Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA
Na šibenskoj utvrdi sv. Ivana atrakcije: zeleni labirint, igračke koje proizvode energiju, zračni tramvaj…

Na šibenskoj utvrdi sv. Ivana atrakcije:
zeleni labirint, igračke koje proizvode energiju, zračni tramvaj…

Sv. Ivan naslovna

Šibenska tvrđava sv. Ivana koju Šibenčani najčešće zovu Tanaja, mogla bi postati čudesno i nadaleko poznato zabavno-edukativno središte za djecu i mlade, te mjesto ugodnog odmora i rekreacije za odrasle – sudeći prema upravo predstavljenom idejnom rješenju njene obnove, uređenja i valorizacije. U šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić veliki broj Šibenčana se natiskao u multimedijalnu dvoranu gdje su inicijatori – Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac (www.jurajdalmatinac.com), i autori idejnog rješenja, arhitekti dr. Dina Vulin Ileković i Boris Ileković, predstavili osnovne smjernice ovog nesvakidašnjeg projekta. Portal Tris donosi osnovne odrednice osebujnog projekta koji sadrže i veliki biljni labirint, laboratorij za mlade, igračke koje proizvode energiju, dvorane, šetnice, vidikovce, zračni tramvaj …Sv. Ivan crtež iz 19. st. - projekt iz 21. st.

Društvo: zrno po zrno – tvrđava

U uvodu je istaknuto kako je Društvo Juraj Dalmatinac, nakon što je uspješno izradilo i prikupilo dokumentaciju i iniciralo projekt obnove i uređenja tvrđave Barone/Šubićevac (s Gradom Šibenikom projekt je prijavljen na natječaj EU fonda čiji se rezultati očekuju početkom sljedeće godine), krenulo sa sličnim procesom na susjednoj utvrdi sv. Ivana. Nakon što je Društvo volonterskim ‘zrno po zrno’ radom priredilo preduvjete, izradilo geodetski snimak utvrde i pribavilo konzervatorski elaborat, kod Ministarstva kulture je ishodovalo sredstva za izradu idejnog rješenja. Tada su pozvani građani Šibenika i zainteresirana hrvatska stručna javnost da sudjeluju u promišljanju buduće svrhe tog spomenika, nakon čega su, sažimanjem pristiglih (i vrlo srodnih) ideja formirane smjernice prema kojima je izrađeno predstavljeno idejno rješenje. Nakon ovoga, na tom putu preostale su još dvije stepenice, izrada idejnog i izvedbenog projekta, kada će biti stvoreni svi uvjeti da tvrđava bude prenešena u vlasništvo Grada Šibenika, te se krene s pronalaskom novca kojime bi se, izgledno je, što ranije ostvario projekt obnove i uređenja. Možda je vrlo važno istaći i kako je spomenuto Društvo nastalo prije dvije i pol godine, nakon što je nekolicini Šibenčana dosadilo gledati i čekati kako tvrđave desetljećima propadaju bez ikakve smislene strategije za njihovu obnovu i pametno korištenje. Tada je sve krenulo. No vratimo se aktualnom projektu: što je zapravo trebalo zadovoljiti predstavljeno rješenje i što uopće ono sadržava?

– Rješenjem se pokušalo afirmirati spomeničku i prostornu vrijednost tvrđave sv. Ivana na više razina. Najprije je trebalo valorizirati kulturno-povijesne vrijednosti u skladu s konzervatorskim smjernicama, te postići da tvrđava bude atraktivna i frekventna točka grada, dobro povezana gradskom infrastrukturom i svakodnevno dostupna građanima. Uz to, trebalo je ostvariti prepoznatljiv identitet tvrđave potenciranjem sadržaja za djecu i mlade nazvan KID’S LAB, koji će biti prepoznat u širokom krugu domaće i međunarodne javnosti. Osim toga, tvrđava je morala ostati tvrđava u suglasju s prirodom i održivim izvorima energije. Dakle, tvrđava sv. Ivan (Tanaja) bi po ovom idejnom rješenju trebala postati mjesto koje građani Šibenika i njihovi gosti često i rado posjećuju, dobro povezana s gradskim tkivom osvijetljenom i uređenom pješačkom i kolnom vezom te zračnim tramvajem. Sadržaji koji bi svakodnevno bili pristupačni građanima su šetnica, trim i jogging staza uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe/bistro s terasom. Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta – pojasnila je dr. Vulin Iveković.

 

D:ZORANTVRĐAVA SV.IVANSV_IVAN idejni36 7igralište (1)

Dolazit će se cijele godine

Upravo laboratorij i labirint namijenjen djeci će biti osnova buduće samoodrživosti utvrde (sadržaji će biti komercijalno iskoristivi radi održavanja kompleksa): očekuje se da će eskurzije i studijske grupe mladih tijekom cijele godine moći dolaziti i posjećivati utvrdu, budući da je ispod zelenog labirinta isplaniran ukopani prostor koji će sadržavati kabinete, predavaonice te prostore za smještaj predavača i posjetitelja tijekom čitave godine. Prostori kampusa su: izložbeni prostor otvoren javnosti, uredi, radionice, učionice, arhiv s bibliotekom, prostor doručkovaonice odnosno boravka s manjom kuhinjom, gospodarske prostorije, 11 smještajnih jedinica za mlade (2-4 kreveta s kupaonicom po jedinici – max. kapacitet 44 osobe) i 2 smještajne jedinice za voditelje ili profesore (2-4 osobe). Već i neobični labirint sazdan od autohotonog zimzelenog bilja (lovor-višnja) visokog oko 2,5 metra i širokog metar mogao bi biti mjesto posjete u svim godišnjim dobima. Nešto nalik tome postoji tek na jednom mjestu u SAD, kaže Boris Ileković.

– U sjevernom, izduženom dijelu tvrđave nalazi se dakle novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 . Radi se o međunarodno atraktivnom konceptu Campusa s kraćim ili dužim tematskim radionicama stručnog karaktera aktivnih tijekom cijele godine. Teme bi mogle biti vezane za povijesni kontekst svih šibenskih tvrđava. Interaktivni zeleni labirint opremljen je interaktivnim i informativnim ciljevima obilaska. Orijentaciju olakšava promjena geometrije labirinta koji se oblikovno sastoji od 7 zona u čijim su središtima tzv. ciljevi te zastava na ulazu, vidljiva iz svih zona. U predjelu između labirinta i zidina nalazi se kinetički eko park – dječji park s kinetičkim spravama za sve uzraste, čija uporaba prilikom dječje igre generira energiju. U svakom slučaju, s obzirom na sretnu okolnost da je Šibenik grad sa zasigurno najvećim brojem tvrđava na Mediteranu, vrlo je izgledno kako bi mogao postati i svojevrsni centar za tematiku mediteranskih utvrda koji bi ubrzo zadobio svjetsku važnost. Sadržajno u formi raznih radionica, mogle bi se obrađivati povijesne, povijesno-geografske teme vezane za povijest umjetnosti – sve u kontekstu istraživanja utvrda na prostoru Jadrana i Mediterana– smatra arhitekt Boris Ileković.

Međunarodna zabavno-obrazovna atrakcija

No izuzev nabrojanih sadržaja tu su i restaurirani postojeći bunar u kojemu će se prikupljati kišnica za potrebe sustava, caffe-bar (ispod caffea nalazi se multifunkcionalna dvorana kapaciteta cca. 200 ljudi koja može funkcionirati nezavisno od ostalih sadržaja: predavanja, seminari, kino projekcije, proslave, vjenčanja…), mala otvorena amfiteatarska pozornica, pogon za energetski učinkovito održavanje tvrđave, mostići, staze, primjereno hortikulturno uređenje, restauracija povijesnih detalja (puškarnice, topovi, bedemi, jarak) i niz detalja koji će upotpuniti sliku svrishodne zabavno-obrazovne atrakcije od međunarodnog značaja, ali i omiljeno među domicilnim stanovništvom, smatra se. Na koncu, ostalo je otvoreno i pitanje pristupa tvrđavi. Zasigurno je najatraktivniji detalj tzv. zračni tramvaj, svojevrsna jednokabinska žičara koja bi se protezala od sadašnjeg Vatrogasnog doma do podnožja sv. Ivana u duljini od 303 metra, i to bez stupova koji bi nagrđivali aktualne vizure Šibenika.

D:ZORANTVRĐAVA SV.IVANSV_IVAN idejni36 12žičara (1)

Tramvaj koji ide po zraku

– Neki gradovi na svijetu su napravili od žičare atrakciju koja je dramatično povećala turistički posjet. Vi u Šibeniku imate i mogućnost žičare koja je sama po sebi atraktivna, a usput i povezuje tri još veće atrakcije. To nema svugdje. Inače, predviđena su tri moguća pristupa kompleksu tvrđave. Glavni pješački pristup i glavni ulaz u tvrđavu nalazi se na južnoj strani. U podnožju južnog ulaza ukopana je stanica zračnog tramvaja – AIR TRAM koji bi povezao sadašnji Vatrogasni dom (prenamjenjen u objekt za prihvat posjetitelja grada Šibenika / TIC – turistički info centar) i tvrđavu sv. Ivana. U blizini glavnog ulaza nalazi se okretište električnog zglobnog busa – vlaka, svojevrsnog hibridnog vozila kakav se često koristi u svijetu i imao bi kružnu stazu od tvrđave do rive i natrag – pojašnjava Boris Ileković.

D:ZORANTVRĐAVA SV.IVANSV_IVAN idejni36 11promet (1)

No sve će se detaljnije razmatrati u složenijim projektima koje treba načiniti prije početka planiranih radova na utvrdi. Kako su naglasili u Društvu, vjeruje se kako bi za nekoliko godina Šibenik, nakon dugih desetljeća stagnacije, mogao imati najmanje tri od četiri povijesne utvrde obnovljene. Kakve će to poboljšice donijeti za gospodarske, turističke i kulturne osobitosti grada i regije, vjerovatno ne treba posebno napominjati, što je pokazalo i prevladavajuće divljenje publike predstavljenim projektom. Kako je najavljeno, projekt će se sljedećeg utorka predstaviti i u Novinarskom domu u Zagrebu pred predstavnicima više ministarstava, raznih institucija,  hrvatskim medijima i građanima, kao i djelovanje Društva koje bi moglo poslužiti kao model i u drugim sredinama sa sličnim potrebama za poboljšanje stanja kulturne baštine.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI