Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
UKRATKO
Šibeniku 41 milijun kuna za tvrđavu sv. Ivana

Šibeniku 41 milijun kuna za tvrđavu sv. Ivana

sv ivan

Tvrđava sv. Ivana/Foto: Grad Šibenik

Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana (Tanaje) ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirat će ga s čak 41.486.646,05 kuna dok će ostatak sredstava osigurati Grad Šibenik.

Vijest da je Grad Šibenik uspješno prošao na natječaju ‘Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine’, stigla je danas iz Zagreba, izvijestili su iz gradske uprave iz koje ističu kako je ovo dosad najveći dodijeljeni iznos Gradu Šibeniku, koji ujedno i prvi dobiva sredstva iz ovog natječaja.
U postupku dodjele bespovratnih sredstava za projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana potrebno je provesti posljednji korak, a to je donošenje odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, navode iz gradske uprave.

Tvrđava. Sv. Ivan (2)

Rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 13 009 metara četvornih, predviđa obnovu bedema, inovativne sadržaje, atrakcije… U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao „kliješta“, posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj.
Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.
Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije, ističu iz gradske uprave.
A kako će izgledati spajanje tradicije i najmodernije tehnologije možete pogledati u našem tekstu: Na šibenskoj utvrdi sv. Ivana atrakcije: zeleni labirint, igračke koje proizvode energiju, zračni tramvaj…
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI