Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
iz š'benika / šibenik zna
Tvrđava sv. Ivana snimljena iz zraka prije optvaranja

Otvara se obnovljena tvrđava sv. Ivana, namijenjena prvenstveno mladima (prema konceptu i zamisli novinara Trisa Gorana Šimca)

Tvrđava sv. Ivana snimljena iz zraka prije optvaranja

Tvrđava Sv. Ivana, najveća šibenska povijesna utvrda, večeras bi trebala biti otvorena nakon dugotrajne obnove.

-Nakon Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, Tvrđava sv. Ivana treća je šibenska revitalizirana utvrda. Tijekom kompleksnih i višegodišnjih radova, obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave: sjeverni dio poznat kao ‘Kliješta’ i južni dio zvan ‘Zvijezda’ ukupne površine 18.657 metara četvornih.  U području ‘Kliješta’ smješten je edukativni kampus s učionicama, prezentacijskim prostorima i suvremeno opremljenim spavaonicama. Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik – vele iz Grada Šibenika.

Tako će se večeras iza 20 sati na tvrđavi okupiti ‘visoki uzvanici’, kako se to najavljuje, a tvrđavu će ‘otvoriti’  gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ostali.

Tvrđava sv. Ivana snimljena iz zraka prije otvaranja

Prema viđenome, premda će biti službeno otovorena, tvrđava če se narednih dana i tjedana i dalje ‘šminkati’. Inače, treba napomenuti kako je, nakon obnove tvrđave sv. Mihovila, obnovu tvrđave Barone, pa potom i tvrđave sv. Ivana, potekla iz udruge građana, točnije nekolicine entuzijasta okupljenih oko Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Iako se to na večerašnjoj ceremoniji vrlo vjerojatno neće spominjati, valja se podsjetiti kako je zamisao o konceptu uređenja tvrđave Ivan potekla nakon javnog natječaja kojim se pozivalo na prijedloge obnove i ideje o budućoj namjeni utvrde.

Protom je kao najprihvatljivija odabrana konceptualna zamisao Gorana Šimca, novinara i jednog od osnivača portala Tris i člana Društva Juraj Dalmatinac.

Tvrđava Barone

Prema njegovoj ideji, tvrđava je trebala biti namijenjena prvenstveno djeci i mladima, te nije smjela postati nekakav novi puki turističko-ugostiteljski objekt.

-Na tvrđavi sv. Ivana bi se trebao podići čudesni maštoviti dječji grad igre – zdrava i optimistična suprotnost povijesnoj vojno-obrambenoj ulozi tvrđave s topovima, oružjem i smrtonosnim borbama. Na novovjekoj tvrđavi bi opet bila ispunjena svrha: obrana od zala i nevolja, ali ovaj put putem izvrsnog igrališta za djecu koje je smješteno na najvišoj točci iznad grada…,A brojni bi to trebali biti sadržaji za djecu: stilizirani dječji drveni grad, drveni labirinti, ‘primitivne’ igre: balote, čunjevi, streličarstvo, bazen s vodom u kojemu je mali brod za veslanje, vrtuljci na roditeljski pogon, drveni mostovi (ljuljajući, fiksni…), drvene kuće na stablu, free-climbing pogon za mališane, pješčanici, klackalice, ljuljačke, tuneli (gdje se daju iskoristiti raspoloživi ambijentalni elementi), drveno mini-kazalište-pozornica, uređeno penjalište na stabla, konopi, mini zip-line za djecu, pogon za pečenje kolačića (u kojem sudjeluju djeca), mini zoo vrt, neobične maštovite naprave (malo Vrančiča), konstrukcije i igračke (poput, primjerice, mini-igrališta u MM Nikole Tesle u Smiljanu), mini bicikl-staza, i dalje ima mjesta za botanički vrt, sadržaje za odrasle (ljupki restoran s nezaboravnim pogledom za umorne roditelje dok im djecu pazi osoblje) – među ostalim je stajalo u prijedlogu Gorana Šimca.

Jedna od skica iz povijesti

Po toj zamisli je kasnije izrađen i projekt obnove, a koji je u kasnijem tijeku zbivanja na gradilištu dobivao neke preinake, pa neki od predloženih sadržaja nisu sagrađeni, kako se čini. U opsežnim elaboratima koji su prije desetak godina predani Gradu Šibeniku bila je razrađena ideja obnove i posljednje neobnovljene pomorske utvrde sv. Nikole, a koja je trebala biti uređena kao svojevrsni muzej mediteranske kulture, a potom bi sve četiri šibenske utvrde trebale biti idealne pozornice za održavanje visokokulturnih manifestacija, poput međunarodnih filmskih festivala, koncerata vrhunske klasične i suvremene glazbe… i tome slično.

Sve četiri utvrde su planirane biti povezane ekološki prihvatljivim prometalima (električnim brodovima, autobusima, minipodmornicama…), a tada je i predloženo da se osnuje zasebno poduzeće koje će upravljati svim šibenskim povijesnim utvrdama, a tada je predloženo i da se ta ustanova nazove – Tvrđava kulture.

Iako je taj prijedlog tada zanemaren, a tvrđavu sv. Nikole su (zbog toga jer je netko konačno shvatio kakav potencijal može imati ta utvrda) počele ‘svojatati’ razne frakcije unutar vladajućeg HDZ-a, prije nekoliko godina je doista osnovano takvo poduzeće, a koje je nazvano – Tvrđava kulture.

U svakom slučaju, večeras će se nakon ceremonije na kojoj će o zaslugama za obnove tvrđave govoriti vladajući političari i političarke, biti priređen i glazbeni program u kojem nastupaju Borna Šercar i Matej Meštrović, uz tzv. video mapping na bedemima Tvrđave rad Šibenik.

Inače, iz  Tvrđave kulture javljaju i kako će ‘nakon svečanosti obilježavanja završetka projekta revitalizacije koja će se održati u petak 3. lipnja, Tvrđava sv. Ivana u subotu otvoriti vrata za građane, a do kraja lipnja ulaz na obnovljenu tvrđavu će  biti slobodan  za sve posjetitelje.’

-Vrata tvrđave bit će otvorena od subote u 9 sati, što znači da je projekt revitalizacije treće šibenske tvrđave priveden kraju. Tim povodom cijeli mjesec građani Šibenika i svi posjetitelji moći će besplatno razgledati Tvrđavu sv. Ivana, a članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava u subotu navečer će imati priliku prisustvovali prvom događanju.  Naši vjerni članovi Kluba prijatelja na obnovljenoj tvrđavi uživat će na koncertu Pavela za koji je broj ulaznica ograničen, stoga požurite po njih na blagajnu Kuće umjetnosti Arsen. Jedan član može podignuti dvije ulaznice od četvrtka u radnom vremenu Kuće umjetnosti Arsen  – poručuju iz Tvrđave kulture Šibenik.

Inače, u prijedlozima koncepta uređenja i upravljanja utvrdom je u navedenom prijedlogu G. Šimca predloženo da ‘žitelji Šibenika i županije mogu kupiti godišnje karte sa simboličnim iznosima i s minimalnom cijenom ulaznice (10 kuna)’.

Kako stvari stoje, nakon mjesec dana slobodnog i besplatnog obilaženja, ponovno će krenuti naplata ulaznica na utvrdu, no protom će članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava s godišnjom članskim ulaznicama imaiu brojne pogodnosti, te ne plaćaju punu cijenu ulaznice na tvrđave koja sada na Baroneu iznosi 40 kuna, na sv. Mihovilu 60 kuna, a na sv. Nikoli (s brodskim prijevozom) – 130 kuna.

Tvrđavi svetog Ivana želimo da ima bogat i sadržajan život program, doista namijenjen prvenstveno mladima, kako je to bilo i zamišljeno prije desetak i više godina.

Tvrđava sv. Nikole

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI