Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
KULTURA
Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Hrvoje Hribar:
U Šibeniku će se osnovati filmski ured, iako nema gradsko kino

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Razgovor s redateljem i ravnateljem HAVC-a koji je jučer u šibenskoj gradskoj upravi iznio plan razvoja grada kao turističko-filmske destinacije.

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Dolazak domaćih i stranih filmskih produkcija, koje su u zadnjih godinu dana prepoznale Šibenik i okolno područje kao idealnu filsmku kulisu, rodilo je novu ideju. Zato je jučer u gradu boravio Hrvoje Hribar, redatelj hita „Što je muškarac bez brkova“ i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.
– Razgovarao sam s mladom generacijom šibenskih kulturnjaka te s vodećim ljudima županije i grada o sudioništvu Šibenika u ukupnoj nacionalnoj strategiji razvoja filmske djelatnosti. Došao sam na njihov poziv porazgovarati o sličnoj inicijativi koja je već realizirana u Zadru i Istri, a to je osnivanje županijskog ili gradskog filmskog ureda koji bi se brinuo za audio-vizualnu industriju, ali i kulturu – rekao nam je Hribar, kojeg smo na šibenskoj rivi našli u društvu glumca Jakova Bilića.
– To znači – nastavio je redatelj – da netko treba pruzeti koordinaciju razvoja filmskih poslova jedne lokalne zajednice, a tih poslova je, kao što vidimo, sve više. Najzanimljiviji su, naravno, oni projekti kada u Šibenik dođe čuveni francuski nogometaš u ulozi glumca, kada se na slapovima Krke snima „Winnetou“, kada „Igre prijestolja“ dođu ispred katedrale… Da bi se nastavilo u tom pravcu, bilo bi lijepo da se profesionalizira taj posao. U ovom trenutku najveći mogući komplimenti idu Šibensko-kninskoj županiji koja je otvorila vrata filmskim ekipama i pomogla im na svaki način. Šibenik je zato stekao glas jedne filmu prijateljske sredine.

Grad bez kina

Nije riječ samo o ponudi lokacija za filmske setove, radi se o kompletnoj usluzi. – Važno je koordinirati domaću filmsku scenu, od autora i filmskih djelatnika do električara, vozača, rekvizitera i frizera. Mi predviđamo i mjere edukacije stanovništva, mladih i starih, koje ćemo uključivati u takve poslove. U ovom nam trenutku nedostaje koordinacija turističkih i filmskih sektora, jer je ta prožetost iznimna; oglašavanje turističkih destinacija i filmskih destinacija nije sasvim jednako, ali je srodno i nadopunjuje se. Netko treba Europi i svijetu ponuditi detaljan i jasan katalog mogućnosti, i lokacija i ljudi, a turizam mora tu pronaći svoj prostor – tvrdi Hribar, koji predviđa da bi filmska agencija u Šibeniku mogla proraditi u roku godine dana.
– Šibenik u svom bogatstvu i obilju ima jednu nevolju, po kojoj se ističe u Hrvatskoj – to je grad bez kina. Cijenim ulaganje u korporativni multiplex u predgrađu, međutim jedan europski grad treba imati svoje javno gradsko kino otvoreno ozbiljnijem i namjenskom repertoaru. Kao što ima kazalište ili crkvu, grad mora imati i kino i nekoga tko će s puno ljubavi to voditi. Hrvatska je u tom smislu bila pred slomom, no uz pomoć Ministarstva kulture uspjeli smo podignuti 51 ekran u državi, ta kina danas djeluju gotovo neovisno, čak i o HAVC-u. Ta strategija ima ambiciju i da djeca u školi uče o audio-vizualnim tehnikama, kao što imaju glazbeni i likovni odgoj – naglasio je Hrvoje Hribar, tvrdeći da je strateška budućnost Hrvatske u kreativnim djelatnostima.
Hribar je, tako, na kraju razgovora otvorio staru šibensku kulturnu ranu koja se stvorila nakon nestajanja “Slobode”, “Tesle”, “20. aprila/Odeona”, “Šibenika”… No, to je već tema za neki drugi, nimalo ležeran razgovor.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI