Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
glazba je zvonka radost
Odlazi Žedno uho: Sutra zadnji koncert, hvala Mati Škugoru za 22 godine… svega

Odlazi Žedno uho:
Sutra zadnji koncert, hvala Mati Škugoru za 22 godine… svega

-Nakon 22 godine neprekinutog djelovanja Žedno uho 22.11. organizira svoj završni koncert –  stoji u obavijesti na facebook stranici. Ovaj tekst ne može biti dovoljan da bi se Žednom uhu, te neumornom entuzijastu Mati Škugoru, odalo dovoljno priznanje i zahvala za sve što su priredili u protekle 22 godine.

Priznanje za nebrojene koncerte izvanrednih glazbenih sastava, za niz sjajnih festivala pokrenutih u Zagrebu, Šibeniku, Primoštenu i drugdje, za doprinos glazbenom osvještavanju generacija posjetitelja Žednouhih koncerata, za otkrivanje ‘nepoznatih’ bandova koji su  kasnije postali svjetske zvijezde, za ovo i ono… Mati Škugoru (vidi jedan od intervjua na Trisu), inače Šibenčaninu, osim žitelja Zagreba, posebno mogu biti zahvalni Šibenčani, jer je u njihov grad doveo nezaboravni festival Terraneo.

Mate Škugor (foto Tris/J. Krnić)

Nakon tog festivala se Šibenik, iz kulturno i svakojako zaostalog gradića na obali pretvorio u , kao se to kaže, najpoželjniju koncertnu destinaciju na obali, a u koji rado dolaze vrsni glazbenici i glazbena publika sa svih strana svijeta. Upravo je Terraneo, uz plodove rada nekih drugih entuzijasta,  omogućio da se sada političari mogu naširoko hvaliti ‘šibenskim uspjehom’ .

Stoga, ukratko, hvala Mati Škugoru i Žednom uhu.

U nastavku je objava o kraju Žednog uha i najava sutrašnjeg koncerta Godspeed You! Black Emperor i  Mette Rasmussena u Tvornici kulture u Zagrebu:

Nakon pune 22 godine djelovanja tokom kojih su nastali festivali Žedno uho (20 izdanja) te NO Jazz (10 izdanja), a u čijoj su jezgri začeti Terraneo, te SuperUho, Žedno uho prestaje s organiziranjem koncerata i festivala u Zagrebu. S više od 1000 organiziranih događaja Žedno uho će ostati zapamćeno ne samo kao jedan od najproduktivnijih glazbenih promotora u ovoj regiji, već i kao netko tko je anticipirao nadolazeća zbivanja na svjetskoj glazbenoj sceni uslijed čega je Zagreb bio u prilici svjedočiti malim klupskim koncertima mnogih budućih svjetskih zvijezda.
Tako su mahom kroz kultni studentski klub KSET tijekom prvih 10 godina ovog tisućljeća prošli „anonimni“ izvođači Caribou, The Mars Volta, The National, Okkervil River, Explosions In The Sky, Future Islands, Isis, Of Montreal, Calexico, Lambchop, Mouse On Mars, The Notwist, Liars, Amona Tobina, Kid Koale, Olafura Arnaldsa, M Ward i hrpa drugih, danas etabliranih, glazbenika.
Istovremeno je žednouha ekipa festivalom NO Jazz napravila pravu malu revoluciju kad su jazz i improvizacija u pitanju, pa je tako prosječna dob posjetitelja jazz koncerata koja je u Zagrebu do pokretanja NO Jazza bila iznad 50 godina, već u prvim godinama održavanja ovog festivala pala ispod 30 godina, s tim da je gotovo polovicu publike činila studentska populacija. U nizu velikana jazz, i ne samo jazz glazbe, jer ne zaboravimo NO je bilo skraćeno za “not only”, koji su zahvaljujući ovom festivalu posjetili Zagreb valjda izdvojiti: Petera Brötzmanna, Kena Vandermarka, Davea Douglasa, Vijaya Iyera, Billa Frisella, Hamida Drakea, Otomoa Yoshihidea, Nelsa Clinea, Alexandera Balanescua, The Necks, Roba Mazureka, Waynea Horwitza, Charlesa Gaylea…
Teško da se može naći adekvatnije ime za zatvaranje priče o Žednom uhu od montrealskih post-rock ikona Godspeed You! Black Emperor koji će 22.11. svojim neponovljivim krešendom staviti najljepšu moguću točku na ovo 22 godine dugu priču.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI