Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Nagrade za Ne gledaj mi u pijat i Po čovika u Litvi

Nagrade za Ne gledaj mi u pijat i Po čovika u Litvi

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Vilniusu, Mia Petričević nagrađena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu Ne gledaj mi u pijat, dok je kratkometražni igrani film Po čovika dobio posebno priznanje.

Glavna uloga, koju je ostvarila u debitantskom dugometražnom igranom filmu Hane Jušić, je prvi glumački rad u životu Miji Petričević . Inače je arhitektica, a na ovaj glumački angažman nagovorila ju je sama redateljica nakon slučajnog susreta.
“Jako sam željela da Mia glumi Marijanu jer tako sjajno utjelovljuje taj lik. Ona je osnova ovog filma”,izjavila je redateljica prilikom primanja nagrade u Vilniusu. Podsjetimo, Mia Petričević je za ovu ulogu nedavno primila posebno priznanje na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.
Ne gledaj mi u pijat se na festivalu u glavnom gradu Litve prikazao u natjecateljskom programu Nova Europa – nova imena koji sačinjavaju debitantski filmovi redatelja iz srednje i istočne Europe koji tematiziraju potragu za identitetom na inovativno filmičan način.
Uz debitantski dugometražni igrani film Hane Jušić, posebnim je priznanjem u konkurenciji kratkometražnog filma nagrađen i debitantski film Kristine Kumrić, Po čovika. Film je nastao u sklopu Nacionalnog projekta Jedna slika iz Domovinskog rata koji su 2013. godine pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH.
U raznim programima Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu Kino Pavasaris prikazano je desetak hrvatskih filmova, od animiranih do dokumentarnih i igranih. Više informacija o nagradama i programu možete pronaći na internetskim stranicama festivala.

Hana Jušić/Foto: Vilnius Film Festival

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI