Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
Dvije nagrade za film Ne gledaj mi u pijat

Dvije nagrade za film Ne gledaj mi u pijat

Film Ne gledaj mi u pijat, redateljice Hane Jušić, nagradu za najbolji dugometražni igrani film dobio je na festivalu Crossing Europe, a posebno priznanje žirija na festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast.

“Suptilnim i zaraznim smislom za humor i rastućom dramaturškom moći, uvedeni smo u jedinstvenu redateljsku viziju koja prikazuje nježnost i okrutnost obiteljskih odnosa. Složen i izazovan, iskren i energičan, Ne gledaj mi u pijat poručuje da nikada nije prekasno za odrastanje.” – obrazloženje je žirija filmskog festivala Crossing Europe. Riječ je o festivalu koji promiče suvremeni autorski film iz svih dijelova Europe, kojeg je ove godine u šest dana posjetilo 23.000 ljudi, a prikazano je 160 filmova iz 43 zemlje svijeta.
Na 17. izdanju međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast u njemačkom gradu Wiesbadenu Ne gledaj mi u pijat, osvojio je posebno priznanje žirija, dok je kratkometražni dokumentarni film Kino otok Ivan Ramljaka dobio nagradu FIPRESCI.
Prilikom dodjele posebnog priznanja, žiri je istaknuo da je Ne gledaj mi u pijat virtuozan dugometražni debi. Nagrada međunarodnih filmskih kritičara FIPRESCI dodijeljena je Ivanu Ramljaku za njegov meditativni dokumentarni film Kino otok uz obrazloženje da film ‘jednostavnim sredstvima i minimalističkim stilom na divan način pokazuje kako je kino dio prirodnog krajolika’.
Na festivalu je prikazano još nekoliko domaćih naslova: Goran, dugometražni igrani film Nevija Marasovića i tri dugometražne igrane hrvatske koprodukcije, Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića (Interfilm) Sieranevada Cristija Puiua (Spiritus Movens) i Dobra žena Mirjane Karanović (Nukleus film).
Međunarodni festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast organizira Deutsches Filminstitut, a projekcije, predavanja i diskusije ove je godine posjetilo 12 000 ljudi. Prikazano je ukupno 111 filmova iz 29 zemalja tijekom sedam dana festivala.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI