Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO / KULTURA / SCENA
Backstage priča: Što je kumovalo otkazivanju Terranea?

Backstage priča:
Što je kumovalo otkazivanju Terranea?

Organizacijska smetenost, nepostojanje izlaza na more, politika ili konkurenti?

Terraneo

Po šibenskim kuloarima trenutačno kola barem deset teorija o razlozima gašenja Terranea, festivala koji je iz temelja promijenio konture turističke ponude grada, dao njegovom razvoju nove perspektive, Šibenik učinio vidljivim na globalnoj mapi, a hrvatskoj promotorskoj i glazbenoj sceni otvorio vidike.

„Već mjesecima blisko surađujemo s Gradom Šibenikom u traženju nove adekvatne festivalske lokacije, pogodne za daljni razvoj i novu viziju Terranea“, stajalo je u današnjem priopćenju organizacijskog tima, uz nastavak: Unatoč svim dosad uloženim zajedničkim naporima, nova lokacija nije pronađena na vrijeme koje bi nam dozvolilo organizaciju pravog izdanja Terraneo festivala 2014.

Priopćenje je, kako to s priopćenjima obično i biva, nedorečeno, puno rupa i nategnuto. Glasnogovornik i nekadašnji direktor festivala, koji ga je i potpisao, za TRIS je dao nešto prošireniju verziju: „Nije tajna da Terraneo traži izlaz na more. Vlasnici smatraju da bez plaže u neposrednoj blizini festivala ne mogu računati na povećani broj prodanih ulaznica u inozemstvu. Naravno da se rješenje problema oko lokacije traži ponajprije u Šibeniku.“

Plaža na Minerskoj u šibenskom kanalu je lani funkcionirala, no festival nije dobio dozvolu da na njoj organizira kamp, a i taj je prostor premalen da bi se cijeli Terraneo tamo smjestio. Jedno vrijeme bila je aktualna i opcija preseljenja Terranea na otok Obonjan. Prema izvorima TRIS-a bliskim organizacijskom timu, budućnosti za festival na Obonjanu nema, jer je „u pravnom smislu to prevelika zavrzlama i nerješiv problem“.

Festival upitan i dogodine

Isti izvor nam je potvrdio i ono što se neslužbeno moglo čuti i tijekom Terranea 2013. – otkad su festival preuzeli američki vlasnici zavladala je smetenost u organizaciji i potpuni nedostatak ideje u programskom konceptu. Činjenica jest, iz glazbenog kuta gledanja, da se Terraneo od festivala koji je bio posložen programski aktualno i relevantno u svjetskim okvirima, prometnuo u paradu potrošenih zvijezda, kakvo je bilo njegovo lanjsko izdanje. Upravo je nedostatak konkretne informacije o pravim vlasnicima festivala doveo i do teorija urote, a po jednoj od njih Terraneo je namjerno ugašen jer su u njegovu vlasničku strukturu ušli i suvlasnici novosadskog Exita, koji su se jednostavno odlučili riješiti konkurencije.

Koliko u svemu tome ima istine vrijeme će pokazati ili možda i neće. U svakom slučaju, dok na lokalnoj političkoj sceni traje prepucavanje na relaciji SDP-HDZ o tome tko snosi krivnju za gašenje festivala, doznajemo da će, pod egidom Terraneo, ovoga ljeta u Šibeniku nastupiti barem dva velika svjetska glazbena imena, i to vrlo vjerojatno na još nedovršenoj pozornici tvrđave sv. Mihovil.

I koliko god da se u službenim izjavama danas provlače teze da se radi o „samo jednoj godini pauze“ ili „prijelaznom razdoblju“, izvori TRIS-a nisu mogli potvrditi da će se Terraneo iduće godine zaista i održati. U šibenskim glazbenim, novinarskim i promotorskim krugovima danas nitko ne gaji prevelike nade. Ogromna šteta za Šibenik i Hrvatsku, tolika da njezine razmjere ovoga trenutka još ne možemo objektivno ni sagledati.

Tags:

VEZANE VIJESTI