Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
POLITIKA
Kako smanjiti troškove za režije i čuvati okoliš?

Kako smanjiti troškove za režije i čuvati okoliš?

 

Zzamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i Mario Klobučar iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Foto H. Pavić)

Zzamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i Mario Klobučar iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Foto H. Pavić)

Trošite puno za grijanje ili hlađenje prostora? Prokišnjava vam krov ili vam je fasada trošna? Želite ugraditi solarno grijanje ili vjetroelektranu? Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu na tribini u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića večeras su brojnim Šibenčanima govorili zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i Mario Klobučar iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Organizatori su tribine bili su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u 2015. godini pripremio 36 javnih poziva i natječaja u kojima će građanima podijeliti čak 600 milijuna bespovratnih kuna.

– Radi se o cijelom nizu, paleti poticaja, a ono što je možda najvažnije, tu se ne radi o sredstvima iz državnog proračuna. sredstvima koje smo dobili prodajom na burzi, sredstva koja uplaćuju onečišćivaći i sredstva kohezijskih fondova. Radi se o izazovu da povučemo taj novac, da zajedno realiziramo te projekte i da građani ostvare korist iz njih, a naravno da od toga najviše koristi ima upravo okoliš – rekao je zamjenik ministra Hrvoje Dokoza.

 Šibenčane je najviše zanimao program energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, odnosno kako do novca za zamjenu prozora i vrata, obnovu fasade, zamjenu ili popravak krova…  Fond sufinancira od 40 do 80 posto tih troškova. Javni poziv ovog programa bit će raspisan u ožujku, a programom je predviđen novac za sufinanciranje energetske obnove čak 10.000 obiteljskih kuća.

– Novca ima dovoljno i kamo sreće da ga budemo trebali još. Prošle godine imali smo osigurana sredstva za subvencioniranje obnove šest tisuća, a uspjeli smo ih realizirati svega 1,5 tisuću. Zato se ove godine trudimo maksimalno pojednostaviti postupak odobravanja sredstava, obilazimo građane, održavamo ovakve tribine i nastojimo na sve moguće načine građane informirati i pomoći im da se uključe – rekao je Mario Klobučar, pozivajući Šibenčane da se dodatno informiraju i na besplatni telefon 0800 200 170 i na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr.

 Energetskom obnovom doma građani mogu uštedjeti od 30 do 60% na režijama, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Dodatne uštede mogu se ostvariti korištenjem energetski učinkovitijih kućanskih aparata, perilica, hladnjaka, zamrzivača, perilica, sušilica rublja, za koje Fond daje subvencije od 500 do 800 kuna. Bespovratni poticaj može se dobiti i za kupnju električnog i hibridnog vozila, od 30 do 70 tisuća kuna, a uštedu do čak 18 posto na gorivu građani mogu ostvariti i s postojećim vozilom, uz savjete iz treninga eko vožnje, koji će također biti sufinanciran… Poziv ne traje samo dok se ne potroši predviđenih 600 milijuna kuna, već se nastavlja i dogodine. – Kamo sreće da bude više zainteresiranih nego ima novca. Ako kojim slučajem potrošimo sav novac,  sve iduće zatražene subvencije isplaćivat ćemo iza nove godine – rekao je Klobučar, pozivajući građane da uzmu što više mogu novaca.

Tribina Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (2)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI