilo da se u svoju obranu poslužio – falsifikatom!

U optužnici USKOK-a se dvojac tereti da su nezakonitim radnjama oštetili općinu Murter-Kornati za 25.107 eura. Turčinovu se kao krimen navodi da je od početka 2018. do sredine 2022. u privatne svrhe i za privatne potrebe koristio općinske poslovne i bankovne kartice kao i uređaj za elektronsku naplatu cestarina. S općinskim je karticama, otkriva USKOK, četiri godine plaćao i troškove putovanja i druge usluge u Hrvatskoj i inozemstvu, kako u ugostiteljskim objektima tako i trgovinama prehrambenom robom, odnosno jeo i pio, obavljao spizu, kupovao što  mu treba i ne treba na trošak općine. Na taj je način općinski budžet oštetio za 20.902 eura, izračunao je USKOK.

Tereti ga se i da je na nagovor poduzetnika Tomislava Pešića sklopio ugovor s njegovom tvrtkom za izvođenje građevinskih radova na uređenju sportskog centra , uključujući i određene betonske radove, koje je općina ugovorila od druge tvrtke i platila, dakle, dva puta, čime je općina oštećena  za 4205 eura.

Tko zna do kada bi Turčinov koristio blagodati svoga položaja i “peglao” službenu karticu u privatne svrhe da nije u srpnju 2022. otkriveno kako je još 2019., prilikom boravka jedne općinske delegacije u Austriji gdje su doputovali radi promocije i prezentacije turističkih potencijala Murtera i Kornata, službenom općinskom karticom podmirio račun u iznosu od 1560 eura u jednom bordelu u Austriji. Od tada se nalazi pod izvidima, a jedno vrijeme je proveo i u pritvoru radi opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Zanimljivo je da je Toni Turčinov nakon “velikog razotkrivanja” podnio ostavku na dužnost vijećnika u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini ( u koju je izabran s nezavisne liste župana Marka Jelića ), ali mu ni na kraj pameti nije palo da ostavku dade i na mjesto načelnika općine Murter-Kornati. I dalje je ponosni načelnik svoga “malog mista”, a na posao dolazi “po potrebi”…

U tome Turčinov, što je najžalosnije, nije jedini. Naprotiv!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI