Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Ženska mreža odbila poziv državnog vrha na proslavu 25. obljetnice državnosti

Ženska mreža odbila poziv državnog vrha na proslavu 25. obljetnice državnosti

Prosvjedna akciju u povodu Meðunarodnog dana žena

Ilustracija/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

Ženska mreža Hrvatske koja okuplja 34 nevladine organizacije u utorak je u pismu državnome vrhu odbila poziv na svečano primanje u povodu 25. obljetnice državnosti Hrvatske. Kao razloge navode zabrinutost za stanje ženskih ljudskih prava te “izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava”.

Pismo Ženske mreže Hrvatske prenosimo u cijelosti:
“Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, 
Poštovani Predsjedniče Hrvatskog Sabora,
Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske
Zahvaljujemo na pozivu na svečano primanje u povodu 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske.
Ženska mreža Hrvatske koja se sastoji od 34 nevladine organizacije, u proteklih 25 godina hrvatske državnosti nebrojeno se puta obraćala nadležnim institucijama i tražila djelotvornost države u zaštiti ženskih ljudskih prava, na što je Hrvatska obvezana prihvaćanjem međunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona.
U Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava žena, uz potpuni izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava. Posebno je žestok napad na zakonom regulirano pravo na pobačaj. Taj napad i potpuni izostanak državne politike prema ljudskim pravima žena manifestira se svaki dan, direktnom ili indireknom podrškom snagama koje žele ukinuti to stečeno pravo žena u Hrvatskoj i svijetu. Dok predsjednik Vlade šuti o našim zahtjevima i nema komentara na preporuke UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, njegova supruga je na čelu kolone koja maršira protiv osnovnih ženskih ljudskih prava.
Dok se žene bore za sigurnost i traže zaštitu države, Predsjednica RH je zajedno s nadbiskupom Bozanićem visoka pokroviteljica Kongresa forenzične ginekologije i perinatologije koje organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište i drugi. Biti pokroviteljicom skupa koji organizira Katolička crkva u Hrvatskoj, znajući stavove crkve o pravima žena, za nas znači poruku: predsjednica Republike Hrvatske nema namjeru štititi ljudska prava žena u Republici Hrvatskoj.
Dok se dovode u pitanje sve institucije države koje štite ljudska prava, predsjednik Sabora nema ni jednog komentara u zaštitu institucija.
Niz je detalja kojima možemo potkrijepiti svoju zabrinutost za stanje ženskih ljudskih prava.
Upravo čitamo izjavu ministrice da treba oduzeti sredstava udrugama «koje prodaju maglu» i dati udrugama koje daju konkretne usluge građanima. Ovakav govor može se shvatiti kao još jedan udar usmjeren na organizacije koje štite i promoviraju ženska ljudska prava.
Ne možemo prihvatiti da se kod izrade novih zakona, na primjer Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji ne ugrade odredbe Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Ne prihvaćamo stalno i ničim obrazloženo odgađanje ratifikacije Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad žena i nasilja u obitelji.
Ne prihvaćamo rezanje sredstava za rad autonomnih skloništa i savjetovališta za žene koje su preživjele nasilje, čime se ugrožavaju životi žena kao i njihove djece.
Ne prihvaćamo neprovedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i izostanak sankcija za političke stranke bez zakonski definiranog broja žena na kandidacijskim listama, što odašilje javnosti poruku da zastupljenost žena u tijelima odlučivanja nije važna, a niti poštivanje zakona.
Ne prihvaćamo da je izradom Zakona o prekršajima propuštena mogućnost da se ugradi odredba o nekažnjavanju žena u prostituciji.
Ne prihvaćamo rastuće siromašenje žena u Hrvatskoj i okolnosti rada koje su sve više nalik na ropski, dok se političke elite na nezapamćen način bore za vlastite privilegije i bogate te osiguravaju bogaćenje svojih podržavatelja.
Ženska mreža Hrvatske je više puta od izbora do danas ponavljala svoje zahtjeve za osiguranja kvalitetnijeg i dostojanstvenog života uz ostvarivanje svih prava. Naši zahtjevi su ostali bez ikakvog odgovora, a naše se organizacije smještaju u red onih udruga čije se financiranje treba dokinuti.
Zbog toga i još mnogo drugih razloga, otklanjamo Vaš poziv.”
Pismo potpisuju koordinatorice Ženske mreže Hrvatske Biserka Momčinović, Đurđica Kolarec, Mirjana Kučer, Nela Pamuković i Sanja Juras.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI