Neovisni novinarski portal
5.8.2021.

Post Tagged with: "Sokolarski centar"

Valjda su se uskomešali jer je sova po njhovom mišljenju povrijedila njihov zračni prostor, odnosno nebo iznad mora i priobalnog pojasa. Sova se borila, poput polovnog izraelskog aviona F-16, ali su galebovi bili brojčano nadmoćniiji…

Pred šibenskom rivom već danima pliva ranjeni labud. Komunalno redarstvo Grada Šibenika pokrenulo je akciju spašavanja.

– Hoće li se uspjeti oporaviti, stati na noge, te nastaviti život nakon što ga othranimo.. ne znam – kaže Emilio Menđušić.

Nesretnu pticu slomljena krila pronašli su svojoj redovitoj ophodnji čuvari prirode Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko – kninske županije Hrvoje Zekanović i Marko Plenča Mudrić.

Nakon oporavka i pomnih priprema danas je na slobodu pušten suri orao koji se skoro dva mjeseca oporavljao u Sokolarskom centru u Dubravi kraj Šibenika.

U svom odgovoru na pitanje Trisa što se odjednom promijenilo kad nakon 25 godina rada Sokolarskog centra naprasno traže premiještanje jedne ptice, Ministarstvo zaštite okoliša navodi kako smatraju da se u Zaprešiću ptice mogu bolje oporaviti i steći letnu kondiciju u svrhu povratka u prirodu.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naprasno je zapovijedilo Sokolarskom centru iz Dubrave kraj Šibenika da u centru AWAP u Zaprešić proslijedi dva sura orla koji na liječenju i rehabilitaciji ovdje borave od kolovoza. Sokolarski centar odbija postupiti po zapovijedi jer bi premještaj za jednu od ptica mogao…

Trogodišnji mužjak umalo se na Lokrumu udavio zbog prevelikog zalogaja. U Sokolarskom centru u šibenskoj Dubravi odbrojava dane po puštanja na slobodu.

Voditelj Sokolarskog centra u Dubravi Emilio Menđušić pregledao je pticu i utvrdio da se radi o staroj, srasloj rani koju više nije moguće operirati. Zbog ozljede labud više nikad neće moći poletjeti, ali ukoliko ga mještani budu čuvali moći će u Jadrtovcu sasvim lijepo proživjeti svoj životni vijek

Mladi mužjak sove ušare upucan je sačmaricom u okolici Splita.

Ova impresivna, zaštićena i rijetka ptica zaprimljena je u Sokolarskom centru u Dubravi, no nema šanse da preživi.