Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
FILM
U subotu počinje smotra eksperimentalnog, radikalnog i subverzivnog filma u Splitu

U subotu počinje smotra eksperimentalnog, radikalnog i subverzivnog filma u Splitu

Splitski filmski festival bit će održan od 9. do 16. rujna.

U osam dana na festivalu otvorenom svekolikim filmskim formama, sadržajima i raznim kinematografijama, bit će prikazan velik broj filmova etabliranih redatelja, debitanata i novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja. Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Dugometražni, Kratkometražni, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Novi mediji, Hommage i Next Door, dok će u posebnom dijelu programa biti održane radionice i predavanja koje će voditi domaći i strani gosti STFF-a.
– Na festivalu će, između ostalog, biti prikazani nikad viđeni filmovi kinematografija Indije, Irana, Mexica, Filipina i drugih. Tema ovogodišnjeg Split film festivala je okrutna i virtualna (stvarnost), a na tu temu u konkurenciji dugometražnog filma bit će prikazan film austrijskog redatelja Virgila Widricha „Noć od tisuću sati“, koji je u potpunosti sniman koristeći virtualnu scenografiju back projekcijom. U dugometražnom filmu „DHOGS“, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja – rekla nam je Tina Disopra iz Press službe STFF-a.
U segmentu Novih medija poznati njujorški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura. Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom “Uliks“ i dokumentarcem “Film prije filma“. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film “Dan slikara“. U spomen na Toma Gotovca bit će prikazan i kratki videozapis “Usputne priče – Božji prst“ Željka Radivoja.
– U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika – otkriva Disopra.
U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom „Gruba stvarnost/Poetska stvarnost“. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti.
U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod. Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.

Kadar iz filma ‘Free and Easy’

Posebni gosti ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala bit će skupina od 40 studenata i osam predavača sa južnoafričkog sveučilišta Open Window Institute iz Pretorije. Studijsko putovanje južnoafričkih studenata počelo je posjetom Venecijanskom filmskom festivalu, a 10., 11. i 12. rujna nazočit će radionicama, predavanjima i filmskim projekcijama na Splitskom filmskom festivalu, nakon čega će još nekoliko dana provesti uživajući u turističkoj ponudi grada i okolice.
Splitski filmski festival je najstariji međunarodni filmski medijski festival u Hrvatskoj. Utemeljen je 1996. godine u Splitu i od samih početaka promovira sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja svih dužina, stilova i žanrova, nastala uglavnom izvan mainstreama, pri čemu je fokusiran isključivo na izvrsnost i vrhunska ostvarenja.Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima.
Svečano otvorenje 22. STFF-a je 9. rujna u 21.30 sati u kinu Karaman.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI