Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
FILM
Christopher Peter Marcich je novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (Croatian Audiovisual Centre)

Christopher Peter Marcich je novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (Croatian Audiovisual Centre)

Iz HAVC-a (Croatian Audiovisual Centre) javljaju kako je Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra na 9. sjednici jednoglasno je imenovao Christophera Petera Marcicha za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

U ponedjeljak, 15. travnja, nakon provedenih razgovora sa svim kandidatima, održana je 9. sjednica Upravnog odbora HAVC-a kojoj su prisustvovali predsjednik Bruno Kragić te članovi Jadranka Hrga, Igor Starčević, Anto Bajo i Davor Švaić, a oni su, isti če se, jednoglasno imenovali Christophera Petera Marcicha za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine.

-O njegovom izboru odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi. Novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine bio je jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije – MPA, koja okuplja konzorcij velikih filmskih kompanija. Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i Europske unije te je iznimno upućen u taj aspekt međunarodnih odnosa, pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda. Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislurekao je predsjednik UO HAVC-a Bruno Kragić.

Kaže da je Upravni odbor dobio dojam da neće biti nikakvih problema da se Marcich jako brzo upozna s onim segmentima s kojima nije upoznat, no već ‘poznaje cjelovitu sliku hrvatske audiovizualne djelatnosti, njezinog funkcioniranja generalno, funkcioniranja na međunarodnoj sceni te jako dobro razumije poziciju ravnatelja HAVC-a‘.

Upravni odbor smatra da bi jedna od glavnih zadaća novog ravnatelja, u srednjoročnom razdoblju, bila da se izdvajanja na raznim točkama za audiovizualne djelatnosti zadržavaju i povećavaju, te da se financijski aspekti te djelatnosti potpuno iskristaliziraju i raščiste.

-Kratkoročno to bi bilo daljnje strukturiranje odnosa s HRT-om, djelovanje na poziciji međunarodne promocije i plasmana, a u dugoročnom periodu, za sljedeću godinu, izrada novog Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva za sljedeće mandatno razdoblje, te dovršetak pravilnika koji govori o rokovima, kriterijima i načinima poticaja – veli Kragić. 

 

Inače, Marcich na to mjesto dolazi nakon što je na istome privremeno bio Danijel Rafaelić koji je dao ostavku. Prije njega je ravnatelj bio Hrvoje Hribar, a za kojega je HAVC i hrvatska kinematografija bilježila brojna priznanja u svijetu, kao i značajni porast produkcije, te je Hrvatska postala jedna od poželjnijih odredišta za snimanje inozemnih visokobudžetnih filmova i TV serija.

Posjetimo, nakon, po nekima politički motiviranog, nasrtaja na Hrvoja Hribara  optužbama za financijske malverzacije, Hribar je odstupio s mjesta ravnatelja HAVC-a. Mjerodavne institucije su kasnije odbacile sve optužbe protiv Hribara i utvrdile kako su neosnovane,. Nije poznato u javnosti je li itko zbog širenja takvih lažnih optužbi koje su na neko vrijeme destabilizirale i ugrozile rad HAVC-a odgovarao.

Inače, na ovaj su se natječaj izuzev odabranog Marcicha prijavili i bivši ravnatelj Hrvoje Hribar i redateljica Nikolina Barić, filmski kritičari Josip Grozdanić i Višnja Vukašinović, samostalni filmski snimatelj Thomas Krstulović, producenti Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI