Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
'rvatska
Hrvatsko novinarsko društvo nakon Plenkovićevevih izjava: Nastavlja se skandalozni niz osmogodišnjeg vrijeđanja, dociranja i prijetnji hrvatskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo nakon Plenkovićevevih izjava:
Nastavlja se skandalozni niz osmogodišnjeg vrijeđanja, dociranja i prijetnji hrvatskim novinarima

*Prenosimo priopćenje Hrvatskog novinarskog društva: 

HND ne iznenađuju posljednje izjave tehničkog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kojima nastavlja skandalozni niz osmogodišnjeg vrijeđanja, dociranja i prijetnji hrvatskim novinarima, ali nakon nedavnog usvajanja famoznog “Lexa AP” u Hrvatskom saboru i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, predsjednika HDZ-a kvalificiraju kao Plenkovića opasnih namjera.

Tjednik Nacional je u nedjelju navečer objavio snimku s internog HDZ-ova skupa na kojoj se čuje kako Plenković nedopustivo targetira pojedine medije, odnosno Telegram.hr, N1, Nacional, 24 sata i Index.hr, kao “lijevu kliku” koja ruši HDZ. U subotu je u razgovoru za Jutarnji list predsjednik HDZ-a u maniri revolveraša izvrijeđao ne samo kolegice i kolege iz Jutarnjeg lista koji su objavili poruke između Josipe Plesić ex Rimac i Ivana Turudića, nego sve hrvatske novinare i novinarke ustvrdivši: “Da su ti vaše kolege tako fenomenalni ‘resouceful’ oni ne bi radili za naše medije nego na CNN-u, BBC-u, za najbolje medijske kuće ovog svijeta. Pisali bi za New York Times, Economist. Oni su samo abonirani na nekog u sustavu, nismo tu da bi nas netko radio budalama.” Očito prema kriterijima predsjednika Vlade ne možeš biti dobar ako živiš i radiš u Hrvatskoj.

Podsjećamo kako je Plenkovićeva vlada itekako odgovorna za devastaciju medija i njihovo političko zarobljavanje od ljudi blisko povezanih s HDZ-om. Podsjećamo i kako nas je sam Plenković u proteklim godinama podučavao što jest tema, a što nije, optuživao nas za hibridni rat, za korupciju… Veliko finale bile su izmjene Kaznenog zakona kojima se želi onemogućiti novinare da otkrivaju kriminal i korupciju vladajućih te postavljanje na čelo DORH-a čovjeka bliskog HDZ-u. U posljednjim ispadima Plenković ponovo stavlja metu na čelo našim kolegicama i kolegama i HND će se protiv toga boriti na svaki način.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Prosvjed HND-a na Markovom trgu (foto Nikola Šolić/HND)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI