Neovisni novinarski portal
16.5.2024.
POLITIKA
Dogradonačelnica Knina Kristina Perić

Kosturi iz kninskog ormara:
Grad blokiran zbog duga od 760 tisuća kuna za koji nova vlast nije ni znala!

Dogradonačelnica Knina Kristina Perić

Nova kninska gradska vlast (Nezavisna lista dr. sc. Marka Jelića) ovih je dana doživjela pravi šok. Zbog neplaćenog računa iz 2010., koji je s kamatama narastao na oko 760 tisuća kuna, Grad je završio u blokadi, a da zapravo o tom dugovanju nije imao nikakvih saznanja. Bivša HDZ-ova vlast svojim je nasljednicima ostavila u dotu pun „ormar kostura“ koji ih sada svako malo zaskaču. Gube i vrijeme i novac, žali se dogradonačelnica Knina Kristina Perić, i umjesto da se angažiraju na rješavanju krucijalnih problema i potreba građana, prisiljeni su rješavati repove svojih prethodnika.

Ovaj šok su preživjeli, dug najvećim dijelom podmirili i račun Grada deblokirali. Ali, što je sljedeće, pita se kninska dogradonačelnica Kristina Perić.
Kad su nakon svibanjskih izbora preuzeli vlast u Gradu koji je od svoga oslobađanja 1995.bio pod upravom HDZ-ovih nomenklatura, uveli su red u plaćanje, s tvrtkama kojima duguju dogovorili, gdje god je bilo moguće, obročno plaćanje, ali o ovom potraživanju splitske tvrtke „Građenje d.o.o.“ doista nikakvih saznanja, uvjerava nas dogradonačelnica Perić, nisu imali.

Perić: Kad mi je gradonačelnik rekao da smo blokirani, odsjekle su mi se noge

– Jedno jutro zove me gradonačelnik Marko Jelić, sav uznemiren i moli da odmah dođem u njegov ured jer smo- blokirani! Trenutno su mi se noge odsjekle, jer, u gradskoj upravi sam zadužena za financije, trebala bi imati kompletan uvid u sva naša dugovanja i potraživanja, i smatrala sam da za blokadu nema nikakvog razloga. Nazvali smo FINA-u da vidimo o čemu se radi, i otkrili da je riječ o izvornom dugu od 368 tisuća kuna, tvrtki „Građenje d.o.o.“ Split, za radove obavljene 2010. na obnovi u Tomislavovoj ulici. S tom firmom imamo još jedan spor i čekamo sudsku presudu pa što bude. Ali otkud ovo? Nije nam bilo jasno kako to da nas vlasnik firme nije obavijestio da će nas blokirati. To zbilja nije baš uobičajeno – govori nam gradonačelnikova zamjenica Kristina Perić.

Dogradonačelnica Knina Kristina Perić

A onda su, nakon temeljite pretrage svih ureda, pisarnice, pošte… pronašli u ladici obavijest o presudi koju je zaprimio bivši gradonačelnik Nikola Blažević, što je razvidno iz rukopisa na otpremnici. Blažević se, izgleda, dobro potrudio da nova garnitura na vlasti ne nađe tako lako i brzo ovu presudu, da bi ih javno mogao diskreditirati kao nesposobne, zaključuje Perić.
S računa Grada, odmah nakon što se razotkrilo o čemu je riječ skinuli su 509 tisuća kuna i platili tvrtki Građenje dio duga koji je u međuvremenu narastao zbog kamata na čak 760 tisuća. Bilo je bitno deblokirati račun i omogućiti Gradu normalno poslovanje, kaže dogradonačelnica. Za nju je neshvatljivo kako netko tko se kune u odanost i ljubav prema svome gradu može zatajiti gradskoj upravi presudu, ne upozoriti novog gradonačelnika ni u primopredaji na taj problem i da se propuste svi žalbeni rokovi, svjestan da će nabujalo dugovanje pasti na teret Grada, odnosno poreznih obveznika, građana Knina.

Presuda stiga u kolovozu 2016.; zašto tadašnja HDZ-ova vlast dug nije podmirila?!

Pokušali su razgovarati s vlasnikom splitske građevinske firme koja ih je dovela u blokadu, eventualno dogovoriti obročno plaćanje, ali on je molio da razumiju njega jer ima 70 zaposlenih koji očekuju plaće za svoj rad, a s većinom gradova i općina za koje su radili imaju problema s naplatom radova. Otklonio je, ističe Perić, svaku aluziju da bi njihova blokada bila politički motivirana, jer kako tvrdi, njima je svejedno je li gradonačelnik iz HDZ-a ili bilo koje druge političke opcije, bitno je samo da se obaveze prema njima podmiruju. S obzirom da s istom tvrtkom imaju još jedan spor oko neplaćenog potraživanja, koji će također doseći pola milijuna kuna, učinit će sve da pokušaju u žalbenom postupku izboriti pozitivan epilog.
– Drugostupanjska presuda za slučaj neplaćenih dugovanja Grada Knina prema spomenutoj tvrtki, stigla je u kolovozu prošle godine, no na istu se nije reagiralo niti je bila protokolirana kroz Knjigu pošte niti je igdje evidentirano da je zaprimljena od strane Grada. Još je skandaloznija činjenica da je tadašnji gradonačelnik Blažević spomenutu presudu signirao na ime svog zaposlenika, a potom ju nije dostavio Protokolu. Presuda se našla u ladici nakon što je sjela blokada. Grad je „zakasnio“ uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu iz 2013., pa je žalba službeno odbijena kao „zakašnjela“- objašnjava revoltirano dogradonačelnica.
Zašto „Građenje d.o.o.“ Split nije odmah po presudi blokiralo račun Gradu, pita se Perićeva, nego su čekali baš ovaj trenutak, iako Grad Knin i dalje posluje s istom firmom i uredno su plaćani svi računi u zadnje vrijeme . Što se čekalo? Dok je bio HDZ na vlasti nije bilo žurbe, a onda je trebao vidjeti tko će na izborima pobijediti. A kad je pobjedu odnijela Nezavisna lista, vrlo brzo je ovrha pokrenuta a račun Grada blokiran baš u vrijeme kad su trebale biti isplaćene plaće gradskim zaposlenicima.

Htjeli su nas pred građanima diskreditirati kao nesposobne…

– Očito se na taj način – zaključuje Kristina Perić – pokušalo opstruirati redovito poslovanje Grada i pokazati koliko smo nesposobni za vođenje Knina.
– Zašto kod primopredaje bivša vlast nije upozorila da postoji pravomoćna presuda koja čeka na plaćanje, nego su pustili da se dug umnožava kamatama? Onaj tko ima osjećaja prema svome gradu ne dovodi ga u takvu situaciju. Zašto bivši gradonačelnik nije presudu koja je pravomoćna i izvršna, s rokom plaćanja od 8 dana, nije proveo i dug platio kad je zaprimio? Čovjek se zbilja ne može ne zadiviti izljevima kršćanskog milosrđa, empatije i brige za građane Knina kad pročita statuse na Facebooku bivšeg zamjenika gradonačelnice Josipe Rimac, a potom slučajnog gradonačelnika Nikole Blaževića, danas šibensko-kninskog dožupana. Zar taj zbilja ništa ne zna, ili ga za Grad nimalo nije briga? – pita se Kristina Perić ogorčena postupkom bivše vlasti koja im, kaže, i danas podmeće.
Na društvenim mrežama današnji dožupan šibensko-kninski koji je još prije nekoliko mjeseci vodio Grad, kontinuirano komentira rad nove kninske vlasti, ocjenjuje ih, kritizira, ponižava, optužuje. A „da gospodin Blažević doista ima dobre namjere te osjećaj odgovornosti prema građanima i zaposlenicima Grada Knina, onda ne bi bio potrošio ogromna proračunska sredstva na reprezentacije i privatnu oproštajnu večeru, nego bi još bio i zaradio i platio dugove“, replicirala je dogradonačelnica Perić na sporne statuse kolege Blaževića, aludirajući na njegovu čuvenu oproštajnu večeru za 175 uzvanika o trošku gradskog proračuna organiziranu nakon izbora, a koja je Grad stajala, kako tvrdi Blažević, oko 35 tisuća kuna.

Neki još uvijek misle da smo samo privremena vlast

– Ne samo što smo morali platiti pola milijuna kuna da Grad ne bi bio u blokadi, jer posao je obavljen i red je da se plati, nego sada ne možemo realizirati ni neke ključne projekte u gradu koji su nam neodgodivi. Planirali smo, naime, taman toliko uložiti u adaptaciju jednog prostora u gradu kojeg smo jedva našli za potrebe dječjeg vrtića, jer nam 55 mališana čeka vrtićko zbrinjavanje. Sada od toga nema ništa do daljnjega – rezignirano će Kristina Perić, ne krijući da je jako boli što dio zaposlenika iz bivše HDZ-ove nomenklature koji i dalje nesmetano rade svoj posao jer nova vlast nije provodila nikakav revanšizam, ne pokazuju ni minimum poštovanja prema legalno i legitimno izabranoj novoj gradskoj vlasti. Bilo je i otkazivanja poslušnosti, nestatutarnog i nezakonitog postupanja… prozivanja za smjene dvojice direktora ( Gradske čistoće i zelenila, odnosno Komunalnog poduzeća ), što je sve obavljeno u duhu Statuta tvrtki i po slovu zakona, a s njima nije bila moguća baš nikakva suradnja jer se nisu mogli ni htjeli pomiriti s tim da neki drugi ljudi i na neki novi način, vode Grad.
– Mnogi od njih – reći će nam dogradonačelnica Knina – još uvijek misle da smo mi neka privremena vlast koja neće dugo, možda još koji mjesec i gotovo. Zato sebi dopuštaju takvo ponašanje, uvjereni da im nitko ništa ne može jer HDZ i kad ne vlada, stvari drži pod kontrolom…

Knin (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI