Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA
Cvijetna vijest: na otoku Visu otkriven Teutin zvončić – dosad nepoznata biljna (pod)vrsta

Cvijetna vijest:
na otoku Visu otkriven Teutin zvončić – dosad nepoznata biljna (pod)vrsta

O

Teutin zvončić (foto dr. Sandro Bogdanović)

Evo nam jedne ljupke i lijepe cvijetne vijesti bez skandaloznih elemenata i veze s politikom i kriminalom, baš na vrijeme, nekoliko dana prije kalendarskog početka proljeća. Na divotnom otoku Visu netom je otkrivena nova biljna (pod)vrsta, endemska biljčica koja raste isključivo u Hrvatskoj, na tom otoku, i nigdje drugo na svijetu, kako javljaju na internetskom portalu imenom posvećenom biologiji www.biologija.com.hr.

–  Znanstvenici predvođeni doc.dr.sc. Sandrom Bogdanovićem s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su i opisali novu biljnu vrstu koja pripada rodu zvončića (Campanula). Novootkriveni zvončić je odmah smješten na popis hrvatskih endema. Nova vrsta opisana je u časopisu Phytotaxa, a latinsko ime Campanula teutana je dobila u čast ilirske kraljice Teute, budući da je pronađena u blizini Teutine špilje na otoku Visu. Inače, ovaj zvončić raste u pukotinama vapnenačkih stijena uz more, voli sjenovita i vlažna područja koja su obično prekrivena mahovinama. Raste u zajednici s vrstama poput vrzine (Brassica incana), gospinog vlaska (Adiantum capillus-veneris), mnogocvjetne crnjuše (Erica multiflora), zidne zidarščice (Valantia muralis) te endemične mrižice (Limonium subanfractum) – ističe se na www.biologija.com.hr.

Slučajno otkriće za Crveni popis

O

Ove biljčice su vrlo osjetljive na zagađenja u atmosferi (foto dr. Sandro Bogdanović)

Dobru vijest prati i jednja manje dobra: izgleda kako je mali viški ljubičasti zvončić ujedno i ugrožena vrsta, budući da je do sada uočen samo na spomenutoj lokaciji na Visu. Osim toga, uokolo mjesta pronalaska izbrojano je jedva 250 biljčica, kako se napominje. Stoga biolozi smjesta traže da se Teutin zvončić uvrsti na Crveni popis ugroženih biljaka Hrvatske kao ugrožena vrsta (EN).

– Zvončić je otkriven sasvim slučajno. Bio sam s prijateljima na popodnevnoj šetnji jedne subote. Došli smo do neke spilje u koju nisam htio ući zbog mraka, oni su ušli, a ja sam ostao ispred. Dok su oni istraživali unutra, ja sam istraživao stijene vani i tamo sam pronašao tog jednog zvončića (Campanula) koji nije bio u cvatu. Bili su samo prisutni listovi i na kraju se ispostavilo da se radi o novoj vrsti za znanost – kazao je dr. Sandro Bogdanović.

 

Tko se želi podrobnije upoznati s popisom endemskih, zaštćenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, najbolje mu je da to učini na internetskim stranicama Državnog zavoda za zaštitu prirode, gdje se može pronaći spomenuti Crveni popis .

Velebitska degenija je na Crvenoj listi

Velebitska degenija je na Crvenoj listi

 

Zvončić zvoni po planinskim vrletima i otočnom stijenju

 

Hrvatski zvončić  (lat. Campanula cochleariifolia)

Hrvatski zvončić (lat. Campanula cochleariifolia)

U Hrvatskoj su do sada pronađene 53 vrste zvončića, a najomiljenije stanište tih biljaka je na mjestima gdje čovjek još nije imao svojega pogubnog utjecaja: u planinskim vrletima i vrtačama, na stijenju dalekih otoka i na sličnim neokaljanim mjestima. Tako cvjetni zvončići zvone na Velebitu, Plješivici, Dinari, Risnjaku i drugim hrvatskim planinama, pa na Visu i drugdje. Kako biolozi ističu, razlog zbog kojega se zvončić ‘povukao’ daleko od naseljenih mjesta i dominantnog ljudskog utjecaja je u tome što je izrazito osjetljiv na onečišćenja u atmosferi, zbog čega je iščezao s većeg dijela planeta.
Teutin zvončić bi mogao biti žilava biljčica jer je preživjela do danas, i zato jer nosi ime ilirske kraljice koja je prema povijesnim predajama živjela u trećem stoljeću prije nove ere. U njeno vrijeme su Iliri vladali velikim područjem te su kontrolirali Jadransko i Jonsko more, te su se dugo opirali Rimskom carstvu. Teutinog zvončića bi moglo biti na Svecu, još udaljenijem hrvatskom otoku, a na kojima se prema legendama Teuta odmarala nakon ratnih pohoda, te i danas tamo postoje razvaline koje se smatraju Teutinim hramom.

O

Zvončić samuje na otoku Visu (foto: dr. Sandro Bogdanović)

 


VEZANE VIJESTI