Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / HRVATSKA / POLITIKA
Policija protiv zadarskog maloljetnog nasilnika podigla kaznenu prijavu, a žigosana učenica i dalje prima prijetnje…

Policija protiv zadarskog maloljetnog nasilnika podigla kaznenu prijavu, a žigosana učenica i dalje prima prijetnje…

Žig sa znakom “U” na ruci i vratu školskih kolega, stajat će ipak 15-godišnjeg učenika prvog razreda zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole kaznenog postupka. Zadarska policija, za razliku od ravnatelja škole Joze Dragića, “maloljetničko žigosanje” nije doživjela kao “dječju igru”, pa je, javlja N1, podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu za mladež zbog nanošenja tjelesne ozljede, kako je izvijestila PU zadarska nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad maloljetnikom. No, “obilježena” učenica i dalje prima prijetnje…

Ozljeđivanje zagrijanim upaljačem dogodilo se tijekom nastave, a indikativno je da je izostala bilo kakva reakcija ili intervencija nastavnika. Čak je i ravnatelj, kada je zahvaljujući razrednici ozlijeđenih učenika i pedagogu saznao što se dogodilo, pokušao događaj minimizirati i zataškati, kvalificirajući ga kao “dječju igru”, kao mali incident koji je završen isprikama i izmirenjem. I svi su sretni i zadovoljni otišli zajedno na nastavu,  konstatirao je ravnatelj škole.

No, u školu je u četvrtak stigla prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, a reagirala je i policija, i to na obavijest koju je dobila do medija, obavila je kriminalističko istraživanje nad 15-godišnjakom te utvrdila da su dvoje malodobnih učenika zadobili lakše tjelesne ozljede. O svemu će biti obaviješten Centar za socijalni rad i Državno odvjetništvo.

Na izjave ravnatelja koji je slučaj povezao s upisom u školu određenog broja učenika s poteškoćama u razvoju, reagirala je osudom grubog diskriminiranja učenika u odnosu na program koji pohađaju, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a novinarima se obratio i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac kao predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Pupovac je, piše N1, upozorio da je učenicima žigosano slovo “U” na dijelove tijela, pri čemu je učenici, albanske nacionalnosti, poručeno da sada može reći da je ustašica. Očekuje se poduzimanje odgovarajućih mjera od nadležnih institucija u pogledu sankcioniranja nasilništva u školi koje je, kako je kazao, zabrinjavajuće i uznemiravajuće, a prekršen je i Ustav u pogledu nacionalne ravnopravnosti i neometanog ostvarivanja nacionalne pripadnosti, te Zakon o sprječavanju diskriminacije i Kazneni zakon čl. 325 kojim je zabranjeno poticanje na mržnju i nasilje.

Žalosno je, primijetit će Pupovac, da ni u školama ne postoji svijest o tome o kojoj vrsti problema se radi i što treba poduzeti kako se to ne bi događalo, i kako bi učenici osvijestili što se smije, a što ne. Najviše zabrinjava saznanje da nekim ljudima u školama takvo ponašanje, koje kod drugih izaziva strah, ne smeta. Sve to ukazuje na potrebu dodatnog obrazovanja i nastavnika i učenika kako bi naučili da isticanje ustaških simbola i pozdrava nije dopušteno, a ponajmanje bolnim obilježavanjem ljudskog tijela znakovljem jednog zločinačkog režima, pred čime se ne smiju zatvarati oči.

Kako je danas za N1 izjavio otac “obilježene” učenice, njegova kći prima nove prijetnje, boji se izaći iz škole, pa je prisiljen ići po dijete i prijetnje prijaviti policiji. Toliko o kvalifikacijama slučaja kao “dječje igre”, kako je to ocijenio ravnatelj škole Jozo Dragić…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI