Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Hrvatska premijera filma ‘Po čovika’ u Šibeniku

Hrvatska premijera filma ‘Po čovika’ u Šibeniku

Po covika

Hrvatska premijera nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “Po čovika”, redateljice Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja preko natječaja “Jedna slika iz Domovinskog rata”.

Projekcija je zakazana za petak 11. studenog u HNK Šibenik u 19 sati. Uz ekipu filma premijeri će nazočiti i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Film je prošle godine sniman na šibenskom području, a glavne uloge tumače mlade Šibenčane Janja Avdagić i Leonarda Živković. U sklopu šibenske premijere, bit će prikazan i kratki video svih stranih i domaćih produkcija koje su snimane u Šibeniku, a bit će najavljeno i otvaranje filmskog ureda u Šibeniku, o čemu je TRIS već pisao.
Nacionalni projekt “Jedna slika iz Domovinskog rata” pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja RH 2013. godine, sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji.  “Po čovika” nastao je po kratkoj priči “Povratak” Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u logoru. Film je u rujnu imao svjetsku premijeru na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar sekcije Kratki rezovi, a nedavno je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film u programu Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu.
Nakon premijere u Šibeniku “Po čovika” bit će prikazan i u natjecateljskom programu kratkometražnog filma 14. Zagreb Film Festivala koji će biti održan od 12. do 20. studenog.

po-covika-poziv

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI