Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GRAĐANI / UKRATKO
Jedan od bečkih vrtova (foto: www.transition-europe.org)

Idemo delati:
U Beču zajednički vrtovi, a u Zagrebu bi betonirali park

Jedan od bečkih vrtova (foto: www.transition-europe.org)

Evo jedna vijest iz Beča, u kojoj građani sa dogradonačelnicom beru povrće iz zajedničkog vrta, a koja dolazi paralelno s vijestima iz zagrebačkog parka, u kojem gradonačelnik podržava betoniranje zelene površine radi gradnje pastoralnog centra i crkve.

Jedan od bečkih vrtova (foto: www.transition-europe.org)

Jedan od bečkih vrtova (foto: www.transition-europe.org)

Beč/Zagreb (HinaOTS) – Pored mnogobrojnih gradskih vrtova koji se dodjeljuju zainteresiranim građanima u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova.

Sjajan primjer takovog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Liesing na površini bivše tvornice lijesova. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvija nje dobrosusjedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni.
Društvenom vrtu iz Liesinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju „supermarketu na otvorenom“ ovo je druga sezona, a jučer je održana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajednički obrađuju sve raspoložive gredice te ravnopravno dijele i plodove svoga rada.
„Nekadašnji tvornički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu dio gradske površine te da nude prostor za zabavu i rekreaciju“, kazala je bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou iz redova zelenih koja je jučer građanima pomogla u jesenskoj berbi.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI